La FiM, fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca complirà 20 edicions del 16 al 19 de maig, posicionant-se com a cita professional referent del sector musical a Catalunya. La FiM Vila-seca ha programat per aquesta edició 39 propostes musicals que faran fins a 55 actuacions a 8 escenaris de la ciutat tarragonina.
Sota el lema “Demà és ara”, Vila-seca esdevindrà novament l’epicentre musical d’un país que bull de creativitat i que té set de propostes artístiques de qualitat. La programació de la FiM d’enguany presenta una programació arriscada, diversa i equilibrada, i un programa professional al servei del sector. La FiM Vila-seca 2024 renova el seu compromís amb la feminització dels escenaris i la seva aposta per les propostes en primícia. D’aquesta manera, dels més de 150 artistes que trepitjaran els escenaris, un 65% seran propostes liderades o formades per dones i un 92% dels projectes musicals que es presentaran son estrenes o novetats.
Alba Armengou, Andreu Peral, Apel·les Carod, Belén Natalí, Carla Collado, Carmen y Maria, Dianka, Elena García, Eloi Duran, Filipin Yess, Kuu, La Niña Paracaídas, Les Testarudes, LLUM, Mama Dousha, Sandra Monfort, Sara Aldana i VITTARA conformen la programació de música emergent de l’edició 2024.
Les propostes per a tots els públics de 2princesesbarbudes, Alba Careta i Henrio, David Font Forcada, December Quintet, Kune Teatre, La Curiosa, La Ludwig Band, La Menuda Produccions, Landry, Parcours, Pentina el Gat, Pep Farrés i Guillem Martí, Ramon Prats, Sound de Secà, The Penguins- Reggae Per Xics i Txalap.art completen la programació de la FiM, que suma fins a 39 bandes i companyies.
L’accés als concerts de la FiM és lliure i gratuït i només requerirà reserva prèvia per als espectacles amb aforaments reduïts. La FiM Vila-seca comptarà amb un total de 8 espais de programació: el Castell de Vila-seca, el Celler de Vila-seca, el Parc de la Formiga, l’Auditori Josep Carreras, l’Auditori Alcalde Josep Malapeira, el magatzem i trencadora d’avellanes “Cal Parera” i la Plaça de Voltes. La programació artística de la FIM es completa amb la Programació OFF, comissariada pel Conservatori de Vila-seca i per l’Associació Rodautors, on també hi participaran grups locals de Vila-seca de diferents estils i formacions. Aquestes actuacions tindran lloc a la Plaça de Voltes, al
Parc de la Formiga i pels carrers de Vila-seca del 17 al 18 de maig.
La programació artística
La programació de músiques emergents portarà a Vila-seca propostes innovadores que il·lustren la diversitat d’estils que caracteritza el futur de l’escena musical catalana. Així trobem les propostes de Kuu i de Llum, que esborren les fronteres entre el pop i els ritmes urbans, la de Dianka, que aposta pel pop més ballable, o la de Belén Natalí, que transita entre el R&B i el trip-pop. Per la seva part, Vittara, Filippin Yess i Andreu Peral, són les propostes més vinculades al pop elèctric. Sense oblidar la part més intimista, es presenten propostes com la d’Eloi Duran, guanyador dels concursos Sona9 i Portautors el 2023, Elena García amb les seves particulars influències japoneses i Carla Collado, que presenta un univers absolutament càlid on el hip-hop també és protagonista. La integració dels sons mediterranis i barrocs d’Apel·les Carod, juntament amb la singular diversitat estilística d’Alba Armengou i la mirada versàtil entre el latin i els ritmes afros de Sara Aldana, constitueixen les tres propostes més estretament vinculades amb el jazz d’aquesta edició. El flamenc troba representació amb Carmen y Maria, que mostren una proposta única que transita entre la cançó aflamencada i la urbana. Les Testarudes es capbussen plenament en el rocksteady en clau íntegrament femenina, mentre que La Niña Paracaídas es distingeix amb el seu pop-punk de sons elèctrics. Des del País Valencià arriba Sandra Monfort, una proposta que fusiona sense por la música tradicional amb l’electrònica. Mama Dousha, el músic que ha viralitzat la cançó ‘Rikiti’ presentarà el seu nou àlbum, caracteritzat per un peculiar pop urbà.’
A la secció de música familiar i per a tots els públics s’ha treballat amb propostes adreçades a diferents franges d’edat. Alguns dels espectacles que s’estrenen a la FiM Vila-seca son el nou concert en clau familiar de La Ludwig Band; El Cuc Quàntic, la nova aventura de Reggae Per Xics; Âcid, la festa festa anàrquica i vibrant de la companyia Sound de Secà; Surime, l’espectacle de músiques modernes de Pentina el Gat; Gairebé Impossibles, la nova proposta d’animació Landry a ritme de rumba; Hotel Cuques, on December Quintet mescla titelles i música jazz ; i Cançons de trementina, la particular proposta de David Font Forcada que ens submergeix amb danses i cançons
tradicionals en el món de les trementinaires. Alba Careta i Henrio presentaran el seu espectacle Udolç, una recuperació de cançons de bressol de tradició oral en clau actual. Madame Lumière és el nou espectacle multidisciplinari que integra música, dansa, escena i llum de la companyia La Menuda Produccions; mentre que 2princesesbarbudes presenten Som i Serem, on ens apropen als principis de l’ecologisme, la cooperació i el feminisme amb el seu melodiós pop interpretat amb instruments modestos i de joguina. Kune Teatre utilitzen la combinació de llenguatge clown, teatre gestual, marionetes i poesia visual al seu espectacle Barrocomatik. La rebel·lió de les màquines, dedicat a la música antiga. Per la seva part, La Curiosa fa servir elements electrònics i paisatges sonors a Textures, una experiència immersiva d’artesania visual per la primera infància. La música clàssica troba la seva representació en La història de Babar, el petit elefant, una col·laboració entre Guillem Martí i Pep Farrés. Una de les propostes més innovadores arriba de la mà de Parcours amb Light Wall System, un enginy tecnològic que transforma el moviment del cos en creacions sonores.
Ramon Prats presenta el seu espectacle únic Solot, on la bateria es converteix en una paleta de colors sonors sense restriccions estilístiques. Per la seva part, la companyia basca Txalap.art introdueix a més menuts al món de la percussió tradicional i els sons orgànics al seu espectacle Babes.