Aquest mes de desembre s’estrena ‘Cançó de Nadal’, una obra de teatre amb cançons produïda pel Bravi ium Teatre i Producciones Lucky&Luke. Parlem amb el seu director, Benjamin Miguel, l’autor del text, Manuel Barroso, i la seva coreògrafa, Irene Benavent, sobre aquest ambiciós projecte que té la volun ntat de consolidar-se com una de les propostes nadalenques de la ciutat.
Com sorgeix ‘Cançó de Nadal’ ’? Quan en Jaume Amenós ens va deixar vam estar pensant en recuperar un muntatge clàssic del Bravium, però era molt difícil de realitzar i des de Lucky&Luke vam proposar al Bravium fer un muntatge nou amb els mateixos objectius: que es convertís en una tradició i amb molts actors, però una cosa nova sense haver d’aferrar-nos a res. Ens vam recordar de Dickens i vam pensar que ‘Cançó de Nadal’ era una bona opció de fer un clàssic que tothom voldria veure cada any. A quin públic està adreçat? Tractant-se d’una funció nadalenca volem que vinguin les famílies senceres. Sí que és cert, però, que no volíem perdre la part fosca que té la història, el passat de Scrooge, però en general l’obra té un tarannà familiar per a tots els públics. De fets els horaris de les representacions, dissabtes a les 18 h i diumenges a les 12 h, permeten la conciliació familiar.
Ha estat difícil adaptar un clàssic com Dickens? Està tan ben escrit que resulta complicat adaptar-lo. Penso que de les adaptacions que hem fet és la que és més fidel a l’original, però amb alguns afegits pels actors que tenim al Bravium i aquesta és la innovació de la nostra adaptació: la inclusió d’un nou personatge que narra tot el que succeeix i també hi hem afegit números musicals. Però no és un musical: és una obra de teatre amb cançons, la importància radica en la interpretació dels actors, acompanyada per cançons: algunes cantades i altres narrades. Com s’han creat t aquestes cançons? Les cançons han estat composades per Josep Ferré i les lletres són de Manuel Barroso. Un dels temes té una coreografia especial obra d’Irene Benavent: una dansa tradicional irlandesa que es basa més en l’energia que crea per sobre del moviment. Com descriurieu la gran quantitat de gent que forma part del muntatge? La gent que estem involucrats al projecte, ja sigui els que són amateurs o professionals, som gent que ens estimem el Bravium. S’ha generat una cosa molt màgica i aquesta és l’essència del Bravium: enllaçar tot tipus de sensibilitats. En aquest muntatge hi cap tothom, aquesta és la seva essència. El Jaume Amenós estaria molt content i orgullós. És el projecte més ambiciós del Bravium? Se n’han fet diversos d’importants però probablement aquest, efectivament, sigui el més ambiciós. ‘Cançó de Nadal’ ha vingut per quedarse? Això ho fem per amor i si ha de morir al gener nosaltres serem feliços perquè ho hem vist néixer i ho hem fet, però l’objectiu és que sigui de casa, a casa i per sempre. Quin és el l seu missatge?
Som a temps de canviar. No hi ha edat per canviar, per millorar. El Nadal és la millor època però qualsevol és bona. Quina resposta espereu? En primer lloc generarà una expectativa, ganes d’anar-hi i veure-la. La gent vindrà a recolzar i repetirà. És un espectacle que despertarà moltes emocions perquè hi ha de tot: tendresa, tristor, alegria, humor, por, titelles, dansa… té un punt de màgia. Què dirieu a la gent de Reus perquè vingui aquest desem mbre al Bravium? És una cosa diferent, per aquí no s’ha vist. Hi haurà moltes cares conegudes de Reus. És una producció feta amb molt d’amor i molta il·lusió i carinyo . Un regal del Bravium al Jaume Amenós i ens agradaria que tothom el veiés. És una oportunitat única, tan de bo sigui tots els anys però de moment és única.