L’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i la Regidoria de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus han programat per primera vegada, en el marc del Programa de Lluita contra la Pobresa Energètica, cinc tallers d’estalvi energètic entre els mesos de gener i juny, d’acord amb els casals municipals de gent gran, les associacions veïnal s i altres entitats que hi ha a la ciutat. L’objectiu és fomentar en l’àmbit comunitari el consum responsable de l’aigua i de l’energia domèstica per tal de disminuir les despeses que se’n deriven. Qualsevol entitat de la ciutat interessada en aquests tallers, impartits pel Punt d’Assessorament Energètic (PAE) de Reus, ho pot demanar a la Regidoria de Relacions Ciutadanes.
Els pròxims tallers previstos són els següents:
- El dijous 23 de maig, de 16 a 18 h, al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic Mestral.
- El dijous 6 de juny, de 18 a 20 h, al Casal de la Gent Gran del Centre Cívic Mas Abelló.
Durant el primer trimestre d’aquest any 2024 es van organitzar tres tallers d’aquest tipus: el 14 de febrer, al local de l’Associació de Veïns del Barri Immaculada amb la col·laboració amb Càritas Parroquial: el 27 de febrer, al local de l’Associació de Veïns de la Urbanització Xalets Quintana, ubicada al Centre Social El Roser; el 7 de març, a la seu de l’Associació de Veïns Urbanització Sant Joan; el 21 de març, al Casal de Gent Gran del Centre Cívic Ponent.
La temàtica principal d’aquests tallers, d’una hora i mitja de durada aproximada, és com es pot estalviar energia a casa. Cal portar la darrera factura d’electricitat, d’aigua i de gas. A més, en acabar cada sessió, les persones que vulguin poden fer consultes personalitzades sobre les seves factures.
L’objectiu d’aquest assessorament és informar sobre el funcionament dels subministraments, per tal que les persones assistents puguin valorar si tenen ben contractats els subministraments o si poden fer canvis i reduir la despesa energètica a través d’algun tipus de bonificació o de millora en l’ús dels subministraments o en la contractació dels serveis energètics. Algunes de les recomanacions són: reducció de la potència, canvi de tarifa, canvi de mercat lliure a mercat regulat i, sobretot, aplicació de mesures d’estalvi energètic.
A més, cal tenir en compte que per pal·liar les conseqüències socioeconòmiques derivades de la pandèmia i l’increment dels preus energètics en l’àmbit mundial, en els darrers anys s’han fet diversos canvis en la normativa que regula la pobresa energètica. Entre altres, s’ha fet una modificació de les condicions d’obtenció del bo social i s’han aprovat bonificacions per a col·lectius específics afectats. Per això, en aquestes sessions també s’informa de tots aquests canvis normatius recents, dels quals les famílies vulnerables se’n poden beneficiar.
En acabar la sessió, es regala un imant de nevera amb el resum de tots els consells d’estalvi energètic que s’han explicat durant el taller.
Per a més informació sobre la pobresa energètica i l’estalvi energètic, es pot consultar la web de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus: taulapobresaenergetica.cat.