El Círcol acull la presentació del llibre ‘Renovables, l’energia de la llibertat’

En mig d’una revolució mundial per les energies renovables, dimecres El Círcol de Reus va acollir la presentació del llibre “ Renovables, l’energia de la llibertat” escrit per tres experts en la matèria: el soci director de DialEc, Comunicació per a la Sostenibilitat, Jaume Morron, l’enginyer industrial Manel Torrent, i l’exconseller, diputat i professor d’Economia de la UB Ramon Tremosa. 

Pels autors de “Renovables, l’energia de la llibertat” Catalunya és lluny de complir els objectius de renovables estipulats pel Govern per a l’any 2030 en que la meitat de la producció elèctrica ha de ser produïda per fonts renovables  –i encara més d’assolir la gran fita de la neutralitat de carboni el 2050-. Segons expliquen Catalunya, tot i que li costarà recuperar el temps perdut, pot aconseguir els objectius requerits atès el seu gran potencial i apunten les cooperatives de consum energètic com a possibles vies. 

Jaume Morron ha desvetllat el punt en què es troba la transició energètica a Catalunya en un to no exempt de crítica cap a la “Inoperància, la incompetència o els interessos dels diversos actors que prenen o deixen de prendre decisions”. Tot i això, creu que “Podem assolir els objectius fixats a la PROENCAT-2050, sempre que hi hagi lideratge i determinació per part del Govern de la Generalitat”.

Manel Torrent ha realitzat una anàlisi del mercat energètic emmarcada en un context internacional incert que, com hem vist en els darrers mesos, afecta els preus de l’energia i el conjunt de l’economia. Per a Torrent, el model espanyol està basat en “l’hermetisme i l’opacitat fa posar els pèls de punta” perquè, segons l’autor, “té una base estructural, històrica i inamovible, que retrata la distribució d’electricitat”. Així afirma que “La política està present des del primer kWh que es produeix fins a l’últim que es consumeix”. I ho resumeix en una frase que va fer història: «Endesa, antes italiana que catalana», 

Ramon Tremosa ha situat la bioenergia “En una posició absolutament central per assolir el creixement net zero”. Per a l’ex conseller i diputat la bioenergia, que inclou tant el biogàs d’origen animal com la biomassa, “lidera clarament la descarbonització industrial i a més, contribueix a minimitzar altres problemes de contaminació de la terra o del subsòl, de sequera, de prevenció d’incendis” 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.