Amb aquesta nova actuació es vol fomentar l’increment del reciclatge en un dels punts amb major afluència a la ciutat
S’espera superar les xifres de selectiva de l’any passat –quan es van recollir 22.596 kg de paper, 37.650 kg de vidre i 42.540 kg d’envasos lleugers
L’Ajuntament de Salou ha començat a instal·lar un total de 100 punts de reciclatge nous a la sorra de les platges de Ponent i Llevant amb papereres diferenciades per a tres fraccions: rebuig, paper i envasos. A finals de mes s’hauran instal·lat per la resta de platges i cales del municipi. A més, per tal de facilitar la localització, s’ha afegit un pal a cada grup de papereres com a senyalització que fa més visibles els contenidors. I per tal de facilitar l’ús a tothom, estan acompanyats d’informació escrita en cinc idiomes. Des del Departament de Medi Ambient s’espera que d’aquesta manera s’incrementi el reciclatge i la qualitat de la recollida respecte als estius anteriors.
Aquesta actuació s’emmarca en el desplegament del nou contracte de neteja i de recollida de brossa amb el lema ‘Salou + net’, que va entrar en vigor al mes de maig i que repercutirà en una millora del servei un cop s’hagi desplegat totalment.
Les bateries de contenidors van ancorats al terra de la platja amb uns morts de formigó de 200 quilos, de manera que quedin ben assentats i que no es puguin moure en cas de mal temps o per actes vandàlics.
Cal recordar que durant l’estiu del 2016 només es reciclava a les guinguetes, hi havia papereres d’envasos a la sorra de la platja de Llevant i 30 punts amb papereres de reciclatge tocant al passeig Miramar i a la proximitat d’altres platges. Amb aquests dispositius es van recollir 22.596 kg de paper, 37.650 kg de vidre i 42.540 kg d’envasos lleugers.
La majoria dels residus que es generen a la platja, a casa, als establiments comercials i durant el dia a dia de la nostra activitat – fins a un 85% aproximadament – són potencialment reciclables. Només si es fa la recollida selectiva en origen es pot realitzar la seva transformació per ser convertits, novament en matèries primeres. Aquest procés és el que s’anomena reciclatge.
Els residus que es llencen sense seleccionar prèviament al contenidor de rebuig són incinerats a altes temperatures la qual cosa comporta un consum i un malbaratament de grans quantitats d’energia i altres recursos alhora que elimina qualsevol possibilitat futura per al seu reciclatge i reutilització en altres productes nous.
Per això, es considera que els residus són un problema i el reciclatge, part d’una solució. De totes maneres, el millor residu és el que no es genera i per tal de dur-ho a la pràctica cal aplicar la llei bàsica per a la gestió dels residus, la regla de les 3 R: Reduir – Reutilitzar – Reciclar. En el cas de l’estiu, un consell útil en aquest sentit pot ser portar l’aigua per beure-la fora de casa en una ampolla i utilitzar aquest recipient més d’un cop.