El 49è Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC), que es portarà a terme de l’1 al 10 d’agost, estrena aquest estiu nou format i promet una experiència única amb diversitat estilística i eclecticisme musical; una gran presència d’intèrprets femenines; un pes important per la música d’autoria catalana; actuacions gratuïtes o a preus populars i una varietat d’espais que acolliran les actuacions, repartides per tot el municipi.
Des de l’Ajuntament de Cambrils s’ha considerat que aquest nou model de festival és el que s’ha de fer seu la ciutadania del municipi a partir d’ara. Per això, s’ha treballat en un festival descentralitzat i molt més popular, combinat amb la presència d’algunes figures musicals de primer nivell que actuaran en exclusiva a les nostres comarques al FIMC.
El FIMC, organitzat en aquesta ocasió directament per l’Ajuntament de Cambrils a través de la Regidoria de Cultura, un cop coneguda la decisió de la darrera empresa que gestionava el festival de renunciar-hi, ha preparat una programació variada estilísticament, amb presència de la cançó d’autor, el pop, el rock, el folk, ritmes llatins, el flamenc, el jazz i les músiques del món, per arribar a un públic ampli i amb diferents inquietuds musicals. Ho farà amb noms com Rodrigo Cuevas, Gossos, Los Mambo Jambo Orquestra, Andrea Motis, Las Karamba o Balkan Paradise Orchestra.
Les entrades per tots els concerts de pagament es posen a la venda aquest dijous 23 de maig a partir de les 10 h a www.codetickets.com. De moment, bona part dels concerts de pagament tindran un preu promocional per a totes aquelles persones que comprin l’entrada abans de l’1 de juliol.
La direcció artística del FIMC, encarregada al programador local Isaac Albesa, ha plantejat un programa que dona un pes molt important a les formacions liderades per dones com és el cas d’Andrea Motis, Las Karamba, La Prenda Roja, Alice and the Wonders, Ángela Cervantes o La Prenda Roja i també amb una presència important de l’autoria catalana o del mediterrani (Suasi, Barencia) o bé artistes amb un fort compromís social en la seva proposta artística com el cas de Rodrigo Cuevas.
Durant la roda de premsa, l’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, ha posat en valor que l’Ajuntament s’hagi pogut fer càrrec d’un event d’aquesta magnitud i ha volgut fer un agraïment als empleats municipals que participen en l’organització del festival. L’alcalde ha afirmat que el repte s’ha convertit en oportunitat i s’ha mostrat convençut de la feina feta i de la decisió de canviar el model.
En aquest sentit, el regidor de Cultura de Cambrils, Jordi Barberà, ha explicat que tenia molt clar que calia donar un tomb al festival i que el nou format ha arribat per quedar-se. “Aquesta és una edició de transició, experimental, que mira els orígens i alhora el futur, i enceta una nova època cap a un festival més arrelat al territori i que té en compte els músics del territori i la necessària internacionalització, amb grups de fora i grups de dins amb una transcendència que va més enllà de les nostres fronteres”, ha afirmat el regidor.
Jordi Barberà ha apuntat que la programació del festival és variada però coherent i unificada, amb una direcció artística, i que la descentralització dels espais permetrà donar a conèixer el municipi i no haver d’hipotecar el Parc del Pinaret durant tant de temps.
La programació del festival combinarà espais d’aforament reduït com la Torre del Llimó, amb concerts populars que es faran al Port de Cambrils, al Parc del Nou Cambrils o a la plaça del Pòsit, al mateix temps que es recupera el Parc del Pescador, amb una traca final que tindrà lloc al Parc del Pinaret, com en els últims anys.
Amb totes aquestes premisses, l’Ajuntament de Cambrils, oferirà les actuacions de Gossos (9 d’agost), en l’únic concert a les comarques de Tarragona de la gira de comiat del grup del Bages que porta per títol A reviure; el reconegut Rodrigo Cuevas (8 d’agost), amb la seva barreja de folklore asturià, electrònica i provocació que ha merescut el Premi Nacional de Músicas Actuales que atorga el Ministeri de Cultura; el nou projecte d’Andrea Motis (7 d’agost) ‘Temblor’ amb el qual està girant per mig món i que suposarà el seu retorn a Cambrils una dècada després de la seva darrera actuació.
També el flamenc tindrà la seva presència amb La Prenda Roja (3 d’agost), grup liderat per un trio de dones, entre les quals destaca la tarragonina Cristina López, que oferirà una proposta sorprenent i trencadora.
