L’Ajuntament de Cambrils organitza, per tercer any consecutiu, les Jornades per la Salut de les Dones, en el marc de la doble commemoració el 28 de maig del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i el Dia Internacional de la Higiene Menstrual.
Aquestes jornades es duran a terme del 3 al 18 de juny i contemplen diverses activitats, algunes de les quals estan obertes a tota la població i d’altres s’adrecen a les dones de manera específica. El programa complet es pot consultar a www.cambrils.cat/igualtat.
Les jornades s’impulsen des del Departament de Polítiques d’Igualtat i són el resultat del treball transversal amb els Departaments de Salut Pública, de Cultura, d’Esports, de Promoció Econòmica, i de Benestar Social.
A més, enguany també organitzen activitats l’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (ACAF), l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat (referents de Benestar Emocional Comunitari) i l’ASSIR, Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Reus. Serveis i entitats que estan directament vinculades amb la promoció de la salut comunitària amb perspectiva de gènere.
Aquestes jornades donen resposta a diferents accions contemplades dins del Pla Local de Salut de Cambrils 2021-2025, i l’objectiu principal és aportar coneixement per a la millora de la salut integral de les dones i al mateix temps generar espais de debat i reflexió al voltant de la salut des d’una perspectiva feminista.
En aquest sentit, aquest any hi ha diverses activitats orientades al coneixement i a l’autoconeixement dels cossos de les dones. La regidora d’Igualtat, Ingrid Duch Sanz, ha destacat la importància de l’apropament a diferents barris i zones de la ciutat de les activitats que es duran a terme al llarg d’aquestes jornades.
El programa d’activitats
Les jornades s’iniciaran amb la presentació del llibre “El meu nom és clítoris” d’Isabel Llavoré Fàbregas, amb la presència de l’autora, dins dels actes de la Fira Multisectorial de Cambrils, el proper dissabte 3 de juny, a la Torre del Llimó. Aquest és un llibre divulgatiu, que convida al descobriment i a l’autobservació del cos i mostra d’una forma amable i divertida el clítoris, un dels òrgans més desconeguts.
Continuen el dia 7 de juny, amb la xerrada “L’autoconeixement del cos de la dona i el plaer” que es durà a terme a càrrec de l’ASSIR, Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, de la mà de Miriam Leiva Caballero, llevadora, i Araceli Oton Sánchez, psicòloga. En aquesta xerrada, ens parlaran de biologia i de plaer femení, trencant amb tots els tabús que encara avui en dia existeixen, i també ens donaran informació els diferents serveis de l’ASSIR, les revisions i controls que cal fer, entre altres temes.
Durant el juny també es realitzarà la xerrada “Climateri i síndromes de sensibilitat central”, a càrrec de la doctora Jessica Moreno, referent i responsable del grup de treball de malalties de sensibilització central de l’Hospital Lleuger de Cambrils. Activitat organitzada des de l’ACAF Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central, entitat que fa unes setmanes va organitzar les primeres jornades “Fem visible allò invisible”.
El diumenge 11 de juny es durà a terme la IV Cursa de les Dones de Cambrils, organitzada des del departament d’Esports i Naturetime Events. Aquest any, els beneficis aniran destinats a la campanya #Pelsvalents en benefici del Pediatric Cancer Center de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Els dies 9, 10 i 14 de juny, la terapeuta holística Marhia José Calvo conduirà el taller “Chi Kung i Mindfulness”. Aquest taller es realitzarà cada dia en un espai diferent del municipi per tal d’apropar-lo al màxim a la ciutadania que en vulgui gaudir i aprendre eines per a recuperar i potenciar la salut física i emocional en el nostre dia a dia.
Destacar que durant el mes de juny, els dijous 1, 8 i 15, es durà a terme al Casal de la Gent Gran les trobades “Espai de veïnes. Trobada de cures i creativitat”, un espai setmanal de cura i de benestar emocional comunitari. Conduït pel PICI (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) i les referents Benestar Emocional Comunitari de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat. Aquest espai compta amb servei de canguratge per a infants (consultar a 669 16 25 06/ 662 944 208).