La Fundació ”la Caixa” presenta les propostes expositives per a la temporada 2020-2021: 25 mostres als vuit centres culturals CaixaForum de Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa, Palma, Girona, Tarragona i Lleida, més nou exposicions itinerants
La Fundació ”la Caixa” ha traçat aliances a llarg termini amb alguns dels museus i les col·leccions més importants del món, com el British Museum, el Centre Pompidou o el Museu del Prado. Aquests grans acords amb institucions culturals permetran presentar aquesta temporada noves exposicions de referència, com Art i mite, exposició organitzada pel Museu del Prado amb la col·laboració de la Fundació ”la Caixa”. La mostra aprofundirà en la mitologia clàssica i la seva representació al llarg de la història de l’art a partir d’una curosa selecció d’obres de les col·leccions del Museu Nacional del Prado que inclou pintures de Rubens, Ribera i Zurbarán, entre molts d’altres.
Fins el pròxim mes de març, es podrà seguir gaudint d’una altra gran col·laboració, en aquest cas amb el British Museum. La mostra Faraó. Rei d’Egipte, explora el simbolisme i l’ideari de la monarquia egípcia.
La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el director de l’Àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró, han presentat aquest matí la programació de la institució per a la temporada 2020-2021. En l’acte també hi han participat el director de l’Àrea d’Acció Comercial i Educativa de la Fundació “la Caixa”, Xavier Bertolín, i el director corporatiu de Territori i Centres de la Fundació “la Caixa”, Rafael Chueca.
Per primera vegada, la Fundació ”la Caixa” ha volgut mostrar en un únic acte tota la programació cultural per als dotze mesos vinents. Així, s’han donat a conèixer tant les 25 exposicions que es podran veure a la xarxa més important de centres culturals privats d’Espanya, com els nous projectes itinerants que l’entitat durà per tota la geografia espanyola i portuguesa.
La xarxa CaixaForum constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de millora i progrés de la societat. Una aposta decidida de la Fundació ”la Caixa” que, en un moment d’incertesa com l’actual, esdevé més necessària que mai. CaixaForum tornarà a ser un agent actiu i activador de la vida cultural de les nostres ciutats en aquesta etapa de recuperació de la normalitat.
Després de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, la Fundació ”la Caixa” ha treballat intensament en els últims mesos per reprogramar la temporada vinent d’exposicions i adaptar-la al nou context, incorporant-hi nous continguts relacionats amb el moment actual. Cal destacar la complicitat de la seva extensa xarxa de col·laboradors per tirar endavant aquesta programació en unes circumstàncies que no sempre han estat fàcils.
Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, resumeix així la nova programació: «Des de fa anys parlem d’un model CaixaForum participatiu, obert i transversal. Uns valors que adquireixen un relleu especial en aquesta nova temporada, que navegarà entre la continuïtat i la innovació. Continuïtat perquè, malgrat els canvis que ha comportat la pandèmia, hem adaptat les exposicions i les activitats al nou context, juntament amb els nostres socis nacionals i internacionals; i innovació perquè el nou entorn ens obliga a inventar noves formes d’aproximació a la cultura».
És un programa multidisciplinari i rigorós, sempre amb una mirada global, que des de perspectives molt diverses recull els temes que històricament ha anat tractant l’entitat: art modern i contemporani, arqueologia, cinema i fotografia, arquitectura i disseny, i ciència i natura.
Sis àmbits temàtics travessen tota la programació
Una novetat important és que la programació de la Fundació ”la Caixa” redobla els esforços per integrar cultura i divulgació científica, dos mons que se solen tractar per separat, tot i que, en la vida, es connecten, es complementen i conviuen. La ciència i la tecnologia són a tot arreu, i el seu coneixement afecta la nostra vida quotidiana.
Les 34 exposicions que componen la programació s’agrupen en sis àmbits temàtics: noves tecnologies i nous formats; natura i ciència; la cultura del cinema; una Col·lecció d’Art Contemporani de referència; grans acords amb grans institucions, i reflexions sobre el passat i el present.