El petit format es traslladarà a la Torre del Llimó, en un escenari amb capacitat per a 180 persones que oferirà dues actuacions de petit format: l’espectacle Ones i arenes, amb el duet format pel pianista cubà i la cantant eivissenca Pepe Rivero y Ángela Cervantes (4 d’agost) i l’espectacle de jazz i dansa contemporània Barencia (5 d’agost), un projecte amb músics de Florència que compta amb el pianista tarragoní Xavi Torres, una de les grans realitats del jazz europeu, i la ballarina mexicana Karen Lugo.
Els ritmes llatins s’escoltaran al Parc del Pescador amb el concert de Las Karamba (6 d’agost), grup femení que visitarà Cambrils amb el seu nou disc Te lo digo cantando, que també presentarà per tot Europa. Abans, a la plaça del Pòsit, la formació mallorquina de folk/rock Suasi (2 d’agost), oferirà dos passis del seu espectacle Suasi 360º en el qual el públic rodeja completament la banda.
Concert inaugural
L’Ajuntament de Cambrils ha volgut que el concert inaugural, que tindrà lloc el dia 1 d’agost fos un esdeveniment popular i de caire gratuït i per això s’ha escollit el Port de Cambrils, a la zona del Passeig tot just al costat del Club Nàutic, amb la presència del grup Balkan Paradise Orchestra, una formació catalana formada íntegrament per dones que debutarà a Cambrils amb el seu nou disc Néctar, un treball amb el qual podran girar per tot el món en els pròxims dos anys.
El punt final del festival serà el dissabte 10 d’agost amb una festa de rock, soul i rythm’blues amb Los Mambo Jambo Arkestra (10 agost),la popular banda liderada per Dani Nel·lo, reforçada amb dues seccions de vent i una segona guitarra, i el grup de soul vintage Alice and the Wonders, que s’encarregarà d’encetar la última jornada del festival.
LA PROGRAMACIÓ
BALKAN PARADISE ORCHESTRA. ‘Nèctar’
Dijous 1 d’agost 2024. Port de Cambrils. 22 h. Entrada gratuïta
Balkan Paradise Orchestra (BPO) neix a principis de 2015 als carrers de Barcelona. La banda ha anat demostrant actuació rere actuació que és una banda única i trencadora. És una formació que, composta per instrumentistes de vent i percussió, dona un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país. Tot i prendre com a punt de partida els sons d’arrel balcànics, les seves composicions barregen diversos ritmes i tradicions del món, obtenint com a resultat una música eclèctica i festiva.
Aquest 2024 la fanfàrria barcelonina estrena el seu nou disc, Nèctar, que ens transporta al món de les abelles, el treball en equip, l’esforç personal i col·lectiu; les ganes de viure, amb plena consciència i sense complexos; volar, viatjar, esprémer i assaborir cada moment, cada racó del món. I sobretot Nèctar és el rusc, la família, la feinada de cada dia i la lluita pel projecte de les BPO. Nèctar és un disc principalment instrumental que mescla estils i gèneres molt diversos, però també s’hi poden escoltar algunes parts vocals.
FITXA ARTÍSTICA:
Alba Ramírez – Tromba
Berta Gall- Trompeta
Eli Fàbregas – Percussió
Eva Gardín – Clarinet
Laura Lacueva – Clarinet
Maria Cofán – Trombó
Núria Perich – Bateria
Maria Puertas- Tuba
Mila González – Trompeta
Olivia Casas – Tuba
SUASI. ‘Peces d’antiquari’
Divendres 2 d’agost 2024. Plaça del Pòsit. 20.30 h i 22 h. Entrada gratuïta
Els mallorquins Suasi arribaran per primer cop a Cambrils amb el disc “Peces d’antiquari” (RGB Suports, 2023). Es tracta d’un disc amb essència folk americà, on les capes electròniques, fuzzs, pedal steel, guitarres acústiques i les melodies de les veus es transformen en la banda sonora de les places d’arreu: Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera, Catalunya i País Valencià. Aquest nou treball és una declaració d’intencions en tots els aspectes tan sonors com a la manera de contar les històries que el conformen. És per això, han decidit crear dos formats de directe diferents, un de més convencional pensat pels escenaris i sales, i l’altre és una proposta original, de 360°, on el públic embolcalla el concert amb la voluntat d’apropar la música a la gent. És un espectacle a peu de carrer, a peu de plaça, sense escenari físic. Pensat per a tots els públics, amb aquest directe, el que busca el quintet mallorquí és oferir un concert proper, orgànic i sense estridències. Fent arribar la música als llocs on la gent passeja i viu perquè pugui gaudir-la.
