A Reus, aquest any marcat per la pandèmia de la Covid, amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones que se celebra a tot el món el 25 de novembre, fem una crida a les dones que pateixen violència a què parlin. Per això, hem posat en marxa una campanya de difusió dels serveis d’atenció a les dones víctimes de violència. També és molt important que qualsevol persona coneixedora d’una situació de violència s’atreveixi a parlar. Ara bé, és clar, que si una dona fa el pas d’explicar que li passa i demanar ajuda, cal que trobi resposta.
L’Ajuntament de Reus és l’administració pública més pròxima a la ciutadania i, per això, la Regidoria de Benestar Social ha reforçat i adaptat a les diferents fases de la crisi sanitària l’atenció a les víctimes de violència: l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV), el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els allotjaments d’urgència.
Així doncs, durant el confinament, les professionals de l’Àmbit de Violència van mantenir contacte amb les dones víctimes de violència de gènere de les quals es tenia constància a través de trucades i missatges, per tal d’acompanyar-les.
En un primer moment, la majoria de dones mostraven preocupació per la salut i després, per la situació econòmica. Per això, els darrers mesos, les professionals, a més d’oferir suport emocional, s’han dedicat a tramitar ajudes, ja que en molts casos es tracta de dones que es troben en situació de vulnerabilitat, ara agreujada.
Aquests dies els serveis socials encaren l’anomenada segona onada. En un context que propicia l’aïllament per prevenir el contagi, hem de reforçar més la xarxa relacional i l’acompanyament a les persones en situació de vulnerabilitat, encara que sigui per vies alternatives a l’atenció presencial.
Montserrat Vilella
Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus