En el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana 2017, Reus és escenari del 12 al 15 d’octubre del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva. L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, la Colla Gegantera de Reus i l’Ajuntament de Reus organitzen plegats aq uests actes, que portaran a Reus un bon nombre d’experts mundials i locals per debatre sobre el fet geganter. També es reuniran a la ciutat un bon nombre de gegants d’arreu d’Europa, de Catalunya i de l’estat espanyol.
Durant quatre dies, del dijous 12 al diumenge 15 d’octubre, Reus es convertirà en l’epicentre del món festiu català i europeu, amb la celebració del primer congrés internacional de gegants i imatgeria festiva que se celebra a terres catalanes.
El congrés que es portarà a terme a Reus en el marc dels actes de la Capital de la Cultura Catalana es basa en dos pilars: un de caràcter acadèmic, amb exposicions, xerrades i ponències a càrrec dels experts més destacats en la matèria, i un altre de caràcter més festiu, amb mostres de gegants i imatgeria festiva.
Congrés
El congrés es portarà a terme a la Sala Santa Llúcia i s’iniciarà el dijous 12 d’octubre al matí; des d’aquell moment i fins al dissabte 14 d’octubre, es duran a terme més d’una vintena de xerrades a càrrec de ponents del màxim nivell, tant nacionals com internacionals, per contextualitzar aquest àmbit de la cultura popular en diversos països i moments, i per definir el paper del fet geganter català a escala europea i mundial, amb noms tan destacats com ara Jan Grau (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Paul Spapens (Holanda) o Nina Kammerer (EUA).
Tal i com ha recordat el president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Valentí Serra, després del gran parèntesi viscut des del darrer Congrés Internacional de Gegants (Ath, Bèlgica, 1999), la cita ha generat una gran expectació entre els amants i estudiosos del fet geganter. Per la seva part, la presidenta de la Colla Gegantera de Reus, Astrid Martín, ha repassat la programació prevista per la Trobada de colles, que començarà dissabte dia 14 a les 10:00 h a la plaça de la Llibertat i finalitzarà diumenge dia 15 a la mateixa plaça. La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha comentat que el fet de poder aplegar en la mateixa festa algunes de les figures més destacades de les seves respectives regions ajudarà a convertir Catalunya en el centre d’atenció del món de la imatgeria festiva i, de manera més general, de la cultura popular.
Aquests dos àmbits, acadèmic i festiu, coincidiran en un mateix cap de setmana a Reus, que servirà per explorar les semblances i diferències dels diversos models de festa amb imatgeria festiva i, alhora, mostrar el punt diferencial de la festa catalana als visitants locals i internacionals.
Al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) es podrà veure del 12 al 27 d’octubre l’exposició “Gegants del món”, mentre que el divendres 13 a la tarda i el dissabte 14 es projectarà al Castell del Cambrer l’audiovisual “El fet geganter, patrimoni cultural mundial”.
Per obtenir més informació i per inscriure’s al congrés es pot consultar el web www.mongegant.cat i els seus perfils a les xarxes socials.
Nou vestit de la Vitxeta
En clau local, coincidint amb el congrés i la trobada internacional de gegants, es viurà un esdeveniment molt significatiu per al món geganter de Reus: dissabte 14 al migdia és previst l’acte de presentació del nou vestit de la Vitxeta a la plaça del Mercadal, una indumentària que ha anat a càrrec de l’establiment El Barato de Reus d’acord amb la Colla Gegantera i la Regidoria de Cultura.