Jornades ‘Molt més que un esport: el futbol com a fet social’

Sota el títol «Molt més que un esport: el futbol com a fet social», el Centre de Lectura i la Fundació Futbol Base Reus organitzen conjuntament unes jornades l’impacte del futbol com a fenomen cultural, social i polític. Les jornades es desenvoluparan durant el mes d’octubre i comptaran amb alguns dels principals especialistes en l’estudi social de l’esport i del futbol, com ara el doctor Carles Santacana (catedràtic a la UB), el periodista i historiador Toni Padilla (membre fundador de la revista Panenka) i el doctor Carles Viñas (professor a la UB).
En el decurs de l’etapa contemporània, la influència econòmica, social, política i cultural de l’esport i, en especial, del futbol –l’esport-rei per excel·lència– no ha parat de créixer al llarg i ample del planeta. Més enllà de la pràctica esportiva, el futbol, com a fet social, ha esdevingut un actor geopolític i econòmic de gran rellevància. Sense anar gaire lluny, el recent triomf de la selecció espanyola a l’Eurocopa s’ha volgut
convertir en una eina d’homogeneïtzació nacional. I en l’àmbit local, cal destacar l’ensulsiada i la desaparició del Club de Futbol Reus Deportiu, víctima de l’anomenat futbol-negoci i de la creixent mercantilització d’aquest esport. És indiscutible, doncs, que el futbol ha esdevingut un element primordial –i gairebé omnipresent– de la cultura política contemporània.
Tots aquests factors s’explicaran a les jornades «Molt més que un esport: el futbol com a fet social», durant les quals també es divulgaran els orígens del futbol femení per mitjà de la figura i la trajectòria de l’esportista reusenca Sílvia Roca, pionera del futbol jugat per dones a Catalunya.

Programa:
8 d’octubre: inauguració de les jornades a càrrec de Xavier Guix, president de la Fundació Futbol Base Reus. I conferència «Esport i identitats nacionals. Els casos català i espanyol», a càrrec de Carles Santacana (Universitat de Barcelona).
14 d’octubre: conferència «Per tren, vaixell i exèrcits: com el futbol va convertir-se en l’esport global», a càrrec de Toni Padilla, periodista.
17 d’octubre: conferència «Futbol i esport popular als anys trenta. De l’Olimpíada Popular al CE Júpiter», a càrrec de Carles Viñas (Universitat de Barcelona).
21 d’octubre: conferència «Futbol i literatura: una relació fructífera», a càrrec d’Alfonso Morillas, creador del blog www.futbolclubdelectura.com
23 d’octubre: presentació del llibre Els ultres de la Peña Ibérica: futbol, espanyolisme i violència a Barcelona (1925-1931), de José Fernando Mota Muñoz.
25 d’octubre: diàleg «Passat, present i futur del futbol femení» amb la periodista Paula Jansà i l’exfutbolista reusenca Sílvia Roca.
28 d’octubre: conferència «Aproximació a la història social del futbol reusenc», a càrrec de Joan Navais, historiador.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.