Biblioteques pel futur: “Fem consciència, el compte enrere ha començat”

Les Biblioteques Municipals de Reus han transformat el cicle “Fem memòria” en el cicle “Fem consciència”. En els darrers anys, els mesos de gener i febrer han estat dedicats a recuperar aspectes de la història (Guerra Civil, Txernòbil, …) però a partir d&rs quo;una proposta sorgida en el si de l’equip davant els fets ocorreguts en els darrers mesos s’ha transformat en el cicle “Fem consciència”. La Cimera de Madrid sobre l’Acció Climàtica ONU 2019, el Pla Nacional per a la implementació de l’agenda 2030 a Catalunya i la Declaració de l’emergència climàtica de l’Ajuntament de Reus, que va tenir lloc el 20 de setembre de 2019, han estat textos presos com a referència per a la confecció d’aquest programa.

Estratègia
Per tant, les BMR, per una banda centrades en la seva missió de foment de la lectura i l’accés a la informació per viure amb harmonia i respecte i per altra banda, accessibles a totes les persones de diferent edat, procedència, capacitat i ocupació, es proposen millorar, amb les eines que els són pròpies i el saber de les persones, l’experiència de viure en pau al nostre planeta amb coherència i plena consciència. Es proposen fer-ho des de 4 línies d’actuació:

• Intensificar la seva tasca de difusió de la informació per una consciència més ecològica i sostenible de la societat. En aquest punt, una activitat destacada és la represa del projecte “Biblioteca sobre rodes”, que se centrarà a fer difusió de la situació d’emergència climàtica a les escoles amb el missatge positiu i transformador de la literatura. També incrementarà l’adquisició de material d’aquesta temàtica i en farà difusió amb exposicions i recomanacions bibliogràfiques dins i fora de les BMR. Finalment, i si els usuaris ho proposen, organitzarà activitats de sensibilització per a diferents públics amb el suport i col·laboració de les entitats locals.

• Explorant el poder de la literatura (i l’art en general) per a transformar mirades i pensaments. La història de la literatura és plena de títols que han sabut transmetre un gran ventall d’emocions a partir de la força transformadora d’un text i dels seus creadors. Els clubs de lectura, els laboratoris d’àlbum il·lustrat, les sessions de contes i de lectura de viva veu, entre altres, seran les eines protagonistes d’aquestes activitats.

• Fomentant la creativitat i l’intercanvi de les idees entre les persones per la cerca de propostes de canvi eficaces i innovadores. Les BMR volen introduir les metodologies col·laboratives amb l’equip, els seus usuaris i la ciutadania en general pel desenvolupament de nous projectes amb implicació científica i artística, que es puguin desenvolupar i portar a la pràctica. Per introduir aquesta nova metodologia, caldrà actualitzar i renovar algun dels seus espais i es comptarà amb professionals formats en “Manual Thinking”.

• Prenent compromisos sostenibles que serveixin d’exemple i puguin ser sostinguts per tota la comunitat (usuàries, treballadores, professionals, etc.) Des d’aquesta línia es proposa potenciar el transport sostenible (bus, bicicleta), fomentar la reducció de residus (gots i garrafes de plàstic, reducció del paper, missatgeria  i signatura biomètrica) i fer una biblioteca més verda amb un consum energètic més sostenible.

Aquest nou enfocament de fomentar la cocreació per al desenvolupament de noves idees amb capacitat de transformació partint dels fons bibliogràfics, de les xarxes i del coneixement de les persones, és una metodologia de treball innovadora en l’àmbit de la biblioteca pública, per la qual les Biblioteques Municipals de Reus aposten de manera pionera. La seva idea és realitzar un programa més intensiu durant el que queda del mes de gener i el febrer, i anar fent diverses accions durant tot l’any, de manera que tots els cicles es revisin des de la sostenibilitat. Per tal de visualitzar els compromisos assolits al llarg de l’any, es dissenyarà un plafó per l’entrada de la Biblioteca Central Xavier Amorós i de la Biblioteca Pere Anguera.

Agenda
Cada mes a la Sala Infantil de les dues biblioteques municipals hi haurà una sessió de “Contes per un planeta viu” i «Costura i literatura» i el programa “Astronautes del Curiosity” de la BCXA, inclourà una sessió de “Mossegades de Ciència” en col·laboració amb la URV i Nutrisalt.

Durant el mes de gener hi haurà els següents actes:

  • Del 20 al 31 Exposició fotogràfica 1a Canicròs Alba Chacón BCXA.
  • Dimecres 22 de gener. 2/4 de 7 Club de lectura en anglès Solar d’Ian McEwan sobre el canvi climàtic amb la ironia pròpia de l’autor BCXA.
  • Dijous 23 de gener. 2/4 de 7 Projecte Capgira, una activitat de divulgació per introduir els principis de l’economia circular. A càrrec d’Anton Aymemí BCXA.
  • Divendres 31. 2/4 de 6 «Astronautes del Curiosity» Taller de natura a càrrec de GEPEC BCXA.

Durant el mes de febrer hi haurà els següents actes:                                         

  • Del 2 al 29 Exposició fotogràfica «Natura morta» de Verònica  Moragas BCXA.
  • Del 2 al 29 Exposició fotogràfica 1a Canicròs Alba Chacón BPA.
  • 5 de febrer a 2/4 de 7 Setmana dones en la ciència. “La proteïna d’insectes és el nostre futur?” Xerrada a càrrec d’Anna Ardèvol. Col·labora la Central de Biblioteques de Tarragona BPA.
  • 7 de febrer a 2/4 de 6 «Costura i literatura» un projecte literari col·laboratiu amb aprofitament de materials a càrrec de Maruxa Carracedo BCXA
  • 14 de febrer 2/4 de 6 «Astronautes del Curiosity» Quin aliment ens ajudarà a mantenir una bona salut intestinal? Taller a càrrec de la URV i Nutrisalt BCXA.
  • 25 de febrer a 2/4 de 6 La Penya dels signes «Greta Thunberg i la protecció del planeta» BCXA
  • 25, 26 i 27 “Biblioteques pel futur sobre rodes”. L’extensió itinerant de les Biblioteques Municipals per arribar a tots els racons de la ciutat. Consulteu la programació a biblioteques.reus.cat.
  • 27 de febrer 2/4 de 7. “Tu pots ser motor de canvi”. Participa de la taula per aportar les teves idees i fer créixer les dels altres BCXA.

Les persones interessades a participar aportant les seves idees, cal que enviïn un correu a info.biblioteques@reus.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.