El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus fa una nova crida per incorporar voluntaris al Voluntariat per la llengua (VxL) que resideixin al Baix Camp, especialment a Reus, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant. Les persones interessades poden adreçar-se al 634 740 079 o a vxl.reus@cpnl.cat.
El VxL és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir-hi fluïdesa.
Així, el programa posa en contacte un persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol parlar-lo, perquè es trobin i parlin on vulguin, quan vulguin i del que vulguin durant un mínim de 10 hores (una hora a la setmana). Les trobades poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l’activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin).
Gairebé 1.000 persones van començar entre el 21 i el 22 de setembre un curs de català i moltes volen practicar la llengua que aprenen a l’aula. Però el CNL no té prou voluntaris per atendre totes les sol·licituds d’aprenents.
Cal tenir en compte també que el CNL ofereix a les parelles lingüístiques diverses activitats culturals gratuïtes, entre els quals hi haurà per exemple un taller de teatre, una sortida al Parc Samà o una visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata.
Per altra banda, també calen voluntaris per atendre els aprenents que s’inscriuen al programa des d’altres parts de Catalunya o fins i tot d’altres països; només cal tenir un dispositiu i connexió a Internet per trobar-se una hora a la setmana amb la parella assignada. Els voluntaris i els aprenents de Reus que optin per la modalitat presencial es coneixeran el dimarts 18 d’octubre al Museu d’Art i Història de Reus, a la plaça de la Llibertat, en un acte en què assistirà Daniel Recasens, president del Consell del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística. En l’última edició es van presentar 30 parelles lingüístiques.