Del 30 de juny al 9 de juliol se celebra la primera edició del FAR, el Festival de les Arts de Reus. Parlem amb el seu director, Francesc Cerro, sobre el seu origen, la seva voluntat, les seves característiques i la seva programació.
Quin és l’origen del FAR?
La necessitat de tenir un festival de referència del sud de Catalunya. No en el sentit de quantitat sino de qualitat. Mostrar noves creacions que són el mirall de l’esperit del festival. Si busquéssim quantitat no valdria la pena perquè estaríem doblant o tripiclant recursos ja que, per exemple, tenim el Festival de Cambrils i d’altres a la província. Busquem un festival de qualitat: tant per proximitat com, sobretot, per la funció primigènia que ha de fer un festival: producció i creació. Actualment la majoria de festivals han agafat el rol de programador.
Se celebra al Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata…
Volíem fer un festival que estés amarat de l’essència de Reus i no el podíem fer en qualsevol lloc. Havíem de buscar un lloc que ens signifqui Reus, molt especí- fic en el que s’unís art, essència de ciutat i singularitat.Després de valorar diversos espais ens vam decidir per l’Institut Pere Mata que, des del moment zero, ens ha ofert una col·laboració desinteressada i excel·lent.
Espectacles amb aforament limitat…
Com comentava, no busquem la quantitat si no la qualitat. Si volem espectacles singulars que penetri en l’espectador no podem buscar un auditori de 1000 persones: per això ja tenim una programació regular. Hem de buscar un aspecte que és la proximitat i l’entrega de l’artista; l’espectador ha de sentir la respiració de l’artista. Hem buscat un punt del gaudi de l’art en el 1000%.
A quin públic està adreçat?
El públic ha de ser molt transversal, igual que la societat i les propostes que formen la programació. La gent que s’estima Reus sentirà que el festival forma part d’ells mateixos i se’n sentiran orgullosos/es. És un festival que ha d’arribar a tothom. Des de les persones més joves, 15-16 anys, fins a les més grans, no tenim un sostre d’edat. No ens dirigim a un sector concret de la societat, ens dirigim a tothom: hi ha espai per a tot i per a tothom.
Quin ha estat el procés a l’hora de configurar la programació?
Sempre hi ha una intuïció artística, en aquest cas, que tots els espectacles tinguin una relació entre ells. Hi ha una xarxa de sinèrgies entre diversos espectacles i diversos temes tots units entre si. No són bolets, tots estan relacionats: d’una manera més directa o més tangencial, però la relació hi és. Crec que és una peça d’orfebreria.
I la resposta dels artistes?
Molt bona. Crec que l’aportació dels artistes és un fet que s’ha de destacar perquè s’han implicat molt personalment. Hem estat treballant colze a colze amb ells dia a dia; feia molt temps que no veia una implicació tan gran d’artistes envers un festival i crec que això es veurà finalment en les propostes.
Després d’aquesta estrena, quin és el futur del FAR?
Acabem aquesta edició i quan tinguem totes les dades del festival: com ha anat, què ha funcionat, què es pot millorar… anem a fer un molt bon festival per a la segona edició. Aquest any n’aprendrem. Del que sí estic segur és que qualsevol crítica que poguem tenir serà en sentit positiu. El de l’any vinent serà millor que aquest. El festival ha de créìxer.
Què diries a la gent de Reus per convidarla a participar al FAR?
És una festa de la cultura, dels reusencs i per als reusencs pensada expressament en un 90% per a ells: per a tots aquells que se senten reusencs, que és l’esperit inquiet i apassionat per la cultura. Tots aquells que creguin que la cultura és un vehicle de progrés que vinguin, això és exactament el que trobaran.