Palmarès del festival Psicurt 2024

El teatre Bartrina de Reus va acollir ahir diumenge, 13 d’octubre al vespre, la gala de cloenda i el lliurament de premis de la novena edició del Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental Psicurt, organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus. El guanyador d’enguany ha estat el film Vida o teatre de Guil lem Manzanares, que ha guanyat el Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció.

Vida o teatre és un curtmetratge emotiu, protagonitzat per dues dones. Una jove va a trobar-se amb la seva mare, una actriu de teatre reconeguda, després d’un temps separades. La tensió entre elles farà ressorgir velles rancúnies del passat, tot i que cap de les dues sap que es necessiten més del que volen admetre.

La cerimònia de lliurament de premis ha estat conduïda pel periodista tarragoní Ricard Lahoz al teatre Bartrina de Reus i ha comptat amb la presència de les conselleres de l’Ajuntament de Tarragona de Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials, María Cecilia Mangini, i de Cultura i Festes, Universitats, Memòria democràtica i Benestar Animal de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; la subdirectora regional al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Ana Bocio, a més de diferents representants del món municipal, de la salut, de la cultura i del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Per part de l’Ajuntament de Reus hi han assistit l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita Esteruelas, i els regidors de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, i de Sa lut i Esports, Enrique Martín.

Els guanyadors dels premis han estat els següents:

Secció Ficció

  • 1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció, 1.200 € i estatueta: Vida o teatre de Guillem Manzanares.
  • 2n Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció, 800 € i estatueta: París 70 de Dani Feixas.
  • 3r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge de Ficció, 400 € i estatueta: Blava terra de Marine Auclair.

Secció Documental

  • 1r Premi Psicurt al Millor Curtmetratge Documental, 1.200 € i estatueta: El que no ve de Natxo Leuza.

Secció Educurt

  • 1r Premi Educurt, 600 € i estatueta: Nadie de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Rodanas, d’Épila (Sragossa).
  • 2n Premi Educurt, 300 € i estatueta: Cosas de niños de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Pedro de Luna, de Saragossa.

Premi del Públic a Millor Curtmetratge

  • 1r Premi, 500 € i estatueta: París 70 de Dani Feixas.

Després del lliurament de premis i la projecció dels curts guanyadors de la Secció Educurt, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita Esteruelas, ha acomiadat el festival, destacant la important tasca de sensibilització, visibilització i promoció de la salut mental a través de l’art i la cultura que fa el Psicurt.

Just abans de la tradicional “foto de família” final, el director tècnic del Psicurt, Jaume Descarrega, ha instat el públic assistent a trobar-se de nou a l’octubre de l’any que ve a una nova edició del Psicurt especial, ja que serà la dècima.

VI Mes de la Salut Mental
Reus acull per sisè any consecutiu, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, «El Mes de la Salut Mental». Un cicle d’activitats, que enguany porta per lema «Posa’t a la meva pell», organitzat per l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials conjuntament amb la regidoria de Salut i Esports i amb el suport de les regidories de Joventut, Relacions Ciutadanes i de Cultura i Política Lingüística.

Una programació que és possible gràcies a la implicació de les organitzacions que treballen en aquest àmbit a la ciutat i que formen part del Consell Municipal de la Discapacitat: l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l’Associació de Salut Mental Dr. Francesc Tosquelles, l’Associació Supera’t, l’Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l’Institut Pere Mata. També hi col·labora la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

L’objectiu general de la programació és destacar la importància de la salut mental. Per això, es programen activitats a diversos equipaments de la ciutat que reben cada dia la visita de moltes persones, com les biblioteques municipals, els instituts, els centres cívics o el Centre de Lectura.

Es tracta de fer visible les malalties mentals, per tal de fer front a l’estigma i despertar l’empatia amb les persones que les pateixen.

Es pot consultar tota la programació a l’Agenda de l’Ajuntament de Reus: https://www.reus.cat/agenda/vi-mes-de-la-salut-mental

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.