‘Balades per a Mirolina’
L’ 1 d’octubre es representa ‘Balades per a Mirolina’, guanyador del Projecte Bartrina. Parlem amb el seu director, Carles Pitarch, i amb Pep Macaya, autor de la novel·la en que es basa.
Què es trobarà l’espectador que vegi ‘Balades per a Mirolina’?
Un espectacle artístic multidisciplinar, principalment musical amb música en directe, però també teatre, dansa i audiovisuals. És la història d’un petó robat en un conflictiu amor a tres bandes.
Parleu-nos de l’equip…
El Carles Pitarch n’és el director. El Pep Macaya és l’autor de la novel·la ‘Mirolina’ i també del guió teatral, tot i que l’estem treballant conjuntament. El trio protagonista està interpretat per la Maria Jacobs com la Mirolina; el Florià és en Josep Maria Tuset; i l’Alejandro Jiménez dóna vida a l’Ernest. La Magda Borrull, que s’encarrega de la coreografia de dansa, també interpreta diversos personatges. Els narradors són el mateix Pep Macaya i la Dolors Quintana. La Georgina Llauradó porta la dirección vocal de l’obra i interpreta un petit personatge. I la música, composada per Ferran Mestres, anirà a càrrec de l’Albert Galcerà al piano i de la Laia Masdeu al violí.
Feu-nos un breu apunt de la novel·la ‘Mirolina’…
La novel·la es va editar al 2018. Se situa a principis del segle XX amb el rerefons de l’aiguardent. Els dos protagonistes venen de dos móns diferents: un de la burgesia i l’altre del món rural. Mirolina és una noia a la que han obligat a casar-se i es veu desamparada perquè li falta l’amor. Hi ha una història d’amor que al darrera porta una venjança: un amor impossible a tres bandes amb un final peculiar.
Quin és el procés de trasllat de la novel·la a l’escenari?
Hi ha dos processos. Abans de la pandèmia, inicialment era un guió per fer un musical però finalment es va convertir en la novel·la. Posteriorment el procès va ser invers: transformar la novel·la en guió. Un cop passada la pandèmia va sorgir la convocatoria del Projecte Bartrina i ens vam adonar que era el moment. Va ser una cursa contrarellotge per arribar a temps i enmig del caos el vam presentar. Estem súper contents que hagi estat un dels dos projectes escollits i felicitem a la Mònica Rincón per ‘La gran PAS’, l’altre projecte guanyador.
Quina és la sensació quan sabeu que s’ha escollit el projecte?
Fa moltíssima il·lusió. Que et triin signifi ca que alguna cosa estàs fent bé. Principalment per l’equip: hi ha una sintonia i unes ganes de treballar immenses i s’està creant un vincle. Tots plegats posaran màgia a la història de Mirolina.
Com van els assajos?
Patint. Tot i el poc temps que tenim abans de l’estrena s’han de controlar els nervis, amb calma: amb la tranquilitat que estrenem però que després el projecte tindrà una continuïtat; és una manera de treure’ns pressió. Tenim un equip molt professional i sabem que tots són molt bons, aquesta confiança és la clau. El dia 1 d’octubre hi haurà magia al Teatre Bartrina.
A quin públic està adreçat?
A tots els públics. Els tres protagonistes abarquen totes les edats de manera que tothom es pot veure reflexat en algun d’ells.
Què dirieu a la gent de Reus per animar-la a venir?
Que veuran un gran treball, amb una bonica posada en escena i que a través de les cançons podran entendre la història de Mirolina i d’aquest petó robat en un amor a tres bandes. Si estan atents, afloraran sentiments que tenen amagats a flor de pell i sortiran emocionats. Un drama amb punts d’humor, amor i desamor.