‘Dones que han transformat el món’

L’exposició fotogràfica “Dones que han transformat el món: El cas del Sepur Zarco” i que es pot visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós, modifica les seves dates inicials i s’allarga fins al 8 de febrer gràcies a la bona acollida del p&uacute ;blic.

L’exposicio és part del projecte «Dones caminant per la pau», impulsat per ONUDones i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Té com a objectiu posicionar en l’àmbit internacional el cas de Sepur Zarco, en què les dones indígenes de Guatemala van presentar davant un tribunal nacional un cas d’esclavitud sexual i domèstica durant el conflicte intern del país. La iniciativa va culminar amb una sentència històrica de reparació transformadora i orientada principalment a la comunitat, que l’exposició ajuda a donar a conèixer com a exemple del paper destacat de les dones del Sud Global en la defensa dels Drets Humans.

El cas Sepur Zarco és una fita històrica en la lluita per la justícia de gènere. La sentència, que reconeix els crims de lesa humanitat sobre violència sexual i esclavitud domèstica  ha marcat un precedent molt significatiu en la jurisprudència internacional. Les “Abuelas del Caso Sepur Zarco” han impulsat un model per a casos similars al món, tot subratllant la importància de combatre la impunitat pels casos de violència sexual en el marc dels conflictes, i garantir l’accés de les dones a la justícia de gènere i reparacions transformadores.

L’exposició vol promoure el coneixement i la comprensió del Cas de Sepur Zarco com un exemple emblemàtic d’accés de les dones a la justícia en situacions de postconflicte. I forma part del conjunt d’activitats que les Biblioteques Municipals han preparat per gaudir entre els mesos de gener i febrer en la cinquena edició del Programa «Fem consciència» Format per ampli un conjunt d’activitats, compromisos i reptes amb la idea de contribuir a crear un món més just i sostenible, i al qual convidem a participar a tothom. I si en passades edicions els temes han estat: Crear pau, la Justícia Social, el Desenvolupament sostenible de les ciutats, economies transformadores i altres relacionats amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i l’Agenda 2030, la nova edició té com a lema Llegint gèneres: un món més just per a les dones i compta amb el suport del programa Biblioteques Sense Fronteres.

El programa Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és apropar al públic de les biblioteques públiques de Catalunya el coneixement i la comprensió davant de les situacions de vulneració de drets humans i facilitar els recursos per a l’acció, contribuint a la construcció d’una ciutadania global transformadora.

Activitats previstes gratuïtes i obertes a tothom
Amb activitats per a grans i petits, la propera activitat serà per públic infantil i es tracta del Taller-joc de descoberta: nenes que transformen el món. Amb aquest taller, els nens i nenes de 7 a 12 anys podran conèixer de manera lúdica, activa i participativa les biografies i lluites de nenes com la Malala Yousafzai, l’activista paquistanesa pels drets de les dones de la vall del riu Swat que amb només 17 anys va guanyar el Premi Nobel de la Pau; l’Ahed Tamimi, l’activista palestinaconeguda per haver-se enfrontat, amb només 16 anys, a l’exèrcit d’Israel, o la Yusra Mardini, la nadadora i activista s&i acute;ria pels drets dels refugiats, que, juntament amb la seva germana i dues persones més, va empènyer la barca amb què fugia de la guerra que havia esclatat al seu país i va salvar els altres 18 refugiats que també hi viatjaven.

Serà el proper divendres 24 a la Biblioteca Central Xavier Amorós a les 17:30 h, en el marc del Club Astronautes del Curiosity de la Sala Infantil de la Biblioteca Central, que fomenta la descoberta dels llibres de coneixement de la Biblioteca amb la participació de diferents experts.

Seguiran altres activitats com ara:

El Taller-joc: Dones africanes, visibles i feministes (14/02), per adults. Aquest és un taller dinamitzat per la Bombo N’dir, presidenta de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes, activista i defensora de la igualtat i la integritat física de les dones. Una activitat per fer visibles els coneixements de les dones africanes a través d’un joc de rol i parlar del posicionament del feminisme Africà i negre transcorregut des dels anys 75 i sobre diferents propostes de canvi. Es tractarà també un cas pràctic sobre privilegi i colonialisme que permetrà establir punts en comú dels feminismes negres.

El Taller d’expressió: Contes a la deriva(12/02), per a infants. A càrrec d’Open Arms – La Galera. Un espai per descobrir els Contes a la deriva de la Mirabel, la Josepha i la Sira, publicats per l’editorial La Galera en col·laboració amb Open Arms i basats en les històries reals de dones que l’organització ha rescatat al Mediterrani els últims anys.

A la web de les biblioteques podeu consultar més informació d’aquests activitats així com  tota la programació, les habituals L’hora del conte i Altaveu i altres que se sumen a «Fem consciència 25».

També amb la temàtica Llegint gèneres s’ha elaborat una bibliografia, accessible a través de la web de les biblioteques, i preparat una taula bibliogràfica a les dues biblioteques municipals.

El repte per aquesta edició, el de fomentar anar en bicicleta a les biblioteques, l’abonament d’un dia per anar a les biblioteques amb la Ganxeta, la bicicleta compartida ofert per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus. I tot, mantenint els compromisos ja adquirits per les biblioteques en programes anteriors com la reducció de la petja de Co2 cobrint el 90% de les necessitats de transport de les biblioteques amb bicicleta, transport públic, i cotxe elèctric

Un aval de l’èxit del programa són les activitats realitzades amb èxit. El Taller de lectura i creació: el fil roig dins d’un foliscopi (9/12/24). A càrrec d’Oriol Canosa i Marta R. Gustems, autors del llibre ‘La tela’, publicat per Godall Edicions (2023).O el Taller d’escriptura: veus africanes i noves narratives (15/01), dut a terme per Otras narrativas.

Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tothom.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.