FITXA ARTÍSTICA:
Pep Suasi – guitarra i veu
Marc Grasas – guitarra, pedal steel i veu
Joan Toni “Skarabat” – sàmplers, guitarres, banjo, programacions i veu)
Guillem Cerdà – baix i veus
Bernat Company – bateria i veus
LA PRENDA ROJA. ‘La Prenda Roja’
Dissabte 3 d’agost 2024. Parc del Nou Cambrils. 22 h. Entrada gratuïta
Les artistes Cristina López, Sara Sambola i Ana Brenes uneixen forces per llançar el seu primer disc, que porta el nom homònim del grup. Un treball que emana carisma i sensibilitat. La formació, que entreteixeix tres sòlides trajectòries, amb passats multidisciplinaris, és una síntesi explosiva de delicadesa i visceralitat.
La Prenda Roja és la fusió de tres caràcters que conflueixen en un fil conductor: l’abordatge de temes vitals, socials i introspectius a partir del vermell com a símbol. Al vermell la banda troba un disparador per tractar la força, la passió i l’apoderament, valors que associen a la feminitat, a més del dolor.
A La Prenda Roja, les tres artistes es potencien més enllà de la veu, a través de la composició, la producció i el cos en moviment, així com l’experimentació conceptual de disciplines que han influenciat les seues formacions: el jazz, les arts plàstiques i la tecnologia aplicada a l’art. El resultat és un còctel de sentiments que oscil·la entre la tendresa, la maduresa i la intensitat. Un projecte que també serveix per reivindicar “el flamenc com alguna cosa més que un gènere, com un company de vida”, asseguren.
FITXA ARTÍSTICA
Cristina López – veu
Sara Sambola – veu
Ana Brenes – veu
PEPE RIVERO y ÀNGELA CERVANTES. “Ones i arenes”
Diumenge 4 d’agost 2024. Torre del Llimó. 22 h. 15 euros (anticipada) 20 euros (taquilla). www.codetickets.com
Concert molt ben cuidat en tots els seus elements: arranjaments musicals exquisits i interpretació magistral, per part d’un duet format per dos grans intèrprets d’aquí i d’allà, exemplificant les històries d’anada i tornada conformades per la fusió de la música caribenya, el jazz i la mediterrània. Pepe Rivero i Ángela Cervantes actualitzen i canten les cançons de Sylvia Rexach, cantant porto-riquenya d’origen català dels anys 50-60, del segle XX.
Sylvia Rexach, dona avançada al seu temps canta per a l’alliberament feminista, l’emancipació del sistema patriarcal, la inserció de la dona en el món laboral i exhorta al gaudi d’una sensualitat i sexualitat sense tabús ni vergonyes, des de la igualtat i l’alliberament, davant d’una societat, que estigmatitza la dona que gosa expressar les seves emocions públicament. Sylvia s’expressa poèticament amb la metàfora i la personificació de la natura, per parlar-nos de passió, amor distant o evocació idíl·lica.
FITXA ARTÍSTICA
Pepe Rivero – piano
Angela Cervantes – veu
BARENCIA. “Barencia”
Dilluns 5 d’agost 2024. Torre del Llimó. 22 h. 15 euros (anticipada) 20 euros (taquilla). www.codetickets.com
Barencia és una ciutat imaginària, un punt a mig camí entre Barcelona y Florència. És una fusió singular de diferents tradicions, una alquímia màgica que crea un espectacle de trobada entre la música i el baile, entre el flamenco i el jazz.
Barencia presenta un grup compacte on Xavi Torres, un dels pianistes catalans amb més projecció del jazz europeu, s’uneix a la bateria del florentí Bernardo Guerra, conegut per la seva col·laboració estable amb Stefano Bollani, i el jove contrabaixista Michaelangelo Scandroglio, un dels talents emergents de l’escena italiana. Les composicions dels seus líders, Torres i Scandroglio, atrauen el ball de Karen Lugo. Valenta, creativa i original, la mexicana és una bailaora guardonada per la seva innovadora investigació sobre el flamenco. El seu bagatge també en dansa contemporània transporta al grup cap a nous horitzons.
