De l’11 al 14 d’aquest més arriba la 21a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que enguany estrena director artístic, Leandro Mendoza. Parlem amb ell de la present edició així com dels seus reptes de futur…
Què ens trobarem a la nova edició del
Trapezi?
La nova edició del Trapezi es presenta amb molta il·lusió, estem intentant agafar un rumb més cap a la producció. Hi haurà moltes companyies catalanes, estatals i internacionals. Es presenta bé, amb molt color.
Quin serà el segell de la nova direcció artística del festival?
L’obertura d’estètiques. Volem contemplar el circ en totes les seves estètiques i formats. No només potenciar la contemporaneïtat, que està molt bé: el circ està en un procés d’obertura molt gran i en relació amb moltes altres arts. Aquest fetens interessa posar-ho molt en joc al
Trapezi. El circ-teatre, el circ-dansa, el circ-tecnològic, circ-performàtic indrà lloc en aquesta nova mirada del Trapezi
Serà un trencament molt radical respecte
a les edicions anteriors?
Acabem d’arribar i és una edició de traspàs. No serà un canvi molt radical, serà un canvi a nivell d’algunes propostes que contemplarien tant el circ clàssic com el circ que sembla que no és circ. Bàsicament és obrir-lo, sense emmirallar-se i intentar trobar un circ d’identitat
pròpia.
Com s’inclou dins de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017?
Un tret més. La capitalitat fa una focalització en una ciutat plena de tradicions arrelades que té molt per mostrar al país i al món. Una perfecta conjunció per fer un Trapezi nou.
Tu ja hi havies estat al festival com a companyia. Com portes el canvi?
Agraeixo haver-hi estat com a companyia per haver conegut espais i dinàmiques, així com l’estima que Reus té amb el festival. Jo tinc dues vessants: l’artística i la de gestió. He portat el festival de circ de Montgat durant 10 anys, a la Central del Circ com a director artístic, entre d’altres, i aquest recorregut m’ha portat fins aquí.
Quin és l’estat actual del circ?
Estem fent camí. Fa 30 anys que s’ha iniciat una nova onada de circ i lentament s’ha anat relacionant amb altres arts.
Ara estem començant a tenir relacions amb les administracions: ens falta molt
mercat, maduresa com a sector… A nivell institucional se’ns ha de prendre més seriosament i necessitem més recolzament ja que a nivell de públic no fallem. Hem de consolidar el diàleg circ i administració.
Què destacaries d’aquesta 21a edició?
A nivell de la línia de direcció volem incidir molt en la producció d’espectacles a
mitjà termini. Enguany hem començat amb un projecte molt petit coproduït pel festival Sismògraf de la companyia Circ Pànic, i aquesta és una dinàmica que volem continuar. Donar suport als artistes perquè puguin realizar muntatges amb millor producció i donar-los més valor artístic. El Trapezi té un recorregut de 20 anys i en fa 3-4 anys es va iniciar l’espai profesional, que vol ser un punt de trobada: fer un test de com està el sector i com es relaciona el circ de Catalunya amb la resta de l’estat i a nivell internacional.
Fer una xarxa de productors i coproductors per trobar recursos.
Com és el públic del festival?
20 edicions ja són moltes i la gent va coneixent disciplines, tècniques… fet que no es dóna en altres ciutats. El públic deReus és molt exigent i molt agraït també, molt generós i participatiu. El festival esdevé una festa.
Què li diries?
Trapezi és una gran experiència: social i cultural. És una festa al carrer molt familiar, és una de les meravelles del circ: que és totalment transversal. Tothom hi està convidat per gaudir d’aquesta nova edició