16a Mostra Internacional de Jazz i Blues de Cambrils

La setzena edició de la Mostra Internacional de Jazz i Blues de Cambrils portarà enguany 10 formacions musicals de Catalunya, la resta de l’Estat i internacionals a quatre espais diferents de la localitat. El regidor de Cultura, Jordi Barberà; la presidenta de l’associació Cambrils la Mar de Jazz, Montse Andrés, i el programador Isaac Albesa, han presentat avui les novetats d’aquesta nova edició del cicle, en una roda de premsa que també ha comptat amb la participació del director del Cinema Rambla de l’Art, Toni Badimon, i el violinista Apel·les Carod. 

La Mostra començarà el 10 de març a la Cripta de l’Ermita amb un concert del pianista madrileny Moisés P. Sánchez i finalitzarà el 25 de maig amb un actuació del trio liderat per l’holandesa d’origen andalús Raquel Kurpershoek. Entre mig i durant dos mesos, la ciutat acollirà set concerts de grups de primer nivell, grups internacionals i també una aposta local, la d’Apel·les Carod Quartet, que presentarà el disc Abismes i flors, a la Cripta de l’Ermita el diumenge 17 de març.

Per Cambrils la Mar de jazz, l’entitat organitzadora, és “tot un repte oferir artistes d’aquesta qualitat a la nostra programació i per això esperem el suport dels incondicionals però, al mateix temps, intentem crear públic del futur i per això oferim propostes d’artistes joves que es mouen al voltant del que podríem definir música negra”, assegura Montse Andrés, la nova presidenta de l’entitat.

A banda del concert inaugural de Soliloquio, de Moisés P. Sánchez, pianista madrileny que s’ha situat entre els millors d’Europa amb una carrera molt important i que actua per primer cop a les nostres comarques, la Mostra la completen la trompetista Alba Careta, liderant el seu propi grup i presentant el disc Teia (11 de maig, Teatre del Casal), una jove intèrpret que acaba de ser premiada en la darrera edició dels Premis ARC com a millor disc de jazz; el contrabaixista Martín Leiton Quartet (14 d’abril, Cripta de l’ERmita) que torna a Cambrils per oferir el seu nou treball Caravan; el guitarrista aragonès resident a Reus, Miguel Viejo, que oferirà a l’Scarlett (5 de maig) la presentació del seu disc Esto es lo que hay, en una actuació amb el seu trio que es completarà amb una jam session o el concert gratuït el dia 1 de maig a la tarda a la terrassa de l’Scarlett amb The Suitcase Brothers, el duet dels germans Santos, presentant un disc gravat en directe utilitzant una Ferrograph, una gravadora anglesa de l’any 1956.

La part internacional de la Mostra de Jazz i Blues 2024 la configuren el grup procedent de Bèlgica Matthias Van den Brande Trio, que presentarà el seu darrer disc en una petita gira per l’Estat, el 6 d’abril (Teatre del Casal) o el concert de clausura amb la cantant Raquel Kurpershoeck (25 de maig, Teatre del Casal), liderant un trio i una proposta molt personal que barreja jazz i flamenc i que ha portat aquesta cantant dels Països Baixos però d’arrels andaluses, a girar per tot Europa i per Turquia en els últims mesos.

Nit de boogaloo, soul i ska/reggae

Una de les novetats d’aquesta Mostra de Jazz i Blues és l’organització d’una nit de música negra amb dues formacions de boogaloo, soul i ska/reggae: Tito Ramirez i Les Testarudes. Aquest concert doble tindrà lloc el dia 20 d’abril a l’Ateneu Juvenil de Cambrils amb dues formacions que oferiran una nit amb molt de ritme i per a tots els públics. Les Testarudes, que estan a punt de treure el seu primer disc, s’estan convertint en tota una sensació al nostre país, i el madrileny Tito Ramírez és un dels artistes més sorprenents i ho està demostrant en molts festivals d’arreu de l’Estat.

Novetat: Música i Cinema

Una altra de les novetats d’aquesta edició és una nova col·laboració entre Cambrils la mar de jazz i el cinema Rambla de l’Art de Cambrils a partir de la qual es presenta la segona edició del Cicle Cinema i Música, que permetrà veure tres pel·lícules documentals sobre música que fins ara no s’han pogut veure a les comarques de Tarragona.

