L’exposició ‘Agents rurals: guardians del medi natural’ s’inaugura el pròxim divendres 16 de febrer a les 12.30 hores, a la sala 2 del refugi 1 del Moll de Costa. La mostra, organitzada per la Direcció General dels Agents Rurals del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar el cos a la ciutadania. L’exhibició es complementa amb objectes històrics, peces audiovisuals de divulgació, una programació de xerrades d’educació ambiental i visites guiades adreçades al públic familiar i joves. L’acte es podrà visitar de dimarts a dissabte en horari de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores; i diumenges i festius en horari d’11 a 14 hores. L’entrada és gratuïta, destinada a tots els públics i es podrà visitar fins al 17 de març.
La inauguració de l’exhibició comptarà amb la presència del Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, qui estarà acompanyat de la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur Allué, i Saül Garreta Puig, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona.
D’altra banda, l’acte d’inauguració finalitzarà amb un recorregut per l’exposició comentat per Andreu Momblan Villacañas, comissari de l’exposició i cap de l´Àrea Bàsica de la Conca de Barberà del Cos d’Agents Rurals.
La mostra
‘Agents rurals: guardians del medi natural’ té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar el cos a la ciutadania. A través d’un itinerari cronològic de 20 panells, vuit peces audiovisuals i una zona de museu, es pot descobrir el passat, present i futur d’aquest cos. A més de donar a conèixer la seva evolució històrica, també aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa, així com els grups de suport i els grups especials amb què s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades.
La mostra posa èmfasi en la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. En aquest sentit, els Agents Rurals disposen del Pla Alfa, que és el procediment operatiu que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal. El funcionament d’aquest pla ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.
Un altre àmbit posa en relleu que Catalunya és un territori format, en gran part, per terreny forestal. En conseqüència, cal vetllar tot l’any perquè la gestió forestal i els recursos naturals siguin sostenibles. Són tasques fonamentals d’aquest àmbit el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores i el sanejament fitosanitari.
D’altra banda, l’exposició també mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals treballen per mantenir l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides i controlen la fauna exòtica invasora. En afegit, vigilen les activitats que es porten a terme en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi ambient, vetllen pel compliment de la normativa relativa a la circulació motoritzada en el medi ambient i s’encarreguen del manteniment del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.
L’exposició dona a conèixer tots els grups especialitzats del Cos: els de suport i els especials. Respecte a els primers, hi ha: el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems), el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. D’altra banda, respecte a els segons, hi ha: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Cadascun d’ells compte amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i material més innovador.