Nova campanya de seguretat viària

Del 16 al 22 d’octubre 2023, la Guàrdia Urbana de Reus realitzarà la 3a de les seves campanyes preventives destinades al control de ciclistes i vehicles de mobilitat personal planificades pel 2023. Torna a ser una campanya d’abast territorial català que coordina pel Servei ca talà de Trànsit,

L’objectiu de  la campanya és el de conscienciar les persones usuàries de l’ús responsable d’aquests vehicles i les conseqüències d’incomplir la normativa que els afecta. S’incidirà tant en ciclistes i persones conductores d’VMP com en la resta de conductors que cometen infraccions contra aquestes tipologies de conductors (principalment referides a no respectar la prioritat de pas i la parada i estacionament en zones reservades d’estacionament de bicicletes).

La principal finalitat és reduir els accidents, principalment a les voreres i els espais de vianants .

L’augment de les persones usuàries dels VMPs, principalment, obliga a garantir una convivència adequada amb la resta d’usuaris, especialment amb els vianants.

Per aquest motiu, la Guàrdia Urbana vigilarà el comportament en la conducció i el compliment de la normativa, denunciant les infraccions detectades.

Cal tenir present que tant els VMP com les bicicletes tenen la consideració de vehicle i, com a tal, els seus conductors estan obligats a evitar perjudicis, molèsties i perills, a més de mantenir una atenció permanent, una diligència i la deguda precaució quan circulin per les vies. Als VMP els serà d’aplicació el règim d’infraccions sobre parades i estacionaments.

Infaccions
Entre les infraccions que es controlaran pels agents es troben:

  • Circular en bici o VMP per voreres i zones de vianants, amb l’excepció dels monopatins, patinets o aparells similars que ho facin a pas de persones.
  • Circular en bicicleta portant un menor de 7 anys sense seient homologat o sense casc homologat
  • No cedir una bici/VMP el pas en intersecció regulada amb senyal de cediu el pas o STOP, obligant a la resta de conduir a fer maniobres brusques amb risc de col·lisió.
  • Circular amb VPM amb un número de persones transportades superior al de les places del vehicle.
  • Circular amb auriculars connectats a receptors o reproductors de so mentre es circula amb un VMP o bicicleta.  
  • Utilitzar dispositius de telefonia mòbil durant la conducció d’una bici o VMP.
  • Circular en bici o amb un VMP de nit o en situacions amb poca visibilitat, sense que el vehicle disposi de llum ni l’usuari porti roba o elements reflectants.

També es realitzaran controls d’alcoholèmia aleatoris per verificar que les persones que condueixin bicicletes o VMP ho fan sense superar la taxa de 0.25 mg/l aire espirat i que no han incorporat drogues al seu organisme. Cas de donar positiu en algun dels dos supòsits, es podrà immobilitzar i el vehicle i traslladar-lo al dipòsit municipal. Negar-se a realitzar les proves d’alcohol i/o drogues també comportarà que es tramiti la corresponent denúncia i la immobilització i dipòsit del vehicle.

Finalment, cal tenir present que en les infraccions comeses per menors d’edats que condueixin una bici o un VMP els pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet han de respondre solidàriament de la multa imposada, els aplicable la Llei de seguretat viària tal i com exigeix per motiu de l’incompliment de l’obligació imposada a aquests.

Consells de seguretat
Des de la Guàrdia Urbana es faciliten els següents consells sobre com moure’s per la ciutat amb bici o patinet elèctric:

  • Conduir amb precaució, evitant posar en perill la resta d’usuaris de la via
  • No circular per les voreres: està prohibit
  • Respectar la senyalització i els passos de vianants
  • No circular amb auriculars: a més de ser molt perillós, està prohibit.
  • En patinet elèctric, només pot anar muntada una persona.
  • La taxa d’alcoholèmia és de 0,25 mg/l en aire espirat, tant per bicicletes com per a VMP (a més, a partir del 21 de març de 2022 s’ha establert una taxa de zero alcohol per als menors d’edat que condueixin).
  • Fer servir el casc (recomanable).
  • Aparcar als llocs habilitats
  • El responsable de qualsevol incident és el conductor, o els seus pares, en cas de ser menor d’edat.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.