La primera projecció serà el 7 de març a les 20.30h amb la preestrena d’Stop Making Sense, la versió restaurada del 40è aniversari del concert documental sobre Talking Heads. Aquesta pel·lícula també es podrà veure el dissabte 9 de març en un horari encara a definir. Les altres pel·lícules que es podran veure son Little Richard. I Am Everything (2023) de Lisa Cortés, un documental sobre la figura d’aquest músic nord-americà i Semilla del Son (2023) sobre la relació de Santiago Auserón, l’ex líder de Radio Futura, amb la música cubana i Nova Orleans.  La projecció serà d’aquesta pel·lícula serà el dijous 16 de maig a les 20.30h. Totes les projeccions començaran a les 20.30 h amb un preu de 6’5 euros.

140 concerts des del 2010 a Cambrils

Aquesta 16 edició de la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils continua una programació iniciada l’any 2010 que ha permès veure a la localitat més de 140 artistes de jazz i blues de les nostres contrades, de Catalunya i també internacionals.

Entrades i abonaments:

Les entrades anticipades ja es poden comprar a la plataforma www.codetickets.com als preus de 10 i 12 euros depenen del concert. A taquilla el preu de les entrades serà de 12 i 15 euros. L’organització ha previst un abonament pels 8 concerts de pagament al preu de 50 euros, que suposa un 40% de descompte i també un abonament per 4 concerts al preu de 40 euros.

La XVI Mostra Internacional de Jazz i Blues de Cambrils està organitzada per Cambrils la Mar de Jazz amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i compta també amb el patrocini de Voll Damm, Comaigua i Scarlett.

ELS CONCERTS 2024

Diumenge 10 de març. 19.30 H. CRIPTA DE L’ERMITA DE CAMBRILS

MOISÉS P. SÁNCHEZ (piano solo) Concert Inagural XVI Mostra de jazz i blues

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

El pianista madrileny Moisés P. Sánchez, músic d’imaginació sorprenent, premiat a dins i fora de les nostres fronteres i amb una creixent projecció internacional, es presenta amb un piano i l’amplitud de la música. Soliloquio és un recital sense un programa prestat; la llibertat i el talent d’un dels valors més grans del jazz europeu. Més enllà de les fronteres entre gèneres, Moisès incorpora el rock simfònic, la música clàssica, la contemporània i el jazz en un llenguatge propi, ple d’una desbordant imaginació.

FITXA ARTÍSTICA

Moisés P. Sánchez: piano

Diumenge 17 de març. 19.30 H. CRIPTA DE L’ERMITA DE CAMBRILS

APEL·LES CARD QUARTET (jazz)

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

El violinista cambrilenc Apel·les Carod torna a la Mostra de Jazz de Cambrils per presentar el seu primer disc com a líder de la banda. Des d’una idiosincràsia jazzística en la forma i amb el violí com a protagonista, les vuit peces que conformen el disc destil·len la influència d’altres músiques: des d’una expressió melòdica propera a l’arrel mediterrània fins a moments d’inspiració barroca, colors impressionistes o minimalisme pop. Tot i ser música instrumental, posa el focus en la melodia, el lirisme i la narració, amb la voluntat de fer del violí una veu amb tota l’expressivitat humana.

FITXA ARTÍSTICA

Apel·les Carod: violí i composició.

Max Villavecchia: piano.

Manel Fortià: contrabaix.

Josep Cordobés: bateria.

Diumenge 14 d’abril, 19.30 H. CRIPTA DE L’ERMITA DE CAMBRILS

MARTIN LEITON QUARTET (jazz)

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

Tant el jazz com el folklore llatinoamericà impregnen cadascuna de les notes que surten del contrabaix de Martín Leiton. Després de diversos anys de rodatge, el quartet demostra una vegada més com és d’extraordinari el seu diàleg musical. Inspirat en grans referències del jazz com Thelonious Monk, Wayne Shorter o Duke Ellington, el més nou de Martín Leiton, aconsegueix sumar a aquestes influències indiscutibles la inspiració pròpia de les músiques llatinoamericanes i el vendaval de ritmes i melodies de Gnawa i tuaregs.

