«A la Biblioteca fem salut amb el doctor Frias», cada dimarts de juliol i agost a la Biblioteca Pere Anguera

alexandre_frias_roig

En el marc de les activitats d’estiu de les Biblioteques Municipals de Reus, aquest dimarts 18 de juliol (18:30 h) es realitza la primera sessió del taller “A la Biblioteca fem salut amb el doctor Frias”, una activitat adreçada a públic de totes les edats que combina llibres i salut com a mètode per descobrir i aprofundir en el coneixement de la figura del pediatre reusenc Alexandre Frias Roig (Reus, 1878-1963), a qui aquest any la seva ciutat natal dedica un programa d’activitats incloses a la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

L’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’estat.

La seva curiositat, esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobrí els centres de lactància i seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladà a Catalunya amb una de les primeres “Gota de Llet” que es crearen al país i que anomenà Institut de Puericultura, institut que anys després rebé el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, és avui dia la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Durant els mesos d’estiu les Biblioteques Municipals ofereixen un ampli ventall d’activitats per a persones de totes les edats. Les propostes per no quedar-se a casa i gaudir de la lectura i la cultura són el cicle “Biblioteques amb DO”, el programa “Biblioteca Chill Out amb els nostres músics” a la Biblioteca Pere Anguera, l’activitat “A la Biblioteca fem salut amb el Dr. Frias” i el Joc de Lectura de l’Estiu “Visca la Revolució!”.

L’horari d’obertura de les Biblioteques Municipals aquest estiu serà el següent:

Biblioteca Central Xavier Amorós: de dilluns a divendres de 10:00 a 14:00 h i de dilluns a dijous de 17:00 a 20:00 h.

Biblioteca Pere Anguera: divendres de 10:00 a 14:00 h i de dilluns a dijous de 17:00 a 20:00 h.
La tercera biblioteca de la ciutat és la del Centre de Lectura, que durant l’estiu obre de dilluns a dissabte de 10:00 a 13:00 h i de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 h, amb els dissabtes d’agost tancat al públic i que també participa de l’activitat del Joc de Lectura de l’estiu.

Cicle Biblioteques amb DO
Cada dilluns de juliol, a les 20:00 h als jardins de la Biblioteca Central Xavier Amorós, arriba la quarta edició consecutiva del cicle Biblioteques amb DO, en el qual enguany hi ha activitats complementàries en altres dates del mes de juliol adreçades a públic familiar i als amants dels clubs de lectura. El cicle, promogut pel Servei de Biblioteques de Catalunya, es realitza en col·laboració amb la Denominació d’Origen Catalunya i suggereix una aproximació a la literatura i la música de la mà dels vins d’aquesta denominació d’origen que té la seu a l’Estació Enològica de Reus, tocant a la Biblioteca Central de Reu s. Les activitats que es podran gaudir en aquest cicle a la BCR són les següents:

  • Dilluns 3 de juliol, 18:30 h. “La CORBA camina i recull: tallers de vidre naturalment creatius”. Activitat per a infants.
  • Dimecres 5 de juliol, 18:30 h. “Parlem de Maria Aurèlia Capmany amb… Marina Mallafrè”. Breu introducció a la figura de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) i als seus textos.
  • Dilluns, 10 de juliol, 20:00 h. Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany. Recital de Carme Sansa sobre textos de M. Aurèlia Capmany, amb acompanyament de Jaume Mallofré a l’acordió.
  • Dilluns, 17 de juliol, 20:00 h. “Mai no convidis un sommelier a prendre una coca-cola”. Autora: Elisenda Guiu. Intèrprets: Lara Díez i Marta Codina.
  • Dilluns, 24 de juliol, 20:00 h. “Vi, glosa i estrelles a càrrec d’Associació Bocafoscant”.
  • Dimecres 26 de juliol, 18:30 h. “Parlem de Gabriel Ferrater amb… Marina Mallafrè”. Introducció a la biografia del poeta reusenc Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat del Vallès, 1972) i al coneixement de la seva obra.
  • Dilluns, 31 de juliol, 20:00 h. “De l’amor i del temps. Artigas canta Gabriel Ferrater”. Cançons sobre poemes de Gabriel Ferrater, completat també amb cançons sobre poemes de Pere Quart, Joan Salvat-Papasseit i Salvador Espriu. A càrrec de Joan Artigas, acompanyat per Pau Domènech al clarinet, la flauta i el saxo.
  • Del 16 de juliol al 3 d’agost, exposició “Vinyetes. Història del còmic en català”, del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Biblioteca Chill Out amb els nostres músics
Els dilluns d’agost i el primer dilluns de setembre a les 18:30 h la Biblioteca Pere Anguera ofereix una combinació de llibres i música, amb músics locals que presenten creacions recents i amb els quals es pot fer una estona de tertúlia i música. La programació és la següent:

