La platja de l’Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn, la de l’Almadrava i també la Cala Justell del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han obtingut la Bandera Ecoplayas 2021, un guardó que atorga l’Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medio Ambiente (ATEGRUS) i que distingeix a les platges que destaquen per la seva política de qualitat mediambiental.
El jurat d’aquests premis valora una sèrie de criteris objectius en matèria d’equipaments i manteniment, sempre des de la perspectiva de l’enginyeria i la sostenibilitat.
Les platges de l’Arenal, de la Punta del Riu, del Torn i de l’Almadrava han aconseguit renovar aquest reconeixement, «gràcies al seu compromís continu amb la millora de la qualitat». La Cala Justell, en canvi, l’ha obtingut per primera vegada. La Regidoria de Turisme va presentar també la candidatura d’aquesta cala de l’Hospitalet de l’Infant als XIV Premis Bandera Ecoplayas 2021 i el jurat l’ha guardonat «per les accions ambientals portades a terme, com la recuperació de la llacuna natural amb introducció d’una espècie de peix autòctona(el samaruc), que s’ha adaptat i reproduït amb èxit».
Així doncs, un total de cinc platges de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant podran exhibir enguany la Bandera Ecoplayas 2021 que acredita l’excel·lència.
La regidora de Turisme, María José Gómez, ha manifestat la seva satisfacció per aquests premis: “Reconeixen la gestió sostenible i respectuosa que fem de les nostres platges i posen de manifest la seva excel·lent qualitat”. En la carta que ha adreçat el president d’ATEGRUS, Rafael Apraiz, a les entitats distingides, s’ha destacat també «l’extraordinari treball i esforç realitzat en aquests temps de pandèmia, per fer de les platges un lloc segur».
La llacuna de la Cala Justell
La Cala Justell, també coneguda per cala Gestell, es troba a la desembocadura d’un petit barranc al sud del Coll de Balaguer, on hi ha una zona humida. Antigament, aquesta zona humida era una llacuna litoral en rambla i, segurament a causa de l’acumulació de sediments, pedres i restes vegetals, la seva superfície es va anar reduint fins a la total desaparició de la làmina d’aigua. Davant aquesta situació, l’any 2018, Paisatges Vius, una associació sense ànim de lucre dedicada a la conservació de la natura, va decidir recuperar aquesta llacuna litoral, amb el suport de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. La intenció era recuperar l’hàbitat original i poder reintroduir algun peix en perill d’extinció.
El Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre, que és una entitat de la Generalitat de Catalunya amb finalitats de conservació ambiental, va fer una avaluació de les característiques morfològiques, biològiques i físicoquímiques de la llacuna i va veure que eren les que requeria el samaruc (Valencia hispanica), un peix endèmic del litoral mediterrani de la Península Ibèrica que està en perill crític d’extinció a Catalunya. Així doncs, es van alliberar exemplars de samaruc provinents de la cria en captivitat a aquesta llacuna, que compta amb dues figures de protecció legal: està inclosa dins de l’espai Xarxa Natura 2000 “Litoral Meridional Tarragoní” i dins de l’Espai Natural Protegit de La Rojala-Platja del Torn.