FITXA ARTÍSTICA

Martín Leiton: contrabaix

Santi de la Rubia: saxo

Toni Saigi: piano

Andreu Pitarch: bateria.

Dissabte 6 d’abril. 20 h. TEATRE DEL CASAL DE CAMBRILS

MATTHIAS VAN DEN BRANDE TRIO (jazz)

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

El projecte Matthias Van den Brande Trio va ser creat pel saxofonista l’any 2021 i incorpora dues de les seves persones i músics preferits: Tijs Klaassen (baix) i Wouter Kühne (bateria). Aquest trio íntim els dona la llibertat d’explorar diferents idees rítmiques, melòdic i harmònic, guiat per material acabat de composar per aquest director orquestra. Amb la seva amistat mútua i la seva forta connexió musical com a cert base d’aquest trio, es troben amb una visió original del que significa el jazz modern dels nostres dies. Això va ser ràpidament recollit per molts programadors i jurats a l’inici del viatge d’aquest trio. Van guanyar el Gran Premi al Concurs Internacional B- Jazz (Bèlgica) i al prestigiós Tremplin Jazz Concours Européen d’Avinyó (França).

El seu àlbum debut Three Sides of a Coin es va publicar a ZenneZ Records el juny de 2023 a Bimhuis (NL), seguida d’una gira internacional per Bèlgica, França, Espanya i els Països Baixos.

FITXA ARTÍSTICA

Matthias Van den Brande Trio – saxo

Tijs Klaassen – baix

Wouter Kühne – bateria

Dissabte 20 d’abril. 22 H. ATENEU JUVENIL

TITO RAMÍREZ + LES TESTARUDES (soul/bogaloo i ska/reggae)

Entrades: www.codetickets.com 10/12/15 euros

Nit de soul bogaloo i ska/reggae amb dos grups que no deixaran indiferent ningú: Les Testarudes i Tito Ramírez.

Les Testarudes són nou dones de 20 a 27 anys, vingudes de diferents indrets del país i que tenen com a epicentre el barri barceloní de La Bordeta. El projecte neix de la necessitat de crear un espai propi dins d’estils dominats pels homes com són l’ska, el rocksteady i el reggae. Amb un repertori format per algunes de les seves cançons preferides dins d’aquest gèneres, Les Testarudes volen visibilitzar la imatge de la dona damunt dels escenaris. O com resumeixen elles mateixes, “Nou ties xulísimes amb qui fer unes bones ballaruques”.

El misteriós i reverenciat Tito Ramírez, un dels artistes més controvertits dels últims anys dins l’escena R&B estatal, que amaga la seva misteriosa identitat sota un antifaç, pujarà a l’escenari de l’Ateneu per presentar el seu segon disc, El Prince (2023), que va arribar fa uns mesos després de  The king of mambo (2019), per fer-nos suar amb una barreja de R&B, latin rock & roll, boogaloo, shake i soul. La seva excel·lentíssima perversitat arribarà a Cambrils per conquerir el tron del seu propi univers sonor, aprofundint i ampliant el ventall estètic amb nous sons i ritmes, amb què ha experimentat per primera vegada. Allunyat de l’exercici d’estil, la personal forma de les composicions i la interpretació fan d’aquest àlbum un disc d’autor. El cantant fa seus diferents sons i èpoques, convertint aquest àlbum en un extravagant viatge per totes les seves influències com la psicodèlia, Latin Soul, Garatge, Mambo, Boogaloo, R&B, Góspel, etc.

Dissabte 1 de maig 19 H. SCARLETT CAMBRILS

THE SUITCASE BROTHERS (blues)

Entrada gratuïta.

Els germans Puertas s’embarquen en una nova aventura amb un disc gravat en directe utilitzant una Ferrograph, una gravadora anglesa de l’any 1956. Això suposa que les cançons són de presa única, amb tots els músics tocant a la vegada, sense pràcticament possibilitat d’editar. El resultat és una música viva, capaç de captar l’essència del moment, la calidesa d’un ambient que resulta únic, revitalitzant el llegat del blues en el seu estat més pur. Love, Truth and Confidence és el cinquè disc d’aquests dos germans que, com els homenatjats, duen tota una vida dedicada al blues. “És saltar sense xarxa.” Tots els músics han d’estar preparats, han d’haver acurat el seu so, la mescla ha d’estar feta i és aleshores quan es pot prémer el REC. “És com quan fas una fotografia analògica. La càmera digital permet corregir, retocar o eliminar. L’analògica capta el que passa al moment i prou”.