  • Dilluns 7 d’agost: Marc Cortadelles. “Caminando” és un viatge musical que va del jazz manouche al blues-rock passant pel funk, reggae, bossanova, pop… És el primer disc d’estudi del cantautor Marc Cortadelles gravat el 2016 a Reus amb músics de luxe i compost a Hendaia (País Basc) amb la inspiració del riu Bidasoa.
  • Dilluns 21 d’agost: Marta Garcia. Marta d’Ivori. Es defineix com “dels 90 i amant de les arts; influïda per tot el que m’envolta, autodidacta i sensible a tot allò que surt de l’ànima. Vaig decidir que la música seria el camí, intimista (però no tancat), per explicar històries i fabricar endorfines. M’agrada compartir-ho i solapar les persones dins de l’atmosfera que neix a l’escenari”.
  • Dilluns 28 d’agost: Lluís Capdevila presenta “Diàspora”. Concert de jazz a càrrec del pianista Lluís Capdevila, que presenta el seu àlbum de debut “Diàspora”. La música està inspirada en les vivències que el prioratí afincat a Reus ha tingut a la ciutat de Nova York durant 9 anys.
  • Dilluns 4 de setembre: Fito Luri presenta el treball “Planetes càlids”, que reuneix onze noves cançons en la seva versió física que es converteixen en dotze a l’edició digital, ja que s’hi afegeix una nova versió d’un dels seus clàssics: “Lluny”. Aquests nous temes ens parlen musicalment de la senzillesa i la calidesa, ens obsequien amb ambients suaus, amb matisos enriquidors, amb musicalitats exquisides… És un disc on la cançó té valor com a tal, en singular, com a petita però sincera obra creativa.

Joc de lectura de l’estiu 2017: “Visca la revolució!”
Per a públic infantil i familiar: localitzar a les biblioteques un seguit de llibres amb personatges que decideixen revolucionar-se. S’hi podran trobar revolucions minúscules i íntimes, però també algunes de majúscules i col·lectives. Totes trenquen una llança a favor dels canvis i de les millores de tot allò que ens envolta. Registra’t i llegeix les lectures revolucionàries que trobaràs a les biblioteques!

Per a grups concertats: divendres de juliol i agost a les 10:00 h a la Biblioteca Central Xavier Amorós i a la Biblioteca Pere Anguera.

Club d’estiu per a lectors i lectores fins a 13 anys: els dimecres de juliol i agost a les 18:30 h a la Biblioteca Central Xavier Amorós i els dijous de juliol i agost a les 18:30 h a la Biblioteca Pere Anguera

Per a públic juvenil i adult: participa a la recerca dels llibres revolucionats que han fugit de les biblioteques i es troben escampats a diferents indrets de la ciutat. A partir d’un codi QR es podrà localitzar els llibres inclosos en l’activitat. La persona que localitzi més llibres i els llegeixi guanyarà el premi final.

Paral·lelament es realitzarà l’exposició “Visca la revolució!, durant el mes de juliol a la Biblioteca Pere Anguera i durant el mes d’agost a la Biblioteca Central Xavier Amorós. En aquesta exposició podreu trobar-hi diferents tipus de revolucions i aquells llibres que el CLIJCAT ha seleccionat per a la mostra.

El doctor Alexandre Frias i Roig

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.