La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus vol reforçar enguany el coneixement per part de la ciutadania, i de manera especial de les persones joves, de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Per això, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebra el 25 de novembre, posa en marxa una campanya de difusió d’aquests serveis municipals especialitzats d’atenció a les dones amb el lema “Fem pinya contra les violències masclistes!”.
La campanya fa una crida a les dones que pateixen violència o a qualsevol persona coneixedora d’una situació de violència a demanar ajuda. Per reforçar que aquest missatge arribi també a les persones joves, l’empresa de comunicació Dockset, encarregada del disseny de la imatge gràfica d’aquesta campanya, ha comptat amb el suport de la il·lustradora Núria Just. A més, s’ha creat un fotoreclam itinerari que s’instal·larà al Casal de Joves La Palma, entre altres equipaments municipals. Tothom es pot fer fotos al fotoreclam i penjar-les a Instagram o Facebook amb l’etiqueta #25NReusDonemLaCara. La difusió de la campanya també es farà a través de cartelleria al carrer, al web municipal, a les xarxes socials de l’Ajuntament de Reus i als mitjans de comunicació locals.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, considera clau fer difusió de l’existència d’aquests serveis: “Ara més que mai, després d’un any molt complicat, hem de continuar reforçant la xarxa relacional i l’acompanyament a les dones en situació de violència masclista. A més, hem d’arribar a les persones joves, que de vegades pensen que aquesta problemàtica és cosa d’adults. Tothom ha de conèixer que a Reus les dones que pateixen violència masclista compten amb el suport i l’atenció d’un bon equip especialitzat de professionals”.
L’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV)
L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas segui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques, seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.
L’OAV es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l’avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318). Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar l’enllaç següent: http://www.reus.cat/serveis/oficina-d-atencio-la-victima-oav-0
Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)
El SIAD atén, informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s’han trobat en una situació de violència de gènere. Ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas segui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.
El SIAD es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar l’enllaç següent: https://www.reus.cat/servei-dinformacio-i-atencio-les-dones-siad
A més d’aquests dos serveis específics, des de l’Àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social, també s’atén a qualsevol víctima de violència que necessiti ajuda de manera presencial a les oficines ubicades a l’antic hospital Sant Joan, a través del telèfon 977 010 034 i del correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat
Programa Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones
L’acte institucional, 25 de novembre a les 10.30 h, tindrà lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec d’Eva Oliva, presidenta de la Colla Castellera dels Xiquets de Reus, parlaments institucionals, l’atuació del guitarrista Pau Duran, i en acabar, actuació castellera a la plaça del Mercadal.
També s’han previst tres xerrades en línia sobre la temàtica de la violència de gènere. Gratuïtes i destinades a professionals que aborden les violències masclistes de forma directa o indirecta. Es faran a través de la plataforma Zoom de l’Ajuntament i tindran una durada d’una hora. En acabar l’exposició de la persona que fa la ponència, s’obrirà un torn de preguntes d’uns deu minuts. Cal inscripció prèvia al correu electrònic vcarrillo@reus.cat
- Dilluns 22 de novembre, a les 10.30 h, «La violència masclista en els col·lectius més vulnerables (infants I adolescents, dones grans I discapacitats o malalts mentals)», a càrrec de Laura Guxens, directora del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Tarragona.
- Dimarts 23 de novembre, a les 10.30 h, «Aturar les violències masclistes és responsabilitat de tothom», a càrrec de Carla Vall i Duran, advocada penalista i especialitzada en violència masclista i criminòloga.
- Dimecres 24 de novembre, a les 10.30 h, «L’abordatge i l’atenció dels homes en les violències masclistes», a càrrec d’Álvaro Ponce Antezana, doctor en psicologia i membre de l’Associació Conexus.
El programa també preveu un Fotoreclam itinerari, on tothom es pot fer fotos i penjar-les a Instagram o Facebook amb l’etiqueta #25NReusDonemLaCara. Qui es vulgui fer la foto pot triar alguna de les frases que ja trobarà escrites o escriure la frase que vulgui. El fotoreclam s’instal·larà a:
- 13, 14, 15 i 20 d’octubre i del 15 al 25 de novembre, al Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9).
- 18 i 19 d’octubre i del 25 d’octubre al 12 de novembre, al Casal de Joves La Palma (carrer de Castellvell, 24).
- 21 i 22 d’octubre, al vestíbul de l’antic hospital (carrer Sant Joan).