‘Amor armat’ Jennifer Clement
That’s America, my dear! diu la lletra d’una cançó i així ho veiem a la novel·la que us portem aquest mes: ‘Amor armat’, de Jennifer Clement (Més Llibres, 2019), que és un text deliciós sobre l’amor no reeixit entre persones que, en sentir-se desemparades, el substitueixen per l’amor incondicional a les armes, la sang i la violència… Sí, si sou cinèfils o amants de les sèries ho podeu reconèixer… Yes, that’s America, my dear!
La Pearl és la protagonista d’aquesta història, una noia de catorze anys que viu a l’interior d’un cotxe, en un aparcament, amb la seva mare la Margot, que va fugir de casa dels seus pares quan va quedar embarassada. Per això, la Pearl va néixer i ha crescut en l’interior d’un Mercury Topaz del 94.
Duen una vida aparentment normal: la Pearl va escola; la Margot treballa fent feines de neteja en un hospital, però evidentment la seva llar és ben curiosa, igual que la de molts que les rodegen: quatre famílies més viuen en aquella espècie de campament, formades per l’April May (la millor amiga de la Pearl), el Sergent Bob, un veterà de guerra mutilat, el pastor Rex i la Sra. Roberta Young i la seva filla Noelle, així com una parella de mexicans. La Pearl descobrirà que tots aquells individus viuen en un amor armat, és a dir, en una vida rodejada de pistoles, rifles i eines que només tenen un objectiu: fer por. I així, esclar, és ben difícil estimar o establir relacions personals sanes i badades en la confiança.
I de cop, a aquell Mercury Topaz del 94, hi arriba Eli, l’home, amb la seva pistola… i tot en la vida de la Pearl es descompon… Jennifer Clement és capaç de convertir el dramatisme d’algunes seqüències en allò ben quotidià i, evidentment, ens aporta alguns fragments farcits d’una gran sensibilitat que no deixaran indiferent cap lector. ‘Amor armat’, un sentiment que creix i que només es pot entendre si es viu i se sent, per la qual cosa Clement és capaç de traslladar el lector al context, a viure aquella situació al costat de la Pearl… Amor armat és una crítica social al context armamentístic dels EUA i, sens dubte, ens mostra l’altra cara d’aquella Amèrica de somni. Sí, com he començat dient That’s America, my dear!
Llegiu-la! Per conèixer els EUA no només cal mirar sèries… Bona lectura!