Màrius Serra és enguany el protagonista de l’acte institucional que la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus ha organitzat per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra a tot el món el 3 de desembre. En el marc d’aquesta celebració, el conegut escriptor i periodista farà una conferència, que porta per títol “Verbalitzar la diversitat ajuda a canviar la mirada”, aquest dissabte, 1 de desembre, a les 19 h al Centre Cultural El Castell d e Reus (plaça del Castell). Un esdeveniment, conduït pel director mèdic de Villablanca Serveis Assistencials, Francisco Aguilera, que es clourà amb una exhibició de ball inclusiu per part de Wapachà Diversity, una experiència integradora en l’àmbit esportiu exemplar.
Aquest esdeveniment forma part del programa d’activitats que la Regidoria de Benestar Social amb la col·laboració de les entitats socials que treballen en l’àmbit de la discapacitat ha organitzat des del 24 de novembre fins al 3 de desembre amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
Enguany, per primer cop, la imatge per difondre la celebració d’aquest dia a Reus ha estat dissenyada per un membre de diverses comissions del Consell Municipal de la Discapacitat de Reus: Jordi Bofarull.
Un aspecte que incideix en l’objectiu és donar visibilitat a les persones amb discapacitat i conscienciar la ciutadania sobre la importància de construir una ciutat inclusiva, per tal de promoure el benestar de tothom.
Al llarg dels darrers anys la percepció del concepte de discapacitat ha experimentat una gran transformació.
3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
A mitjans del segle XX una persona amb discapacitat es considerava invàlida i dependent i l’Estat es basava en un model assistencialista per proporcionar-li una vida com més digna possible.
No obstant això, al llarg de les darreres dècades i a mesura que es va començar a prendre consciència del fet que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que la resta, es va produir un canvi de mentalitat. Com a conseqüència, l’enfocament paternalista de l’atenció ha evolucionat cap a un model basat en el desenvolupament dels drets humans i en la integració social d’aquest col·lectiu.
A escala internacional, l’interès per la discapacitat es va iniciar el 1981, el primer any declarat com a Any Internacional de les Persones amb Discapacitat. Posteriorment, es va establir la dècada 1983-1992 com el Decenni de les Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat. Els governs nacionals van assumir aquest període de deu anys com el termini per garantir la igualtat d’oportunitats en els sectors educatiu i laboral.
En finalitzar aquest decenni l’any 1992, les Nacions Unides van instaurar la celebració anual, el 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a objectius sensibilitzar l’opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que genera la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.