Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN), empresa capçalera de la divisió de fruits secs de Borges International Group, ha obtingut el certificat de Gestió Residu Zero (o Zero Waste) per a les seves instal·lacions industrials situades a Reus. Aquest certificat, que es regeix pels estàndards de Bureau Veritas, confirma que els residus generats són tractats mitjançant vies responsables com la recuperació, el reciclatge o la valorització, fomentant un model circular i evitant la seva eliminació en abocadors.
D’aquesta manera, la divisió de fruits secs del grup se suma als centres productius de la divisió d’olis, que van ser acreditats fa uns mesos amb el certificat Residu Zero, en el cas de Borges Agricultural & Industrial Edible Oils (BAIEO) amb un 95% de residus valoritzats, i d’un 99% a Capricho Andaluz.
Amb aquesta certificació, i gràcies a l’avaluació del control i seguiment dels residus de les plantes de Reus, BAIN ha estat reconeguda com una empresa compromesa amb la minimització de l’impacte ambiental i amb la sostenibilitat, promovent la valorització, el reciclatge i l’aprofitament dels residus que genera.
Els resultats obtinguts per BAIN en aquesta anàlisi de gestió de residus han aconseguit un nivell de ‘Compromís Excel·lent’ en el cas del centre BAIN-B1 (dedicat al processament i envasament de fruits secs), certificant que la gestió alternativa a abocador és superior al 95%, concretament en un 96,6% dels residus, i un nivell de ‘Compromís Avançat’ al centre BAIN-B2 (dedicat exclusivament a la producció d’ametlles), on la taxa de gestió alternativa arriba al 85%.
A més, l’auditoria va revisar també els sistemes de control i seguiment dels residus i les evidències de la seva gestió, comprovant la traçabilitat d’aquests fins a la seva destinació final.
Davant aquest escenari, l’objectiu de futur de Borges International Group passa per mantenir aquests nivells i continuar treballant per a augmentar-los en els aspectes on hi ha marge de millora.
Borges aposta per un model econòmic orientat a preservar el valor dels recursos durant el major temps possible, creant un esquema regeneratiu, circular i tancat. Seguint aquest mètode, l’empresa treballa per a assegurar el reciclatge de tots els residus possibles, motiu pel qual ha pogut obtenir el certificat de Gestió Residu Zero acreditant així que gairebé la totalitat dels seus residus es reintrodueixen en la indústria, fomentant l’economia circular.
L’obtenció d’aquest segell en els principals centres productius de Borges és una fita important dins de l’estratègia en matèria de sostenibilitat de la companyia, que s’emmarca sota el concepte “Compromesos per Naturalesa”. Aquest passa per prioritzar l’ús de materials reciclables en la fabricació d’envasos, reduir el consum de plàstics amb envasos més lleugers i utilitzar material reciclat, per tal de garantir unes modalitats de consum i de producció més sostenibles. Tot això sota la premissa global de promoure la cura de la salut i del planeta.
Una òptima gestió de residus proporciona grans beneficis a nivell ambiental, ja que es maximitza el valor i l’ús de les pròpies matèries primeres, l’estalvi energètic i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En aquest sentit, el compromís de Borges amb la gestió de residus contribueix a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides per a l’Agenda 2030, concretament els ODS 12 (Producció i Consum Responsable) i 13 (Acció pel Clima).