Els Neurotalent Games, la innovadora iniciativa creada per la Fundació Rosa Maria Vivar que busca sensibilitzar joves, famílies i docents sobre la importància d’estimular les capacitats cognitives en totes les fases de la vida, es troben a la recta final del període d’inscripcions. El període finalitzarà el proper 13 de desembre i es pot realitzar a www.neurotalentgames.org.
Aquesta competició, que ha esdevingut un referent en la prevenció de l’Alzheimer i que l’any passat va comptar amb més de 6.000 participants i un impacte en 160.000 docents i famílies, ofereix a estudiants de tot Catalunya i Andorra l’oportunitat de posar a prova la memòria i desenvolupar habilitats cognitives clau.
Amb l’objectiu de fomentar una cultura de prevenció del deteriorament cognitiu, els Neurotalent Games proposen una sèrie de proves dissenyades per treballar no només la capacitat de memorització, sinó també l’habilitat per relacionar conceptes, resoldre problemes i concentrar-se que involucren totes les funcions cognitives de l’alumnat. Aquestes activitats, desenvolupades per experts en psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, estimulen diferents àrees del cervell i contribueixen a millorar la plasticitat neuronal.
La reserva cognitiva es desenvolupa mitjançant experiències intel·lectuals, educatives i socials. Durant la infància i la joventut, el cervell té una gran plasticitat, el que indica que és especialment receptiu a l’aprenentatge i la creació de noves connexions neuronals. Com més s’estimuli el cervell en aquestes etapes, més gran serà la base de reserva cognitiva per enfrontar desafiaments futurs.
Segons Yaakov Stern, professor de neuropsicologia a la Universitat de Columbia i reconegut pels seus estudis en aquest àmbit, les persones amb una alta reserva cognitiva solen mostrar més resiliència als efectes del deteriorament cerebral associat amb l’Alzheimer.
En un context on els continguts en línia dominen el temps i l’atenció dels joves, molts tendeixen a dependre excessivament de les pantalles, deixant d’exercitar habilitats cognitives fonamentals. Això, segons els experts, pot reduir la profunditat del pensament crític, limitar-ne la creativitat i disminuir la capacitat de memoritzar dades i fets.
Els centres educatius que participen als Neurotalent Games compten amb el suport d’experts en neurociència i reben materials didàctics per treballar les habilitats cognitives a l’aula. Pel professorat només suposa que l’alumnat hagi de realitzar una sèrie de proves i exercicis al segon trimestre escolar, en horari lectiu, que son desprès avaluades per especialistes de la Fundació. Els 30 millors classificats de Catalunya i Andorra competeixen a una gran final de la que es determina la persona guanyadora.