FITXA ARTÍSTICA
Xavi Torres – piano
Bernando Guerra – bateria
Micahelangelo Scandroglio – contrabaix
Karen Lugo – ball
LAS KARAMBA. ‘Te lo digo cantando’
Dimarts 6 d’agost 2024. Parc del Pescador. 22 h. 15 euros (anticipada) 20 euros (taquilla). www.codetickets.com
Elles són Las Karamba, una corrent musical d’energia femenina que convergeix per explicar històries i vivències al ritme de música cubana, passant del bolero al reparto, la salsa, la rumba i també el rap. Una barreja multicultural plena de color nascuda a Barcelona, formada per Ahyvin Bruno (veu i güiro), Ahylin Bruno (congas i cors), Liviet Ojeda (baix i cors), Natasha Arizu (teclat i cors), Rita Baulida (timbal) i María Gil (flauta).
Sis dones mestisses, músiques i migrants que presenten el seu nou treball d’estudi Te lo digo cantando. Un disc que pretén explicar les penes amb alegria, ja ho deia la gran Celia Cruz, principal referència del grup, a qui han homenatjat amb aquestes nou cançons. Cançons fetes pels que necessiten energia positiva per tirar endavant o simplement pel que vulguin ballar-lo, escoltar-lo o cantar-lo a tot pulmó.
FITXA ARTÍSTICA
Ahyvin Bruno – veu i güiro
Nati Arizu – teclat
Liviet Ojeda – baix
Maria Gil – flauta
Ahylin Bruno – congues
Rita Baulida – pailas
ANDREA MOTIS. “Temblor”
Dimecres 7 d’agost 2024. Parc del Pescador. 22 h. 20 euros (anticipada) 25 euros (taquilla). www.codetickets.com
Després de les diferents experiències amb grans formats, Andrea Motis explora al nou espectacle Temblor una sonoritat diferent amb una nova formació, un trio acompanyada només per violí, mandolina i percussió. «Em venia de gust una experiència més íntima, potser més nua, menys extrovertida, en què donar espai a les meves pròpies composicions, amb un missatge que espero que també sigui singular pel que fa a les lletres.»
La trompetista i cantant barcelonina s’inspira, de fet, en la llarga tradició dels singer-songwriters anglosaxons, però també en la cançó d’autor d’arrel llatinoamericana. Per això compta amb un trio amb dos instruments en què la fusta és el material essencial, cosa que per a Motis suposa un punt de partida molt estimulant: «Trobar-me a l’escenari amb el percussionista Zé Luis Nascimento i amb el violinista Christoph Mallinger és tocar amb dos músics que multipliquen gairebé a l’infinit els recursos d’un trio, i la calidesa dels instruments m’inspira, sobretot, a adaptar el meu so al seu.»
FITXA ARTÍSTICA
Andrea Motis – veu i trombeta
Chistoph Mallinger – violí
Zé Luis Nascimento – percussió
RODRIGO CUEVAS. ‘La Romería’
Dijous 8 d’agost 2024. Parc del Pinaret. 22 h. 25 euros (anticipada) 30 euros (taquilla). www.codetickets.com
Rodrigo Cuevas és considerat com una d’aquelles “joies rares” de la música que es fa a l’Estat. D’aquest artista asturià diuen a la seva companyia discogràfica que “ja fa temps que va deixar de ser un dels secrets més ben guardats” de l’escena artística per convertir-se en un secret de domini públic des de la seva militància folklòrica, dissident, disruptiva i sempre en fase d’experimentació. Tres anys després de la publicació de Manual de cortejo, l’artista presenta el seu nou disc La Romeria que l’ha de confirmar definitivament com un artista total. Marxem per tant amb La Romería, un espai per a la celebració i per a la comunió, un lloc per sentir-nos lliures de prejudicis, per bategar sobirans i amants, llibertins i bons en el més ampli sentit de la paraula bo. Un xou que es manifesta extrovertit, calent, ambiciós, alegre, ballable i fins i tot èpic: més gran.
L’èxit assolit en els últims mesos per la proposta trencadora de Rodrigo Cuevas l’ha permès girar per Amèrica, Europa i pels principals festival de l’Estat. Fins i tot fa uns mesos va penjar en poc dies el cartell d’entrades exhaurides al Gran Teatre del Liceu. A Cambrils, Cuevas arribarà amb un espectacle que li ha servit per aconseguir el Premio Nacional de las Músicas Actuales que li atorga el Ministeri de Cultura.
