Jeffrey Eugenides
Gràcies a les pel·lícules i sèries de producció nord-americana tots tenim una visió (més o menys nítida) de com és la societat estatunidenca dels segles XX i XXI. Ara bé, cal tenir en compte que aquesta imatge pot haver estat manipulada pels productors nord-americans, els quals, sovint, s’afanyen a mostrar-nos les grandeses i les heroïcitats d’aquest país i deixen de banda els aspectes més relacionats amb la normalitat quotidiana. Potser per això, de vegades, va bé buscar refugi en la literatura i veure quina és la percepció que tenen els escriptors d’aquesta societat.
Anagrama ha traduït aquest 2018 el recull de contes Denúncia immediata de Jeffrey Eugenides (Detroit, 1960), que conté deu històries que presenten un ampli ventall de personatges pertanyents a la classe mitjana dels EUA, que tenen com a punt en comú que la seva vida està farcida d’ambicions, il·lusions, fracassos i frustracions. En molts casos, el seu present no s’adiu al que ells esperaven, per la qual cosa es veuen empesos a sobreviure gràcies al desig incontenible de guanyar més i més diners o bé de satisfer les seves necessitats sexuals. Així es teixeix una teranyina d’individus que malden per satisfer els seus instints més primitius i que ens mostren un cop més com de complexes en poden ser les relacions humanes. Personatges molt moderns i actuals, que, per poder tirar endavant, hauran de superar les seves pors, canviar de rumb la seva vida i sortir del que la psicologia moderna anomena “zona de confort”…
Però són prou valents per sortir-se’n?
Eugenides redacta els deu contes de Denúncia immediata amb un estil delicat i elegant, farcit de detallisme, que els converteix en deu petites delicatessen que en molts moments commouen el lector, com és el cas del primer relat que gira al voltant de l’Alzheimer. Temes, doncs, d’actualitat, inclús personals, exposats sense tabús que ens faran endinsar-nos en un univers nord-americà força diferent del que veiem en algunes de les sèries televisives, però que ens convidaran a reflexionar i a seguir endavant també per sortir-nos-en.
Bona lectura!