La Palma de Reus s’ha convertit en un laboratori d’idees per fer front a la sostenibilitat a la ciutat.
Aquesta iniciativa pionera ha reunit més de 70 joves provinents de 2n i 3r d’ESO de diversos centres educatius de la ciutat amb l’objectiu de fomentar la participació juvenil i ensenyar-los a prototipar projectes des de la fase d’ideació fins a la de prototipatge.
Els reptes plantejats als participants giraven entorn de la sostenibilitat, amb l’encàrrec de proposar solucions innovadores en àmbits com la gestió de residus, l’emprenedoria sostenible, el transport respectuós amb el medi, i l’educació ambiental. En resposta, els joves, repartits en 15 grups, han presentat una diversitat de propostes que inclouen aplicacions mòbils, generadors d’electricitat operats amb bicicletes, sistemes optimitzats de reg, activitats als parcs i iniciatives per remunerar la recollida de residus mitjançant una moneda social.
La proposta guanyadora del dia ha estat “Reus Viu”, un projecte creatiu que busca establir horts urbans autogestionats per joves, amb l’objectiu de fomentar la participació, així com la conscienciació ecològica i social entre la joventut. Aquest projecte ha estat desenvolupat per un equip d’alumnat de l’Institut Domènech i Muntaner, format per Laia Borja, Núria Miquel, Sia Villa, Àlexia Arnuelos i Èlia Vallverdú.
L’Ajuntament de Reus ha expressat el seu compromís per adoptar i desenvolupar “Reus Viu” durant aquest any i el següent, en col·laboració estreta amb les membres del l’equip guanyador i tècnics municipals. Aquesta iniciativa no només destaca per la seva aposta per la innovació i la sostenibilitat, sinó també per la seva capacitat de fer valdre les idees i el talent dels joves de Reus.
Per altra banda el regidor de Joventut, Daniel Marcos ha destacat el valor de realitzar iniciatives participatives d’aquest tipus a la ciutat i a ha volgut destacar que tots els projectes que s’han ideat avui per part dels joves i que no han estat escollits no els apartem sinó que els guardem i els traslladarem a l’equip de govern per tal de que alguns es puguin tirar endavant o es puguin tenir en compte per algunes de les línies de treball que ja es treballen des d’altres àrees”.
“Prototips, Reus Laboratori Jove” no només ha ofert als joves una plataforma per a la innovació i la creativitat, sinó que també ha establert un precedent important per a futures edicions, demostrant el potencial immens de la joventut per contribuir a la creació d’un futur més sostenible i inclusiu.