El procés d’adjudicació de les parcel·les d’horts urbans ha finalitzat aquesta setmana. S’han rebut 73 noves sol·licituds, per a les 33 parcel·les disponibles, 10 al barri Gaudí i 23 al barri Sol i Vista. Aquest pròxim mes d’abril engega doncs una nova fase dels horts urbans municipals, que dona entrada a 14 usuaris nou, que s’afegeixen als 19 que ja són usuaris actualment, i que tindran la llicència per a ús particular, amb una durada de tres anys.
Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania, ha manifestat que “els horts urbans de Reus són espais municipals destinats a la producció de producte d’horta que l’Ajuntament disposa per a ús de la ciutadania a partir de la concessió de llicències per a ús particular”.
En aquests moments, l’activitat vinculada amb els horts urbans pren especial relleu perquè fomenta hàbits saludables “molt rellevants i necessàries per millorar la salut: activitat física, millora d’hàbits alimentaris amb el consum d’aliments frescos i el ben estar emocionals”, explica Subirats.
La selecció
Els horts urbans s’entenen com un equipament de proximitat i de cohesió social en el barri on s’ubiquen. Per aquesta raó un dels criteris essencials per a l’atorgament de la llicència és la proximitat de la residencia de la persona sol·licitant a l’hort. Viure a menys d’un kilòmetre ha donat punts específics a les sol·licituds.
Per la seva configuració i l’activitat que s’hi dur a terme, els horts són també espais de socialització i s’ha comprovat que és un recurs adequat per prevenir la soledat no volguda, sobretot en persones grans. Per aquesta raó tot i ser una recurs disponible pel conjunt de la població, el criteri de l’edat ha estat també un element important en el procés.
Altres criteris com l’empadronament o la renda han acabat també incidint en els punts i la valoració.
Així doncs “podem destacar que totes les persones majors de 65 anys sol·licitants d’hort que viuen a menys de dos kilòmetres de l’hort han pogut obtenir una parcel·la”, afirma el regidor.
Els propers dies l’Ajuntament durà a terme el condicionament i l’actualització dels dos espais, redistribuint les parcel·les existents i realitzant tasques de millora i manteniment dels diferents elements que conformen els espais d’hort urbà.
Com a resultat del nombre de sol·licituds rebudes la regidoria de Salut i Ciutadania explorarà nous espais per a la configuració de noves zones d’horta urbana, destinats a l’autoproducció, nous espais que puguin donar serveis a noves zones de la ciutat, amb l’objectiu de generar una xarxa d’horts urbans destinats a l’autoconsum.
Aquesta serà una xarxa urbana d’horts que es configurarà des de l’equitat per tal de promoure hàbits saludables, que tinguin cura de la biodiversitat i que es converteixin en nous espais de relació veïnal i construcció ciutadana.