Amb més de 200 anys d’història és l’única festa de la qual es coneix documentalment la data exacta de la seva fundació
Dijous 22 de juny, vuit dies justos després de Corpus, les Borges del Camp celebra una de les seves festes més tradicionals: la Capvuitada. Amb un programa fonamentalment religiós que començarà a les 8 h del matí amb el Rosari de l’Aurora i amb l’Ofici Solemne concelebrat a les 12 h, la part més vistosa és la confecció de catifes de flors. A partir de les 15 h, els veïns i veïnes del nucli antic, de totes les edats, s’apleguen en els diferents carrers del municipi per confeccionar les catifes amb flors i altres materials naturals. Tothom qui vulgui pot participar i col·laborar.
Les catifes es desfaran al pas de la processó que seguirà al Cant de Vespres a partir de les 19 hores. En acabar, a la plaça de l’Església hi haurà sardanes, i moscatell, pa vi i sucre i coc per a tothom.
Altres actes de la jornada són la inauguració a les 13h d’una exposició sobre el “Patrimoni arqueològic de les Borges del Camp” a la sala d’exposicions del Centre Cultural Marinada, i una col·lecta en favor de la lluita contra el càncer a la plaça de l’Església en acabar la processó.
Des de 1801
La Capvuitada és l’única festa de les Borges del Camp de la qual es coneix documental la seva data d’inici. Va ser al vuitè dia de Corpus de 1801, i des de llavors s’ha celebrat ininterrompudament. L’origen de la festa són les greus calamarsades que van afectar al població des de 1796 consecutivament durant 5 anys seguits, i que van destruir la collita i bona part de les vinyes, les oliveres, els avellaners i altres arbres fruiters i hortalisses del municipi.
El Consell General de tots els caps de casa de l’època no va trobar altra solució per controlar els fenòmens atmosfèrics que encomanar-se a la protecció divina, i així van votar celebrar la festa de la Capvuitada, que ha arribat pràcticament sense canvis fins avui. El fet és que des de 1801 cap calamarsada greu no ha tornat a afectar el terme municipal de les Borges de Camp.