L’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Salut Pública, Participació, Ciutadania i Transparència (Joventut), Esports i Benestar Social, posa en marxa un any més el programa d’oci alternatiu Altersuer, subvencionat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Es tracta d’un programa transversal que té com a principals objectius promoure un oci alternatiu i saludable, en contraposició a l’oci consumista que ofereix el mercat i d’aquesta manera augmentar els factors de prevenció i reduir els factors de risc associats a l’ús i l’abús de l’alcohol i altres drogues entre les persones joves.
Altersuer dóna suport a un ampli ventall d’activitats organitzades per diferents col·lectius i entitats de la ciutat, a més d’incloure accions concebudes i organitzades directament des de les regidories implicades. El programa ha estat presentat aquest dilluns per la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, la regidora de Salut Pública, Noemí Llauradó, i el regidor d’Esports, Jordi Cervera.
El programa Altersuer inclou un important component orientat a la prevenció i la difusió de conductes saludables entre el jovent. En aquest sentit, a través dels anys d’experiència de la Regidoria de Salut en aquest camp i del treball continuat en àmbits com la família, l’oci nocturn i dels resultats visibles de les activitats que es realitzen al llarg de l’any en l’àmbit educatiu, s’ha constatat la necessitat de treballar amb els joves en els ambients en què es mouen més habitualment. Per aquest motiu es desenvolupa un programa transversal d’acord amb la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, la Regidoria de Benestar Social i la Regidoria d’Esports, que fan possible el disseny d’una àmplia programació d’activitats alternatives per al jovent.
De 12 a 18 anys
Altersuer és un programa d’oci alternatiu, saludable, lúdic i igualitari que vol oferir per un costat als més joves (de 12 a 18 anys) activitats d’oci saludables dirigides de manera prioritària a aquells joves que tenen molt de temps lliure i poques alternatives amb què ocupar-lo i, d’altra banda, als joves més grans (de 16 a 18 anys) augmentar els factors de prevenció i reduir els riscos associats a l’ús i abús de l’alcohol i drogues, sobretot relacionat amb “passar-s’ho bé”. Es tracta de poder trencar l’equació “festa = alcohol = passar-s’ho bé” que és present en l’imaginari col·lectiu de molts joves.
Per reduir el consum de drogues entre els joves cal canviar el seu entorn i un dels més importants i en els quals els joves passen molt de temps i que és un espai de construcció de la identitat és el temps d’oci.
Arribar a tot el jovent
Els consums que realitzen els joves, sobretot el consum d’alcohol, seguit del tabac i el cànnabis, no és un consum aïllat que practiquen només joves amb un determinat perfil social, sinó que molts joves i menors han consumit alcohol en algun moment de la seva vida i un tant per cent molt elevat consumeix alcohol regularment quan surt de festa. Aquests comportaments estan molt generalizats i per tant en paral·lel al treball més intensiu d’acompanyament i acostament a joves amb menys recursos i més exposats a factors de risc, es desplega un programa de prevenció i reducció de riscos específic per a l’oci nocturn, amb diferents intervencions, dirigides tant a joves com a locals d’oci nocturn, agents que actuen durant la nit i organitzacions que promouen qualsevol tipus de festa o activitat cultural nocturna o que simplement treballen amb joves.
El programa Altersuer es divideix en subprogrames segons el tipus d’activitats, el funcionament d’aquestes i els objectius a aconseguir. Algunes d’aquestes activitats es poden veure modificades tenint en compte el treball de contacte que es realitza amb joves i els interessos i necessitats que expressen a cada moment i situació. Els subprogrames són els següents:
- Altersuer “Kit de la qüestió”: accions de prevenció i reducció de riscos en oci nocturn i promoció d’espais segurs i igualitaris.
- Altersuer “Move on”: accions lúdiques preventives descentralitzades en espais oberts d’ús comunitari.
- Altersuer “Descobreix el teu talent”: cicle d’activitats lúdiques artístiques per al creixement juvenil i l’adquisició d’habilitats emocionals.
- Altersuer “Caixa d’eines: reinventa’t”: cicle d’activitats formatives i integradores que treballen les habilitats socials i personals i milloren el currículum formatiu dels joves.
En el cas de la ciutat de Reus, aquests subprogrames es tradueixen en accions concretes, que constitueixen la següent oferta d’Altersuer per aquest any 2018:
“Per fi és divendres!”, activitats els divendres de juliol
- Final de curs PARTY! Festa d’instituts de Reus. Data: 8 de juny.
- En bici a la platja. Un vespre de bicicleta. Data. 6 de juliol. Sortida des de Mas Iglesias. Amb la col·laboració de Bicicamp.
