L’Espai La Llotja de la Cambra de Comerç de Reus ha acollit l’acte de lliurament dels desens Premis Vinari dels vermuts, el concurs que organitza Vadevi amb l’objectiu de donar a conèixer i prescriure la qualitat dels vins aromatitzats amb herbes que s’elaboren de punta a punta del país.
El premi a millor vermut de l’any ha anat cap a Priorat L&B Lab i el seu Dos Déus Origins Reserva Negre, elaborat amb raïm local i la suma de 40 botànics naturals, entre herbes i espècies, que inclouen fusta de sàndal, àloe vera i gingebre. És un vermut “complex i sofisticat”, descriuen els elaboradors, que fa criança en botes de Xerès i Priorat durant sis mesos, i després es barregen. El deu d’aquest vermut -i així ho confirma l’etiqueta-, és Atenea, la deessa de la saviesa i la guerra. El turisme del vermut és cada cop més freqüent i freqüentat per aquelles persones a qui atrau el sector. Així, més enllà del producte, alguns dels cellers o productors obren també les portes de casa seua per a explicar història, varietats i mètodes d’elaboració. I això, els Vinari, tamb&eac ute; ho premien. Enguany, el guardó a millor iniciativa de Vermuturisme reconeix el celler De Muller per l’activitat que convida a visitar les instal·lacions al Mas de Valls i endinsar-se en la història de la fundació de la Casa Muller l’any 1851. Com a fi de festa, un tast guiat de vermuts.
El nom potser s’ha triat perquè el producte provoca un pessigolleig quan passa gola avall. El vermut Pessigolla, elaborat des de la Cooperativa de Gandesa, completa la seua oferta vermutera que fa uns quants anys s’estrenava amb el Terralta, ara reeditat en record d’una època, durant la postguerra civil, en què el producte va permetre reflotar un celler aleshores fortament afectat pel conflicte. Sigui com sigui, el Pessigolla, que ha vingut en edició doble -el jove i el més envellit-, és un producte fet amb garnatxa blanca que s’ha pensat i concebut amb una clara mirada cap a la cocteleria. La millor etiqueta de vermut té com a protagonista Il Giovane, i la seua imatge està incrustada en l’exterior del producte que justament s’anomena així i que elabora casa Perucchi 1876. En diuen “el jove de Perucchi” perquè és un producte fet amb més de 50 bot&ag rave;nics naturals i sense afegir cap mena de criança. Aquest premi, òbviament, no s’ha triat a cegues, sinó que ha tingut un jurat especialitzat, expert en grafismes com són: Jan Cargol, dissenyador gràfic; Francesc Mestre, director de l’Agència Creativa Futerri; Pere Pagà, director de l’Agència Creativa Pagà Disseny; Jordi Play, fotògraf i Joan Sánchez, director de l’Agència Creativa Disenius.
Un dels moments més esperats de la gala ha arribat amb el nomenament de la millor vermuteria de Catalunya. Des de la Ràpita, Lo Racó del Vermutenc, ha rebentat les votacions, tant en la prèvia, com en la fase final on va superar el 50% dels vots (3.520 dels 6.492 totals) ha superat les altres quatre vermuteries finalistes, que recordem, eren:
• Cal Pere Tarrida del Prat de Llobregat
• El Cúmul de Montblanc
• La Malabarista Vermuteria, Girona
• La Tafanera del Pàmpol, Rubí
Tant les candidatures d’aquest premi com les votacions que n’han de determinar el guanyador han estat populars, és a dir, es va obrir portes que tothom presentés la seua candidatura, aquells locals que van rebre més de cinc suports inicials van passar a una segona fase, i a partir d’aquí, després de comptabilitzar més de 15.000 vots, el resultat ha estat que el millor local on anar a fer el vermut segueix estant a les Terres de l’Ebre.
D’altra banda, coincidint amb el desè aniversari, l’organització va voler incloure novetats i nous reptes. Un d’ells ha estat el de convidar productors de vermut de les Balears, perquè ens fessin arribar els seus productes i poder fer aquesta calibració, a partir també d’un tast a cegues, i sumar difusió a la seua qualitat. Contents de la rebuda, que ha permès avaluar productes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, el guardó es queda a Mallorca; Miss Vermut, el Vermut de los Guapos, de Bar Casa Miss, a Sa Pobla, ha estat el que més ha agradat i convençut al jurat. “És un vermut d’autor, nou i elegant”, descriuen els elaboradors, un producte de “fórmula artesanal i tradicional que incorpora plantes i herbes aromàtiques de Sa Pobla i altres procedències”. Miss Vermut, diuen, és un “petit homenatge” a la Miss Mallorca 1966.&n bsp;
Per categories, els premis de l’edició han estat els següents: El millor vermut blanc ha recaigut en Yzaguirre blanc de Bodegas Yzaguirre. El millor vermut negre reconeix enguany -i no és el primer cop- l’Olave Vermouth d’Oratvin. I en la categoria de vermuts innovadors, el gran or ha estat per al Caràcter ECO de la Cooperativa Tres Cadires. No ens oblidem de la categoria de vermuts reserva, una de les més apreciades pel jurat de l’edició, tal com van compartir superada la jornada de tast, i que ha reconegut el Dos Deus Origins Reserve Red, de Priorat B&D Lab, guanyador absolut del concurs. En les categories també s’han repartit diverses medalles d’or i plata.
Enguany la celebració mereixia anar d’etiqueta perquè se’n celebra la desena edició. Deu anys de Premis Vinari i d’un projecte que va néixer com a part del concurs de vins, però que aviat, davant la quantitat i qualitat creixent de la producció de vermuts del país, demostraria ser mereixedor d’un concurs propi més enllà de ser una única categoria. La xifra ja permet parlar de consolidació i més quan les perspectives de creixement continuen sent altes de cara a seguir sumant edicions amb noves marques, nous elaboradors, i esta qualitat, com dèiem, que cada cop és més indiscutible. Els Premis Vinari dels vermuts és un concurs que organitza Vadevi i que enguany ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Reus a través de l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus, Gr&agra ve;fiques Varias, Sanmy-Geiser i Pulltex, Euroselecció, Tastes i Sarau i més.