Presentació del Fons de la Banda de Música de la Ciutat de Reus

arxiu_banda_musical_Reus

L’Arxiu de Reus presenta aquest dimarts 20 de juny a les 18:00 h el fons documental de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, darrera denominació de la formació que va néixer l’any 1894 sota el nom de Banda Municipal i que ha anat variant la denominació al llarg de la seva trajectòria històrica. Durant l’acte es farà un reconeixement públic al darrer director de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, Josep Casanovas Marca.

El regidor d’Hisenda i Recursos Generals Joaquim Enrech serà l’encarregat d’introduir l’acte i l’arxivera municipal Elisenda Cristià presentarà la intervenció i recerca inicial que s’ha dut a terme sobre el fons i explicarà les accions futures, que passen per un estudi més exhaustiu així com la publicació a mig termini de l’inventari del fons i d’una aproximació històrica a l’entitat.

Un miler de partitures
El fons consta d’aproximadament d’un miler de partitures: més de 50 sardanes – entre les quals n’hi ha de compostes pel mestre Casanovas-, més de 140 marxes de processó, religioses i fúnebres, 350 marxes i passos dobles i sobrepassa les 300 obres de concert.

Aquesta documentació va arribar a l’Arxiu el 2015 agrupada en 25 lligalls petits, 15 lligalls grans (on es troben les obres de concert). També hi havia documentació sense ordenació prèvia (cartells, fulletons, carpetes dels músics, obres pendents de classificar…) i sense més protecció que les capses de cartró on es trobava dipositat tot el material en el moment d’entrar a l’Arxiu.

Cal destacar que el fons també està integrat per tres llibretes-índex en què es detallen les diverses obres. Dues d’elles encapçalades pel següent text: “Reus (Tarragona), 1 de novembre de 1974. El encargado del Archivo D. Bertrán” i “Archivo propiedad de la Banda de Música de la Ciudad de Reus. Reus, mayo 1974. Diego Bertrán”.

Després d’un tractament de neteja del fons, s’ha procedit a realitzar un primer inventari de la documentació. Els fons musicals presenten una certa especificitat a l’hora de fer-ne la descripció i per aquest motiu des de l’Arxiu de Reus s’ha contactat amb una de les persones més expertes en el seu tractament, Marta Grassot, arxivera, musicòloga i responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català.

En una primera aproximació al fons s’han recollit dades com el nom de l’obra, autor, gènere musical, número de registre original, nombre de particel·les i partitures de cada composició, si l’obra és manuscrita o impresa, l’editorial – si s’escau – i un apartat d’observacions. A més, se li ha donat un número de codi identificatiu actual.

També s’han substituït les antigues carpetes protectores per camises que no puguin afectar a la degradació dels documents, i s’estima anar utilitzant materials de conservació, tant pel que fa a la protecció més directa (utilització de paper barrera), com en allò que afecta les capses (utilització de capses de conservació adequades).

Pel que fa a la descripció general del fons, s’ha elaborat d’acord amb la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC), amb alguna especificitat pel que fa alguns camps, seguint les propostes de Marta Grassot.

Consulta online del fons
El mateix dimarts dia 20, a la
pàgina web de l’Arxiu Municipal ja es podran consultar el contingut de les tres llibretes-índex, que han estat degudament digitalitzades. Properament es podrà consultar on line tot l’inventari del fons.

Conferència sobre els fons musicals a Catalunya
L’acte previst el dia 20 de juny inclou la presència de la responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català Marta Grassot, musicòloga i arxivera, la qual parlarà de “Els fons musicals a Catalunya. Tractament i accés. El cas del Centre de Documentació de l’Orfeó Català”.

Reconeixement a Josep Casanovas Marca i interpretació de peces del fons
Durant l’acte es farà un reconeixement públic al darrer director de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, Josep Casanovas Marca. L’acte que es realitza a l’Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni Maria Claret, 3) es tancarà amb una actuació de l’actual formació de la Banda Simfònica de Reus – de la qual Casanovas és el padrí-, que interpretarà algunes peces musicals que formen part dels fons.

També s’espera la presència d’alguns dels antics membres de la Banda els quals a més també s’han convertit amb informants per tal de poder documentar correctament el fons i s’aprofitarà per fer una crida a persones que van participar-hi perquè aportin el seu testimoni.

Els arxius i la transparència, el 22 de juny a l’Arxiu de Reus
D’altra banda, l’Arxiu de Reus ha programat el 22 de juny a les 19:00 h la presentació del llibre “Els Arxius, clau de volta de la transparència”, de Joan Pérez Ventayol i Vicenç Ruiz Gómez, amb la intervenció del doctor en Història i arxiver Joan Pérez Ventayol i amb la presentació a càrrec de la regidora de Participació Ciutadania i Transparència Montserrat Flores.

L’acte vol posar el valor el paper dels Arxius, ja que a més de preservadors de la memòria històrica són també garants de drets i deures de la ciutadania i una eina per garantir la transparència de les administracions i institucions.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.