FITXA ARTÍSTICA
Rodrigo Cuevas – veu i percussió
Mapi Quintana – veu i percussió
Rubén Bada – guitarres Guitarra eléctrica, guitarra clásica, percusión y coros.
Juanjo Diaz – percussió i programacions
Tino Cuesta – sintetitzadors, programacions i cors
GOSSOS. ‘A reviure’
Divendres 9 d’agost 2024. Parc del Pinaret. 22 h. 25 euros (anticipada) 30 euros (taquilla). www.codetickets.com
Gossos, la banda manresana, repassa la discografia dels seus 30 anys de carrera amb un directe ambiciós, bonic, elegant, acuradament preparat amb una escenografia inèdita per retrobar-se dels seus seguidors amb el record d’una nit única i inoblidable. Gossos presenta un repertori de les cançons més estimades i aplaudies pels seus seguidors. Una nit plena de records i de bona música que farà posar la pell de gallina a qualsevol assistent, perquè totes les generacions ballin les cançons que ja formen part per sempre de la banda sonora de les nostres vides.
El 14 de setembre del 2023 Gossos va anunciar a Vic 10 únics concerts per Catalunya, Mallorca i Andorra per fer un repàs de la seva trajectòria amb la Gira “A reviure”. Es tracta de 10 localitats on històricament la banda ha tingut molts seguidors i on repassen les cançons més emblemàtiques de Gossos. El primer directe de la Gira “A reviure” serà el 6 d’Abril al Festival Strenes de Girona. I el seguiran Vic, Barcelona, Manresa, Mallorca, Andorra, Cambrils, Cap Roig i Lleida. Per anunciar aquesta Gira, Gossos va aparèixer per sorpresa a la plaça Canonge Collell de Vic en ple 35è Mercat de Música Viva, al mateix lloc on fa 30 anys van actuar al carrer per primera vegada, just a la mateixa plaça, a la mateixa cantonada on van mostrar les seves primeres cançons.
FITXA ARTÍSTICA
Roger Farré – baix i veu
Oriol Farré – guitarra, teclats i veu
Juanjo Muñoz – guitarra i veu
Santi Serratosa – bateria
Natxo Tarrés – guitarra i veu
LOS MAMBO JAMBO ARKESTRA + ALICE & THE WONDERS. ‘El Gran Ciclón’
Dissabte 10 d’agost 2024. Parc del Pinaret. 22 h. 15 euros (anticipada) 20 euros (taquilla). www.codetickets.com
El quartet barceloní Los Mambo Jambo, format per Dani Nel·lo (Saxo), Ivan Kovacevic (contrabaix), Anton Jarl (bateria) i Dani Baraldés (guitarra), torna als escenaris reforçat per dotze músics – dues seccions de vent i una segona guitarra – fent així el so jambofònic més gran i potent. Després de la primera gravació del format Arkestra el 2018 i la gira posterior, la banda va poder comprovar les enormes possibilitats d’aquest format expandit. Els Mambo Jambo es llancen a buscar una segona entrega entenent que una aventura d’aquestes dimensions no podia quedar-se en un sol disc i en una campanya de directes. El Gran Ciclón és un repertori perfecte per a l’Arkestra que combina temes de diferents èpoques del grup.
El concert de Los Mambo Jambo estarà precedit de l’actuació d’Alice & The Wonders, formació liderada per Alexandra Rueda que ens trasllada a l’esperit del swing de les dècades de 30 i 40, i al del rock i el rhythm’n’blues dels anys 50 i 60. Sense caure al revival però amb estètica vintage, el grup reivindica el sabor dels cabarès de principis del segle passat i l’aura d’artistes com Marion Harris o Billie Holiday. El swing, el r’n’r i el r’n’b del segle XXI ja són aquí.
FITXA ARTÍSTICA MAMBO JAMBO
Dani Nel·lo – saxo
Ivan Kovacevic – contrabaix
Anton Jarl – bateria
Dani Baraldés – guitarra
FITXA ARTÍSTICA ALICE & THE WONDERS
Alejandra Rueda – veu
Sesk Kpell – saxo
Marc Bernet – guitarra
Armand Albertí – bateria
Luis Martín – contrabaix
Alex Albalá – teclado i Hammond