L’article del mes passat sobre Darwin, i especialment la frase que vaig escriure en la que deia que l’evolució de les especies afectà també al propi ser humà i sobre tot a les femelles, m’ha portat una bona pila de trucades per què ho expliques. Som-hi!
En el mon dels primats i en moltes altres espècies animals, la reproducció dels mateixos es bassa en l’atracció sexual que hi ha entre els dos sexes deguda a l’acció de les feromones, que son unes substàncies químiques secretades per éssers vius, amb l’única finalitat de provocar comportaments específics en altres elements de la mateixa espècie. I així, les femelles d’aquestes espècies tenen unes etapes de zel que restringeixen la seva sexualitat a un temps concret; es a dir, en el temps en que produeixen feromones de tipus sexual.
Però en els humans, no és així. Perquè? Doncs, per què les primeres femelles no ho tenien gens fàcil, i mentre els mascles es dedicaven a la caça, elles havien d’atendre la recol·lecció del menjar i a unes cries indefenses que exigien una aportació d’aliments que desbordava les seves possibilitats. Llavors, la mare necessitava la cooperació del mascle per la seva subsistència, i la va aconseguir a canvi de sexe i de crear aliances prolongades més enllà del moment de la còpula. La femella devia estar en disposició de recompensar al mascle i a ella mateixa d’una manera permanent, i per tant va abandonar les etapes de zel que restringien la sexualitat a un temps concret (com a la resta dels mamífers), i va canviar l’atracció típica de les feromones per l’atracció sexual del físic. És més, fins i tot va amagar els períodes d’ovulació per no donar pistes de la seva fertilitat, i així, el mascle sentia la necessitat de copular contínuament si volia transmetre els seus gens.
Aquesta nova sexualitat fonamentada en l’atracció física exigia que la complexió fos distinta i d’aquí la gran diferència entre un home i una dona, quan en qualsevol altra parella de primats no hi ha grans diferencies físiques entre mascles i femelles.
Aquesta “evolució natural” de l’espècie humana, ha finalitzat amb femelles molt maques i mascles molt lletjos. Visca Darwin!
Què en penseu?