Des que va entrar en funcionament el passat mes de gener, el Centre Social El Roser ha organitzat diverses activitats gratuïtes adreçades a les persones que fan ús d’aquest equipament. L’assistència a aquestes activitats és voluntària i l’objectiu és promoure el desenvolupament personal dels usuaris i de les usuàries del centre.
En concret, s’ha fet un taller de fotografia de dues sessions, una al maig i l’altra al juny amb usuaris i usuàries del menjador social que fan servir la modalitat presencial. Aquest taller el va impartir, de manera voluntària, la fotògrafa Lucia Perera i va consistir a explicar nocions bàsiques de fotografia i a analitzar les fotografies que les persones assistents al taller van fer amb el mòbil. Set persones van participar en les dues sessions que es van realitzar en diferents espais, tant a l’interior del centre com a l’exterior, fent un passeig pel veïnat.
El 13 d’octubre, la Fundació Espigoladors, que col·labora amb el Programa de gestió alimentària responsable de Reus oferint les fruites i verdures recollides a través d’espigolades al camp, va impartir un taller de cuina a 14 famílies usuàries del rebost social. Les persones assistents al taller van cuinar menjar de reaprofitament que es van poder portar cap a casa.
A més, el dia 11 de novembre a les 13 h, el menjador social va ser l’escenari d’un dels concerts solidaris de la novena edició del Festival Accents. El músic reusenc El Toubab i el senegalès Rawan van tocar mentre unes cinquanta persones dinaven. Aquest concert forma part d’un petit cicle de quatre concerts solidaris programats pel Festival Accents amb el suport de la Fundació Privada Reddis i el patrocini de la Fundació ‘la Caixa’. L’acord entre les tres parts té com a finalitat arribar a col·lectius amb difícil accés a la música en directe: persones amb pocs recursos, presos i altres persones i infants amb capacitats diverses.
El Centre Social El Roser, a ple rendiment
Des del passat mes de novembre, el Centre Social El Roser funciona a ple rendiment i ofereix els serveis següents:
- El servei residencial d’estada limitada: El servei residencial d’estada limitada va obrir el 7 de novembre i té capacitat per a 16 persones, majors de divuit anys. A més d’atenció a les persones allotjades, durant el dia també s’ofereix servei de bugaderia o de dutxa per a altres persones que ho necessiten. L’objectiu és atendre les necessitats d’allotjament temporal de persones adultes en situació d’exclusió social en un espai d’acollida de qualitat que proporciona una estabilitat social que facilita poder desenvolupar els plans de treball amb majors garanties de suport i eficiència.
- Menjador social: En l’actualitat, el menjador social del Centre Social El Roser és l’únic existent a la ciutat. Va començar a funcionar el 10 de gener. Les noves instal·lacions de la cuina i el nombre més gran de personal que hi treballa, permet elaborar 240 àpats diaris i té capacitat per emmagatzemar aliments i conservar àpats, que es donen de manera presencial, per emportar-se o a domicili.
- Rebost social: El rebost social va obrir el 18 de gener, és una nova manera d’atendre les persones que l’equip de professionals de Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus considera que necessiten ajuda alimentària. Amb aquest sistema la persona tria d’unes prestatgeries i una nevera plenes d’aliments frescos i envasats el que necessita, d’acord amb un sistema de punts establert per Serveis Socials.
- Cafeteria: La cafeteria del Centre Social El Roser va entrar en funcionament el mes de maig. Aquest servei és un espai compartit entre les persones que fan servir d’aquest equipament social i la resta de la ciutadania, de manera especial l’alumnat i el professorat de l’Institut Gabriel Ferrater i Soler, situat al costat del centre, i del veïnat de la zona. L’horari és de dilluns a divendres de 7.45 h a 11.45 h, ja que a partir d’aquesta hora l’espai es converteix en el menjador social.
- Programa de Gestió Alimentària de Reus: Tant el menjador social com el rebost social reben aliments frescos i cuinats del Programa de gestió alimentària responsable de Reus, que es gestiona des del Centre Social El Roser.
Per a més informació sobre el Centre Social El Roser es pot consultar la web elroser.reus.cat