La Guia de Reus celebra els seus primers 15 anys de vida, plenament consolidada com una referència de la vida social i cultural a la ciutat. Parlem amb David Arias, editor de la publicació, que ens explica com s’ha arribat a aquesta fita i quins són els reptes de futur immediats que afronta La Guia per continuar exercint de pal de paller de la vida pública reusenca.
Quin és el secret de l’èxit de La Guia que li ha permès arribar a aquests 15 anys?
Crec que el primer és ser útils. La Guia és una publicació de servei que funciona perquè té molt clara la seva utilitat: ser un aparador de la vida cultural i social de la ciutat. Evidentment, això és així perquè a Reus hi ha una demanda ciutadana molt intensa d’estar assabentat de tot allò que hi passa. La gent de Reus som així: ens agrada participar, compatir, expressar-nos en les activitats i espais públics, forma part del nostre ADN.
I La Guia és una expressió d’aquesta manera de ser, una de tantes.
Empresarialment no haurà estat fàcil arribar fins aquí…
Fàcil no hi ha res, i en el nostre sector s’ha de picar molta pedra. En els últims anys, el sector de les publicacions ha hagut de passar per diversos sotracs, com la caiguda de la in- versió en publicitat que ha afectat tant al sector públic com el privat, i l’aparició de nous canals de comunicació que ens ha perjudicat als mitjans tradicionals. Ens hem anat adaptant i ho continuem fent, amb fórmules sostenibles, una bona gestió i l’aposta pels nous canals per arribar cada cop a més gent. Tot i això, en aquest context, les capçaleres de prestigi com la nostra continuen tenint el seu espai, i això ens ho reconeixen tant els lectors com els anunciants que apostant per nosaltres ens permeten seguir endavant.
Recordi’ns els orígens de La Guia…
La idea es va gestar per iniciativa de l’empresari José Pedro Rueda Gallisà (DEP) i l’Ajuntament, que van constatar que hi havia una necessitat de crear un suport que oferís aquest servei públic. El model que es va triar va ser el de comptar amb una empresa privada com la nostra, que ja tenia experiència en la creació de continguts i ja estava posicionada en el sector de la distribució de premsa. Amb el suport de l’Ajuntament i la nostra capacitat comercial per captar publicitat vam aconseguir que aquest servei públic fos sostenible perquè pogués continuar prestant-se sense suposar una càrrega als pressupos- tos del consistori. La clau era crear una publicació que omplís el buit que hi havia i que fos pràctica a l’hora de consultar l’agenda cultural i social i complementar-ho amb continguts d’interès per al públic local.
Parlava dels nous canals de comunicació. Com s’hi han adaptat?
Hem potenciat molt l’edició digital i el facebook, on podem anar una mica més enllà, ja que els protocols de tancament de la nostra edició mensual en paper molts cops deixen fora algunes activitats o esdeveniments que es van concretant sobre la marxa. Crec que estem reeixint en la creació d’una comunitat de seguidors més joves, que són la clau de futur, perquè potser el 2.0 acabarà substituint completament el paper, però el dinamisme cultural de la ciutat continua ben viu, i la nostra obligació és arribar als seus usuaris amb els continguts de qualitat que els hem vingut oferint en aquests 15 anys. En el format que sigui.