Cartell i programació de la Festa Major de Sant Pere 2018

Cartell Sant Pere 2018

PROGRAMA DE LES ACTIVITATS DE LA FESTA MAJOR DE SANT PERE 2018

Programa Festa Major 2018

 

Més de 200 actes confegeixen la programació de la Festa Major de Sant Pere 2018, que enguany presenta algunes novetats a La nit de Fer L’Índiu o la incorporació extraordinàriament del Bou de Reus al Seguici Festiu, i amb un èmfasi especial a la programació musical amb motiu de la celebració de la Ciutat de la Música 2018.

Entre els més de 200 actes programats n’hi ha uns 70 de cultura popular i prop d’una cinquantena entre concerts i actes musicals. Tal i com ha explicat la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, durant la presentació del cartell i la programació «vivim una festa major amb un model plenament implantat i que compta amb la participació de les entitats ciutadanes com a gran motor de tot el que hi passa».

La Festa Major comença el dia 24, Dia de Sant Joan, amb el tradicional Pregó anirà a càrrec del periodista Xavier Graset i que precedirà la primera de les Tronades de la festa i el concert posterior de l’Orfeó Reusenc a la Prioral, un concert que enguany serà extraordinari amb motiu de la celebració dels 100 anys de l’entitat reusenca.

Fins al dia 29 de juny, el Dia de Sant Pere, el calendari s’omple d’actes, entre els concerts Vermut al Jardí de la Casa Rull, les varietées de Sant Perico, els cóssos, la Festa Major Petita, les Completes, etc… una gran quantitat d’actes mirall de la vitalitat cultural i tradicional de la ciutat.

Enguany, amb motiu de la celebració de la Ciutat de la Música 2018 s’ha fet un èmfasi especial a la programació musical. Per un costat hi haurà una nit especial en la programació de Barraques, el dia 22 de juny, amb Gertrudis com a cap de cartell, i per l’altre, el Liceu a la Fresca, dos concerts del cicle Música als Terrats, que organitza la Diputació de Tarragona; un concert del cicle Vermusic i, finalment, un fi de festa per al dia 29 de juny, amb una festa musical de la mà del programa radiofònic “El Fricandó Matiner”.

En aquest Sant Pere es consolida i amplia l’acte La Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Cavallets, amb motiu dels seus 20 anys.

Una altra de les novetats d’aquesta festa major serà que entre els diferents elements festius que surten al Seguici de la ciutat hi haurà extraordinàriament el Bou de Reus. Aquest fet, que ha estat aprovat per la Comissió de Protocol, serà extraordinari amb motiu de la celebració dels 675 anys de la primera referència de la participació de Bous a la festa.

En el marc de les diferents entitats que celebren els seus aniversaris, destaca una festa el dia 9 de juny amb motiu dels 40 anys de la Mulassa, o el 50è aniversari de la Jove Cambra que seran els convidats per l’alcalde a la Hissada de Bandera, o el centenari de l’Orfeó i els 20 anys del Ball de Cavallets.

El Cartell de Festa Major

Guillem Castro és el dissenyador del cartell de Sant Pere 2018. Nascut a Reus el 1975 l’interès pel món creatiu l’ha heretat del seu pare. La seva voluntat en rebre l’encàrrec de fer el cartell va ser que hi sortissin els nanos, per la vinculació efectiva que hi té la seva família.

La seva voluntat en fer sortir la Xiqueta de Reus al cartell és perquè simbolitza els reusencs i també perquè és una dona, la qual cosa li donava també a l’autor la possibilitat de col·laborar en la reivindicació del paper de la dona. A partir d’aquí va pensar en fer una escena divertida i fresca, incorporant a més la Tronada. El cartell representa també la Mulassa carregada amb els trons i els mascles de la Tronada, guiada per la Xiqueta que anuncia l’arribada de Sant Pere.

Concerts vermut i revetlles

Com en altres edicions de la festa major, també tindran protagonisme els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Les Filomenes, Criatures, Inxa Brass Bad i la Banda de la Festa Major. Les revetlles portaran el segell de All i Oli i Tropical Orquestra, a la plaça d’Anton Borrell; Swing Latino, a la plaça de la Llibertat, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Go Fabri Open Air Festival Sant Pere 2k18, al passeig de Mata.

Pregoner 

El popular periodista Xavier Graset serà l’encarregat de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el dissabte 24 de juny a les 20:00 h. El pregoner encendrà tot seguit la primera tronada de la Festa Major.

Xavier Graset (Vila-seca 1963) és llicènciat en Ciències de la Comunicació i la Informació per la UAB. Premi Nacional de Comunicació 2015. Dirigeix i presenta (des del 2015) el programa Més324 (Canal 324 i TV3). Va dirigir L’Oracle a Catalunya Ràdio (2006-2015), premi RAC al millor programa de ràdio 2009. Hi presenta també el programa sobre valors “Líquids”, premi Proteus d’Ètica 2013. Va ser durant set anys corresponsal a Madrid de Catalunya Ràdio, emissora on a més també ha estat sots-director d’El matí de Catalunya Ràdio, i on ha realitzat els programes “El món s’acaba”, “Tot Gira” i “De 4 a 7”.

Va començar treballant a Ràdio Salou/Ràdio Reus SER l’any 1981. També ha col·laborat amb Andreu Buenafuente als “Sense Títol” a TV3, ha presentat “12 punts” i “Artèria 33″i també ha col·laborat a “El Club”, entre d’altres programes.

Soci fundador de Canal Reus TV, on hi ha presentat els programes Etiqueta negra, Situacions extraordinàries i Taules d’Economia, i les gales dels premis Imprescindibles de Reus. Ha col·laborat en premsa escrita, entre d’altres, a El Pont de Fusta, Catalunya Sud, El Periódico, Metro, El Temps, i actualment a El PuntAVUI, Nació Digital, NW Revista de Reus i Diari de Tarragona.

Moments intensos

La Festa Major de Sant Pere de Reus té alguns moments de gran intensitat, que es consideren els moments centrals de la festa. Sens dubte les tronades es troben entre aquests instants culminants. L’esclat de la tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del pregó i de la crida a la festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11:00 h abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera tronada de les festes d’enguany.

El Seguici festiu de la ciutat està integrat pels grups següents: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga. Enguany, de manera excepcional, s’incorpora també el Bou de Reus, arran del 675è aniversari de la primera referència dels bous a la festa reusenca.

Completes i la professó

Després de l’ofici de Completes es fa la tornada del Seguici al Mercadal. El Solemne Ofici de Completes, a l’església Prioral de Sant Pere, inclou l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de R eus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari.

El dia 29, dia de Sant Pere, la professó esdevé un dels actes principals de la festa, en el qual el conjunt del seguici llueix i aplega la ciutadania per postrar els seus balls i elements festius. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, es porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, es realitzarà la ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera tronada de la Festa Major.
A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, hi haurà el gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la comunitat de preveres, fins a l’any vinent.

En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac, carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables i mostra piromusical.

Enguany, amb motiu de la Ciutat de la Música 2018, s’afegeix un fi de festa musical, amb una festa jove a la plaça de la Llibertat, de la mà de la Gira Fricandera, d’»El Fricandor Matiner».

 

Roda de premsa de presentació del cartell i el programa de Sant Pere 2018

PROGRAMA DE LES ACTIVITATS DE LA FESTA MAJOR DE SANT PERE 2018

Programa Festa Major 2018

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.