L’Arxiu Municipal de Reus-Arxiu Comarcal del Baix Camp ha presentat aquest dimecres, 19 d’abril, la digitalització del Llibre Verd o llibre de privilegis de la ciutat de Reus, seguint la voluntat de fer més accessible la documentació custodiada a l’equipament municipal. El treball dóna continuïtat a la línia de treball començada l’any passat amb la digitalització del Llibre de la Cadena, i que seguirà l’any que ve amb el Llibre de sentències judicials o l libre del consell del Juí de Prohoms
Fins el 24 d’abril, coincidint amb la programació de Sant Jordi, el llibre estarà exposat al palau municipal. I el diumenge, 23 d’abril, a les 18:00h, a la sala Anton Borrell de l’Ajuntament de Reus, Ezequiel Gort oferirà la conferència «El Llibre Verd de Reus», amb la que explicarà les característiques del llibre i parlarà dels documents que conté.
El llibre de privilegis de la ciutat de Reus o Llibre Verd, anomenat així pel color de les cobertes, recull un seguit de privilegis, concessions, concòrdies, sentències, etc, compilades al llarg dels segles XVI i XVII, tal i com evidencien les característiques paleogràfiques del llibre i la seva datació. D’entre els diversos documents que configuren el volum, destaquen les sentencies reials, les concessions, els juraments als privilegis, usos i consuetuds de la vila, les concòrdies…
Al llarg de l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna, la vila de Reus, va gaudir de diversos privilegis o concessions que eren atorgades o bé pel monarca o bé per l’arquebisbe. Aquests privilegis eren recollits en pergamins individuals i, per la seva importància, eren custodiats pel Comú. Sovint, era habitual fer-ne una còpia, recollir-los i aplegar-los en un llibre, perquè això en facilitava la mobilitat i el trasllat davant de causes obertes en conflictes, bàsicament judicials. El que es recollien eren còpies autèntiques de l’original ja que anaven signades i validades pels notaris, els qual donaven fe pública de llur autenticitat. Conservant-los en un volum en facilitava el trasllat i en feia més còmoda la consulta.
El volum està enquadernat en cuir, originalment tenyit de color verd. Les dues cobertes estan decorades amb 15 bullons (5 centrals i 10 més envoltant les cobertes). Dos fermalls subjectes als laterals contraris al llom, permeten mantenir el volum tancat.
La llengua emprada és el llatí i el català. En tot el volum hi intervenen diverses mans –tal i com es pot comprovar en la diversitats d’estils de lletres trobades— ja que la seva confecció abasta des de finals des del segle XVI fins al segle XVII.
El llibre consta de 249 pàgines en pergamí manuscrites, amb numeració iniciada a partir del primer privilegi. Presenta també un índex, datat probablement del XVIII.