Sota el lema “Reus, recicla bé!”, l’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Medi Ambient amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio inicia una campanya informativa per a millorar la recollida selectiva a la ciutat. La campanya preveu la instal·lació d’una carpa informativa itinerant que recorrerà els barris de la ciutat amb un equip d’educadors ambientals. També es posarà a la disposició de la ciutadania un servei amb cita prèvia que permetrà que un educador o educadora ambiental visiti les llars de les persones que ho desitgin per donar assessorament personalitzat sobre com s’ha de reciclar.
La campanya vindrà acompanyada d’accions publicitàries a diferents suports que tindran com a leitmotiv la cançó “Reus, recicla bé!”. Una adaptació de la popular cançó, Help Ayúdame de Tony Ronald, que protagonitza la parella d’actors de Bràvium Teatre Jordi Carré i Nerea Lorente per convidar a reciclar més i millor amb la rima de la lletra i una dosi de bon humor.
Tanmateix, la campanya arrenca tot just s’ha completat el desplegament de la nova contracta de la brossa i la renovació de tots els contenidors de la ciutat. Cal destacar que aquesta renovació ha incorporat l’augment del nombre de contenidors fins als 2.100 i de noves ubicacions per a la recollida selectiva de residus. S’han incrementat en 182 les àrees completes de recollida selectiva amb les cinc fraccions, passant de 238 a 420 àrees completes.
Carpa informativa
Per tal d’apropar la campanya als barris, la carpa informativa itinerant, amb un equip de dos educadors ambientals, s’anirà translladant pels barris del 9 de maig al 15 de juliol i del 12 de setembre al 10 d’octubre.
S’informarà de l’arribada als barris amb bustiades i a través de les xarxes socials i el web de l’Ajuntament. Des de la carpa es resoldran tota mena de dubtes vinculats al reciclatge i recollida selectiva i es revisaran com funcionen les noves ubicacions. També es detectaran incidències per evitar conductes incíviques i es derivarà al servei de visita a domicili a les persones que no es detecti que no reciclen correctament. L’horari d’atenció al públic serà de 9-13h i de 17-20h.
El calendari d’estada als diferents barris s’ha programat adaptat al nombre d’habitants. Les persones que s’acostin rebran tres bosses de reciclatge i embuts per a facilitar la recollida d’oli (un kit per unitat familiar).
La programació inclou els següents barris: Gaudí, Mineta, Ample, Niloga, Poetes, Escorxador, Mare Molas, Immaculada, Blancafort, Ferrer, Lledoners, Juroca, Pastoreta, Sardana, Carrilet, Casc Antic, Mercat Central, Niloga, Bellisens, Mas Iglesias, Mas Abelló, Mas Carpa, Horts de Miró, Jardins de Reus, Mas Pellicer, Muralla, El Pinar, Mas Vilanova.
Organització del reciclatge a casa
Els veïns i veïnes que tenen dubtes o no saben com organitzar el reciclatge podran demanar cita prèvia amb un educador/a ambiental que visiti les seves llars per a donar-los assessorament. Aquest servei es podrà sol·licitar a través del portal de cita prèvia de l’Ajuntament a partir del 9 de maig: https://seu.reus.cat/seu/carpetaCiutadana/tramit/49258
En aquest cas se’ls hi facilitarà un contenidor d’orgànica de 10 litres, 3 bosses de colors de recollida selectiva i un magnètic explicatiu sobre el reciclatge.
Dades de recollida selectiva a Reus
L’evolució de les dades de recollida a Reus té una tendència ascendent marcada en els darrers tres anys. L’any 2021 s’estima, segons les dades de l’Ajuntament, que la dada arribarà al 36% (l’Agència de Residus de Catalunya publica la dada oficialment a finals de maig).
Evolució del % de recollida selectiva
Any 2015 23,06%
Any 2016 27,04%
Any 2017 29,17%
Any 2018 29,86%
Any 2019 32,40%
Any 2020 34,92 %
Any 2021 36% (estimada)
El Pacte Verd Europeu planteja com a fita per a l’any 2030 l’assoliment d’un 65% del reciclatge dels residus municipal i un reciclat del 75% dels residus d’envasos. El grau d’assoliment pel conjunt de Catalunya de l’objectiu de la UE pel 2030 és reciclar com a mínim el 50% dels residus municipals i una reducció de l’eliminació en dipòsit controlat a un màxim del 10%.
D’altra banda, des que s’han implantat els nous contenidors s’ha percebut una millora important en les dades d’envasos i paper i cartró. Una tendència que s’espera consolidar en els propers mesos fruit de la major disponibilitat i accessibilitat dels contenidors a la ciutadania.
Envasos: dades de març 2022:
Increment respecte passat mes de febrer = 29.25%
Increment respecte mateix mes any 2021 = 10.48%
Paper i cartró: dades de març 2022:
Increment respecte passat mes de febrer = 23.90%
Increment respecte mateix mes any 2021 = 37.01%
Ecovidrio i Ecoembes
El cost total d’aquesta campanya, 60.000 euros, ha estat assumit per Ecovidrio i Ecoembes. Els sistemes integrats de gestió (SIG), Ecoembes i Ecovidrio destinen recursos econòmics als ens locals de Catalunya per finançar les campanyes que fomentin la prevenció, la recollida selectiva i la correcta gestió dels residus. En aquest sentit, l’aportació per part d’Ecoembes i Ecovidrio és de 0,0951 i 0,04 euros per habitant i any, respectivament.