La iniciativa de l’Escola TIC, 100% gratuïta, permet formar professionals per al sector tecnològic fent més competitives les empreses i assolint nivells d’inserció laboral molt elevats
Escola TIC és un projecte innovador que té com a objectiu formar a joves menors de 30 anys en l’àmbit tecnològic d’acord amb les necessitats reals de les organitzacions, per tal d’afavorir la seva inserció en les empreses del territori de la Catalunya Sud. L’edició 2020 és possible gràcies a la col·laboració del Clúster TIC Catalunya SUD, que lidera el programa formatiu amb la gestió de la Fundació Esplai, i la Cambra de Comerç de Reus, que exerceix de catalitzador de fons europeus mitjançant el programa PICE, Plan Integral para la Cualificación y el Empleo.
Aquesta proposta formativa és totalment gratuïta, dirigida a persones desocupades, que amb independència del seu nivell d’estudis previs, mostrin passió per les noves tecnologies i vulguin endinsar-se en el món tecnològic, adquirint nous coneixements per tal de millorar la seva ocupabilitat i poder accedir així a alguna de les ofertes laborals de les empreses del sector TIC que, fins i tot amb la situació social i laboral actual, continuen augmentant, a cavall del creixement constant dels volums de negoci en aquest sector.
L’Escola TIC va néixer l’any 2019 amb una modalitat 100% presencial, de la mà del Clúster TIC Catalunya Sud, sota la gestió de la Fundación Esplai i en el marc del seu projecte anomenat Enfoca’t, i amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). No obstant això, aquest 2020 amb l’arribada de la COVID-19 ha estat impossible mantenir les classes presencials i tant el Clúster TIC, com Fundación Esplai, han volgut fer un pas endavant, creant una nova modalitat d’Escola TIC 100% online, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Reus, amb el suport de 3 empreses tecnològiques: Grupo Castilla, T-Systems i Studiogenesis i la també, amb la col·laboració dels diferents Centres de Formació Professionals de la província de Tarragona, que han fet ressò i han proporcionat alumnat per tal de complementar les bones competències digitals ja treballades als diferents Cicles Formatius de caire tecnològic.
L’Escola TIC online és un projecte a llarg termini, ja que quan es reobrin els espais físics de formació continuarà coexistint amb la modalitat presencial, perquè proporciona algunes avantatges importants, com són una gran flexibilitat pels alumnes com per als docents i una millor compaginació amb altres estudis o activitats que estigui cursant l’alumnat participant. L’escola TIC capacita i forma als alumnes cap al món laboral amb un equip pluridisciplinari docent format per: un coordinador de projecte, un formador tècnic, una formadora de soft skills, una tutora i un orientador professional.
El primer curs online serà de 300 hores formatives, impartit durant aquests mesos de juliol a setembre i se centrarà en les tecnologies de Java i Angular, amb capacitat per uns 25 alumnes, aproximadament.
La iniciativa s’ha aconseguit materialitzar gràcies a les aportacions publicoprivades de les diferents entitats col·laboradores i suposa assolir un nou repte, ja que dins el temari del curs s’incorporen 4 certificacions professionals: 3 de competències digitals bàsiques (Microsoft Office) i 1 de programació (Oracle Java), molt valorades en la indústria del software. Un altre avantatge de l’Escola TIC és el seu programa d’inserció laboral pels alumnes que superin el curs, amb una ràtio superior al 50% en l’edició del 2019 i és que, per accedir-hi, els aspirants al curs han de superar unes proves teòriques i unes entrevistes psicotècniques amb especialistes de la Fundación Esplai, que permeten assegurar després uns bons resultats d’ocupabilitat.
Carles Castilla, CEO de Grupo Castilla i Vice-President del Clúster TIC, assegura que “és un moment complex i preocupant el que estem vivint, però hem de veure el got mig ple i l’Escola TIC online pot ser una finestra d’esperança cap al futur, que ens permet transformar un problema en una gran oportunitat”.
El President de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, valora molt positivament “una aliança que ens permet que les empreses tinguin professionals ben preparats, un factor clau per al seu creixement, i també contribuir a combatre l’atur, en particular el juvenil, donant als alumnes una sortida a un sector amb un gran recorregut”.
Després de l’èxit d’aquest primer curs Java està previst dissenyar un segon en tecnologies .NET per aquest mateix any, i fins i tot, pugui organitzar-se amb una modalitat mixta, barrejant entorn online i presencial.