9a edició de ‘Benvinguts a Pagès La Festa’

Aquest cap de setmana, el món rural català ha obert les portes per a la celebració de Benvinguts a Pagès La Festa, amb una afluència de 30.000 persones, que han participat en les més de 450 experiències agroturístiques preparades arreu del territori. Els visitants han pogut conèixer 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants arreu de Catalunya, on han apreciat de prop la importància del sector primari del nostre país, la tasca de les persones que s’hi dediquen i l’origen dels productes que consumim diàriament.

Enguany, les comarques més visitades han estat el Vallès Oriental, Osona, Maresme i Lluçanès. Tanmateix, Catalunya Central, el Camp de Tarragona i Barcelona s’han postulat com les zones que han ofert més experiències agroturístiques al públic. 

Aquest 2024, Benvinguts a Pagès La Festa ha comptat amb diverses novetats. Cal destacar el pagament simbòlic de 2 euros, que havien d’efectuar tots els visitants majors de 15 anys en el moment de fer la reserva, que garantia la plaça. Es pretenia crear un vincle de compromís entre els visitants que han reservat i els pagesos, reivindicant la feina dels professionals del camp. També, gràcies als bons resultats de la prova pilot que es va dur a terme el 2023 a les comarques de Ribera d’Ebre i la Conca de Barberà, aquest any la categoria d’elaboradors alimentaris s’ha estès a tot Catalunya, i s’han pogut visitar 10 elaboradors d’arreu del territori.

La mitigació de la petjada de carboni ha estat també protagonista de La Festa d’aquest any, que continua amb la ferma voluntat de ser una proposta responsable amb el planeta. És per aquest motiu, que s’ha donat a conèixer els diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics a tots els visitants; s’ha potenciat la utilització del transport col·lectiu; i, s’ha facilitat a les explotacions agràries la Calculadora de Sostenibilitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, una eina per autoavaluar-se en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica.

Una altra novetat d’aquesta edició ha estat la promoció “El teu comerç et porta a Pagès”, on s’ha promogut la compra de productes amb segell de Venda de Proximitat a les parades de Comerç Verd dels mercats municipals de Barcelona que fan venda directa de productes agroalimentaris d’explotacions que participen a Benvinguts a Pagès, i s’ha entregat un premi a 3 guardonats amb un cap de setmana per a 4 persones amb totes les despeses pagades, en el marc de La Festa..

La iniciativa, a part de donar valor al món rural i impulsar l’oferta turística, actua com un aparador dels productes agroalimentaris del territori, ja que esdevé promotora de la comercialització de productes de proximitat de les explotacions que en formen part i la venda directa. El 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d’elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €. “Benvinguts a Pagès, un any més, s’ha consolidat com un projecte de país, que demostra que el sector agroalimentari és dinàmic, vital, sòlid i competitiu, amb empreses molt arrelades al territori i amb el compromís de garantir la qualitat dels productes i d’apropar la ciutadania al món de la pagesia”, valora Ramon Sentmartí, director gerent de Prodeca.

Aquesta 9ª edició plena de novetats, conclou amb bones xifres que demostren i consoliden l’èxit de la iniciativa. L’any 2016 es va celebrar la primera edició de Benvinguts a Pagès La Festa, i des de llavors, s’han acollit més de 196.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui. “Benvinguts a Pagès és un reflex del model de turisme sostenible i diversificat que ha de continuar impulsant Catalunya, contribuint al desenvolupament local, econòmic i social dels nostres territoris, mitjançant el respecte per l’entorn i les persones que hi viuen i hi treballen”, així ho destaca Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme.

El sector agroalimentari és el més important de la indústria catalana, pel que fa al volum de negoci i treballadors. Representa gairebé el 20% del PIB -concretament el 19,7%-, i genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones, segons les dades de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.