El club esportiu CEPACET de Tarragona (La Muntanyeta) està d’enhorabona aquest 2017, doncs quatre anys després de la seva reactivació ha sumat enguany destacats èxits esportius en Boccia.
Després d’assolir el subcampionat català i l’ascens a la Divisió d’Honor, els nostres esportistes de l’equip CEPACET-DOW, Ruben Coch i Adrià Abadia, han pogut disputar el campionat d’Espanya de Boccia aconseguint la sisena classificació. Els nostres representants provincials d’aquesta modalitat d’esport paralímpic van participar del 6 al 9 de juliol, a Sevilla, al campionat estatal en categoria BC3 amb canaletes adaptades per a poder practicar l’esport.
L’equip ha pogut formar part d’aquest campionat gràcies a la col·laboració de DOW Chemical Ibérica qui s’ha fet càrrec del desplaçament i l’estada dels nostres esportistes. Sense la seva col·laboració no hauria estat possible que els nostres nois pugessin viure aquesta experiència tant enriquidora a nivell personal i esportiu, que esperem sigui la primera de moltes que els permeti seguir evolucionant, aprenent i competint en futurs campionats.
La Boccia, els orígens de la qual es remunten a la Grècia Clàssica, és una complexa combinació de tàctica i habilitat. Es practica de forma individual, per parelles o equips, sobre una pista rectangular en la qual els jugadors tracten de llançar les seves boles el més a prop possible de la pilota blanca que serveix d’objectiu, alhora que intenten allunyar les dels seus rivals, en un exercici continu de tensió i precisió.
Cada jugador, parella o equip disposa de sis boles per joc i guanya aquell que situï la seva bola més prop de la blanca. A més, rebrà un punt extra per cada bola addicional que hagi aconseguit apropar a la blanca per davant de la primera del contrari. Les competicions individuals i per parelles consten de quatre jocs, mentre que les d’equips es componen de sis.
L’esport de la Boccia el practiquen persones en cadira de rodes que tenen paràlisi cerebral o discapacitat física severa, i que es col·loquen en un dels extrems del camp, des d’on llancen les boles. La competició s’estructura per classes de discapacitat: la BC1 correspon a esportistes que llancen amb mans o peus i precisen ajuda d’un assistent; els de la BC2 són aquells que poden llançar sense ajuda; la BC3 precisa assistència i realitza els llançaments a través d’una canaleta; tots ells tenen paràlisi cerebral. La categoria BC4 engloba als esportistes amb discapacitat física greu.
Aquest esport forma part del programa paralímpic des dels Jocs de Nova York 1984. En l’actualitat, es practica en més de 50 països de tot el món i consta de set esdeveniments amb medalla (les quatre competicions individuals per a cada classe, les de parelles BC3 i BC4, més la d’equips BC1/BC2). Totes elles són mixtes.