- Festa Holy. Festa de pols de colors amb molta música, regals i diversió. Data. 13 de juliol. Lloc. Plaça Baluard
- Escape Room: Connexions Obscures. Data. 20 de juliol. Refugi de la Patacada. A càrrec d’Ans Educació
- Wipeout i circuit xtrem. Data. 27 de juliol. Lloc. Passeig Mata (anada a Cambrils)
Activitats formatives
- Curs de primers auxilis. Data. 23 i 24 de juliol. Hora. 10 a 14h. Lloc. Casal de Joves La Palma. Preu. Gratuït. Edat. A partir de 14 anys. Preu: 8/10 euros. Organitza: Creu Roja.
Activitats multiesportives
Hi ha tres espais a la ciutat amb oferta d’activitats multiesportives dirigides per a monitors/es qualificats on es podrà practicar diferents esports: voleibol, bàsquet, futbol sala, jocs d’aigua…
- Data. Del 2 al 26 de juliol. Hora. 19:00 a 21:00 h. Lloc. Institut Escola Pi del Burgar (Dilluns i dimecres), Polilleuger Ciutat de Reus (Dimarts i dijous) i Escola Rosa Sensat (Dimarts i dijous). Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys.
Activitats d’oci i lleure
- BOOTY DANCE I TWERK, empodera el teu cos. Data. 3, 5, 10 i 12 de juliol. Hora. 19 a 20h. Lloc. Centre Cívic Llevant. Preu. Gratuït. Edat. De 14 a 18 anys
- Balls i ritmes. Data. del 2 al 26 de juliol (dilluns i dimecres). Hora. 19 a 20 h. Lloc. Pi del Burgar. Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys.
- Ball modern fusió. Data. 4, 11, 18 i 25 de juliol. Hora. 19 a 20 h. Lloc. Centre Cívic Migjorn. Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys
- Escape Room. «El segrest de la Dra. Margaret». Data. 17 de juliol. Hora. A les 17h, 18h, 19h. Lloc. Centre Cívic Mestral. Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys.
- Taller de Hip hop Barri Gaudí. Data. Exhibició. 4 de juliol a les 19 h. Taller. 16, 23 i 30 de juliol. Hora. De 19 a 20.30h. Lloc. Centre Cívic Mestral. Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys. A càrrec d’ Escola de dansa Artis.
- Taller de Batucada Barri Sant Josep Obrer. Data. Exhibició. 9 de juliol a les 20h. Taller. 11, 18 i 25 de juliol. Hora. De 19 a 20.30h. Lloc. Centre Cívic Mas Abelló. Preu. Gratuït. Edat. De 12 a 18 anys.
- Taller de Curtmetratge amb joves. Com ens divertim? (Barri Horts Miró- dins el projecte Espai Jove). Data. Dimecres 4, 11, 18 i 25 de juliol. Hora. 11 a 13h. Lloc. Centre Cívic LLevant. Preu: Gratuït. De 13 a 18 anys.
- Do it yourself. Tallers de manualitats. Data. 5, 12 ,19 i 26 de juliol. Hora. 19 a 20h. Lloc. Casal de Joves la Palma. Preu. 8/10 euros. Edat. De 12 a 18 anys.
- Taller de teatre a la fresca. Data. Del 2 al 20 de juliol (dl, dc, dv). Hora. 10 a 13h. Lloc. La Palma. Preu. 35/28 euros. Edat. De 12 a 18 anys.
- Xef per un dia. Dates: Cuina Marroquí (4 de juliol); Cuina Japonesa (Dangos i dolços del Japó, 11 de juliol); Cuina les postres més originals (18 de juliol); Cuina ràpida vegetariana (25 de juliol). Hora. 18.30 a 20.30h. Lloc. Casal de Joves la Palma. Preu. 4/5 euros. Edat. De 12 a 18 anys.
- Taller de fotografia digital. Data. 9, 10, 11, 12 i 13 de juliol. Hora. 11 a 13h. Lloc. Casal de Joves la Palma. Preu. 12/15 euros. Edat. De 12 a 18 anys.
Inscripcions: a partir del 4 de juny al Casal de Joves o a www.joventutreus.cat
Estiu
El programa Altersuer es planteja amb continuïtat al llarg de l’any, però amb un augment de l’activitat durant el període d’estiu, que és quan els joves tenen més temps lliure i hi ha menys opcions, espais i alternatives d’oci per a ells. Les actuacions puntuals d’un dia no canvien les actituds i, per tant, la intenció que es planteja des de l’Ajuntament és treballar amb els joves a llarg termini i de manera constant en el temps per aconseguir canviar actituds i comportaments. A partir del vincle que es vol crear amb els joves i a través de les activitats lúdiques, esportives i culturals es tracta de poder arribar a treballar altres aspectes de forma individual o a través del grup d’inserció social, amb accions com la inserció formativa o laboral i tractant temes que els afecten directament, com ara la sexualitat.