Love, Truth and Confidence és més que un simple tribut. Combina les versions de Sonny Terry i Brownie McGhee amb algun track d’autoria pròpia connectant passat i present i fent palès les capacitats interpretatives dels germans Puertas.

FITXA ARTÍSTICA

Víctor Puertas – harmònica

Santos Puertas- veu i guitarra

Diumenge 5 de maig 19.30 H. SCARLETT CAMBRILS

MIGUEL VIEJO TRIO (jazz) + jam session

Entrades: www.codetickets.com 8/10 euros

Esto es lo que hay és el segon àlbum com a líder del músic Miguel Viejo (La Almunia de Santa Godina – Saragoosa), set composicions ori ginals en format trio, amb dos músics molt experimentats com són el Oleg Velázquez al baix elèctric i el Joan Terol a la bateria. En aquest segon àlbum ens ofereix una varietat estilística que va des del toc afro del primer tema, Six on the Beach fins al Latin jazz de Sense enfadar-se es viu millor, passant pel Funk de la Xispilla de Carlitos i Little walk, el swing de Woman´s enigma i Trafalgar, o l’ambient intimista del tema que tanca el disc Amor propio. El concert el tancarà amb una jam session coordinada per mateix Miguel Viejo.

FITXA ARTÍSTICA

Miguel Viejo – Guitarra i composició

Oleg Velázquez – contrabaix

Joan Terol – bateria

Dissabte 11 de maig. 20 H. TEATRE DEL CASAL DE CAMBRILS

ALBA CARETA GROUP (jazz)

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

Teia és la fusta resinosa o una estella d’aquesta que crema amb facilitat. Aquest és el títol del tercer disc de la trompetista i cantant bagenca Alba Careta; un recull de les seves darreres composicions inspirades en les pròpies vivències que, després de la bona acollida d’Alades i Orígens, consolida a l’artista dins l’escena jazzística tant catalana com europea.

El concepte de Teia engloba les diferents lluites i convenciments que formen l’imaginari d’aquest nou àlbum: els conflictes interns que totes experimentem entre allò que se’ns imposa i el què realment creiem i volem per nosaltres mateixes; l’experiència d’anar entenent que a vegades la intuïció i l’esforç són la flama que ens guia per anar trobant el propi camí, l’autèntic; i com d’important és cuidar les coses senzilles i petites que ens envolten, i que al final es converteixen en la foguera que ens acompanya, ens inspira i ens reconforta.

FITXA ARTÍSTICA

Alba Careta – trompeta i veu

Lucas Martínez – saxo tenor

Roger Santacana – piano

Giuseppe Campisi – contrabaix

Josep Cordobés – bateria

Dissabte 25 de maig. 20 H. TEATRE DEL CASAL DE CAMBRILS

RAQUEL KURPERSHOECK (jazz / flamenc)

Entrades: www.codetickets.com 12/15 euros

Al captivador concert de la cantant Raquel Kurpershoek, l’artista holandesa d’origen andalús juntament amb el guitarrista Victor Franco i el percussionista Danny Rombout, donen vida a les melodies del seu últim àlbum, NIZAMI. Inspirant-se e  Les 7 princeses sàvies de Nizami Ganjavi, Kurpershoek explora les diverses facetes de l’amor a través de diversos estils musicals. La seva música, íntima i poètica, crea un espai de connexió i comprensió, portant el públic a un viatge a través de les diferents emocions de l’amor: delicadesa, descoberta, amistat, desig, tristesa i amor veritable. La veu encantadora de Raquel, acompanyada pels talents de Victor Franco i Danny Rombout, converteix el concert en una celebració harmoniosa del llenguatge universal de l’amor. Uniu-vos a aquesta odissea musical i experimenteu el ric tapís d’emocions teixit per l’art de Raquel Kurpershoeck.

FITXA ARTÍSTICA

Raquel Kurpershoek: veu

Victor Franco: guitarra

Danny Rombout: percussió.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.