La regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, la Sra. Montserrat Flores Juanpere, i la donant, la Sra. Glòria Maria Arnavat Musté han signat el contracte de donació del fons Cor Eco de Calvé de Reus.
El fons del Cor Eco de Clavé
El fons d’aquesta entitat, el Cor Eco de Clavé, destaca per la seva gran riquesa documental. Inclou gran diversitat de tipologies documentals i molts objectes que formen part de la memòria de l’entitat.
El fons té un volum d’aproximadament 1,60 metres lineals i inclou documentació textual i fotogràfica, compresa entre els anys 1888 i 2007.
Referent a l’abast i el contingut, cal dir que podem distingir-hi un primer grup de documentació que fa referència a la constitució i organització de l’entitat. Un segon bloc el constitueix la documentació de caràcter administratiu i econòmic, com ara la correspondència, els oficis, les instàncies, les invitacions, els llibres de comptes, els rebuts, les factures, etc.
Un tercer grup estaria format per aquella documentació que fa referència a aspectes de comunicació i difusió de l’entitat: programes d’activitats i, sobretot, un gran volum de fotografies d’actes ben diversos, com ara les sortides, les celebracions, les inauguracions o els concerts.
En un quart bloc de documentació hi destacaríem les partitures, entre les quals trobem Els Xiquets de Valls de Josep Anselm Clavé, amb signatura del mateix autor, sardanes per a cor, caramelles i alguns balls de festa propis de l’època.
Finalment, hem de fer referència a la part d’hemeroteca, on trobaríem publicacions com L’Aurora de Clavé.
També s’han conservat objectes propis d’aquests tipus d’entitats: medalles, trofeus o cintes.
Del 9 al 19 d’abril es podrà visita la mostra documental del fons al vestíbul de l’Arxiu.
Repressa de la col·lecció Publicacions de l’Arxiu Municipal de Reus
Aquest dijous, 11 d’abril, a les 18:00 h es presentarà el llibre Cor Eco de Clavé de Reus, de Glòria M. Arnavat Musté.
L’obra, compta amb una introducció del Dr. Francès Cortés Mir, catedràtic de musicologia de la UAB, i de Marta Grassot Radressa, musicòloga i responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català.
Glòria M. Arnavat, amb un fort vincle amb la vida associativa de la ciutat i persona estretament relacionada i amb lligams familiars amb l’entitat (el seu pare Josep M. Arnavat Miret en fou president durant llarg temps), ha conservat objectes habituals d’un cor d’aquestes característiques i bona part de la producció documental generada a través dels seus quasi 100 anys d’existència: programes, fotografies, partitures, correspondència, documentació econòmica, actes de junta i altra documentació de caràcter protocol·lari.
A través de la documentació conservada i de la memòria i els records viscuts en primera persona, Arnavat ens parla de la història de l’entitat i la importància del Cor Eco de Clavé per a la ciutat de Reus durant el temps en què fou actiu. El seu testimoni queda recollit en aquesta publicació, on també es fa referència al context de l’obra claverina vista des del segle XXI, text elaborat per Francesc Cortés, i un capítol on es parla dels fons musicals i el seu tractament, escrit per Marta Grassot.
Amb aquesta publicació, la número 17, es dona continuïtat a la col·lecció Publicacions de l’Arxiu Municipal de Reus, el darrer número de la qual fou publicat l’any 2011.
Commemoració dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé
L’Arxiu Municipal se suma a la commemoració dels 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps (1824-1874), conegut principalment pel seu lideratge al capdavant de l’associació Euterpense. Aquesta federació de societats corals va articular el teixit social i cultural del país a través d’un associacionisme recreatiu que s’inserí de ple en els nous mecanismes de diversió romàntica. Després de la seva mort, es van fundar nous cors de Clavé, un dels quals fou el Cor Eco de Clavé de Reus.