El Centre d’Educació Especial Alba de la Diputació de Tarragona a Reus ampliarà les seves dependències amb la construcció d’un edifici annex a l’actual. Les obres permetran ampliar i millorar espais per a l’alumnat i adequar-los, així, a les noves necessitats i serveis que van sorgint en matèria d’assistència a nois i noies amb necessitats especials. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i el diputat delegat de Centres d’Ensenyament de la institució, Carlos Brull, han presentat aquest dijous el projecte d’ampliació al mateix centre.
El nou edifici annex tindrà una superfície total de 881,15 m2, repartits en una planta semi-soterrani de 282, 95 m2 i en una planta baixa de 598,20 m2. Inclourà una sala polivalent per a l’alumnat, on s’hi podrà fer gimnàstica, psicomotricitat i altres activitats i alhora també farà la funció de pati cobert o interior en cas de pluja o mal temps. En aquest espai annex també hi haurà una aula verda, sales de reunions per a les famílies i el professorat, despatxos per a tutories individualitzades i despatxos d’administració i direcció, entre altres serveis. Així mateix, l’equipament comptarà amb espais per fomentar ambients d’aprenentatge a través de grups internivell (amb alumnes de diferents edats). En total, inclourà 6 aules preparades per acollir les diferents activitats i serveis que ofereix l’escola i que combinen les tendències pedagògiques actuals amb l’atenció terapèutica.
L’ampliació permetrà disposar de més espai també a l’edifici actual, que s’adaptarà convenientment per a diferents usos que actualment té el centre. Per exemple, el menjador podrà ser més gran i ja no caldrà fer-hi torns com ara; l’espai d’infermeria podrà ser independent (ara és compartit amb fisioteràpia, que també tindrà un espai propi, i que, a més, estarà equipat amb nous aparells) i hi haurà espais auxiliars per deixar-hi cadires de rodes. Alhora, s’ampliarà també l’espai de les aules.
El nou equipament s’ha ideat seguint criteris de sostenibilitat energètica En aquest sentit, inclourà plaques solars fotovoltaiques, aïllaments tèrmics i la instal·lació d’una xarxa de calor alimentada amb una caldera de biomassa que prestarà servei de forma conjunta a l’escola i al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina.
Pel que fa a l’inici de les obres està previst que els treballs estiguin enllestits a finals del 2026. El projecte executiu anirà a càrrec de la Unitat d’Arquitectura Municipal de la Diputació de Tarragona.
Tal com ha manifestat la presidenta Noemí Llauradó “amb totes aquestes obres el Centre d’Educació Especial Alba oferirà un servei encara millor tant a l’alumnat com a les famílies i el professorat i, d’altra banda, també donarà la possibilitat d’acollir en el futur més alumnes, ja que hi haurà més espai”. Llauradó ha afegit que amb aquest projecte “donem resposta a les demandes de l’equip docent, les famílies i el conjunt de la comunitat educativa, per disposar d’instal·lacions més àmplies i d’acord a les noves necessitats educatives”.
Finalment, la presidenta de la Diputació ha destacat “el valor i la importància tant del Centre d’Educació Especial Alba com dels altres dos centres que gestionem a la demarcació: CEE Sant Rafael a Tarragona i CEE Sant Jordi a Tortosa”. Tres centres “als quals destinem molts recursos i una atenció humana que pretén fomentar l’equitat i la igualtat d’oportunitats”. Llauradó ha afegit que els Centres d’Educació Especial “permeten que l’acció de la Diputació reverteixi directament a la societat per millorar el futur de la ciutadania”.
Millora del pati interior de l’edifici actual de l’escola
Està previst que la Junta de Govern de la Diputació aprovi properament la millora del pati interior de l’edifici actual del Centre d’Educació Especial Alba. En concret s’arranjarà el paviment i els drenatges i es crearà una zona d’ombra amb una estructura permanent. Les obres suposaran a la Diputació una inversió de 120.000 euros.
42 anys al servei de l’educació especial
Fa 42 anys que el Centre d’Educació Especial Alba de la Diputació a Reus dona servei a infants i joves amb necessitats educatives especials de les comarques de Tarragona. Al llarg d’aquests anys més de 2.000 alumnes s’han format al centre. Actualment, l’escola acull 54 alumnes, d’entre 3 i 21 anys, que cursen educació infantil i primària adaptada i ESO també adaptada (la xifra d’alumnes augmenta fins a 68 si comptem també els que combinen el serveis de l’Escola Alba amb l’escolarització en altres centres escolars ordinaris). A més, ofereix programes de transició a la vida adulta per ajudar a inserir socialment l’alumnat un cop deixi el centre, i altres serveis que, en definitiva, tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida dels nois i noies de l’escola.