Cambrils acollirà la Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat

Per primera vegada es realitzarà a Cambrils la Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat. La desena edició se celebrarà al Centre Cultural de Cambrils el dissabte 13 de novembre de 2021.  

L’organització d’aquesta edició compta amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis Cambrilencs i el Museu d’Història de Cambrils. A més, la trobada compta amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, la Fundació Josep Irla i la Diputació de Tarragona.  

L’edició d’enguany porta per títol “Patrimoni hidràulic i recerca local al territori” i es marca l’objectiu d’analitzar el patrimoni hidràulic en un sentit ampli (molins bladers, drapers o  paperers, entre d’altres, mines d’aigua, tèxtils, farineres, sèquies, sènies, minicentrals, etc.) de la Conca de Barberà, el Priorat i el Camp de Tarragona, partint de la recerca històrica per entendre’n el present, però sobretot per reflexionar-hi i debatre’n les possibilitats de preservació i intervenció futures. 

En aquest sentit, l’interès de la trobada és fer un estat de la qüestió dels estudis locals realitzats com a eina per a la valorització del patrimoni hidràulic, que des dels centres d’estudis participants s’han impulsat entorn al tema i posar de relleu el ric patrimoni oblidat que tanta singularitat va donar als nostres territoris.  

El primer bloc de les ponències s’iniciarà amb Francesc Roma Casanovas, que presentarà el seu llibre Els molins hidràulics: moldre, batanar, esmolar, fer pólvora… Per tancar aquest bloc, Jordi Blay, professor de la URV, oferirà la ponència El patrimoni hidràulic de la demarcació de Tarragona: una visió global. 

Tot seguit, com ja és habitual, els centres i instituts d’estudis presentaran els seus projectes al voltant de la temàtica de la jornada. Per començar, Sue Roveda Cavallini, del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, presentarà Els molins paperers de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Un patrimoni en perill.  

A continuació, Isaura Solé, Josep M. Mateu, Maribel Serra i Narcís Carulla, del Centre d’Estudis d’Altafulla, presentaran Sistemes hidràulics en el riu Gaià. L’aprofitament conjunt de la potència hidràulica front a les gaianades?. Aprofitament integral d’un recurs hidràulic i hidrològic. I, finalment, Rosario Moya Guerrero, del Centre d’Estudis Selvatans, presentarà L’hora de la Selva del Camp a inicis del segle XIV. L’ús privat del dret de rec. Per tancar les presentacions, l’IRMU i la CCEPC també presentaran els seus projectes actuals.  

La trobada matinal es clourà amb una visita a la Torre de l’Ermita just el dia que es reobre l’edifici al públic amb l’exposició “Josep Maria Recasens. Passió per la hidràulica”. Després de dinar, s’organitzarà una visita guiada al Molí de les Tres Eres, seu del Centre d’Estudis Cambrilencs i del Museu d’Història de Cambrils. 

Per poder participar a la trobada només cal inscriure’s enviant un correu electrònic a merce@irmu.org, o bé trucant al telèfon 977401757 fins el dia 11 de novembre de 2021. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.