Fundación Repsol i la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han presentat una nova Càtedra de Transició Energètica que se centra en els sistemes de captura i aprofitament de CO2, i té l’objectiu de fomentar un coneixement més gran sobre el rol de les diferents tecnologies d’emissions negatives (també anomenades tecnologies NET pel seu acrònim en anglès net emissions technologies) i el seu rol en un futur amb zero emissions netes.
La presentació de la Càtedra s’ha realitzat en una jornada titulada “Captura i aprofitament de CO2, un pilar indispensable per a la descarbonització”, i ha tingut lloc al Paranimf de l’edifici del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona. L’acte l’ha presidit Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Josep Pallarés Marzal, rector de la URV, Antoni Brufau, president de Repsol, i Fèlix Llovell, director de la Càtedra de Transició Energètica de la Fundació Repsol a URV. L’acte ha estat conduït pel periodista Pere Estupinyà.
Durant l’acte, el Director de la Càtedra, Fèlix Llovell, ha destacat que “és imperatiu que actuem ara mateix per abordar el desafiament del canvi climàtic i la descarbonització és una de les peces clau d’aquesta estratègia”. La Càtedra pretén promoure un coneixement més gran sobre el paper de les diferents tecnologies d’Emissions Negatives (NET) i l’ús del CO2 en un futur de zero emissions netes i difondre’l a la societat. La singularitat del nostre territori, amb un dels complexos petroquímics més importants d’Europa i alhora un llegat històric i patrimonial a preservar, ens obliga a ser pioners i líders en el camí cap a la transició energètica.”
Per part seva, Antonio Brufau ha assenyalat que el compromís de Repsol amb la reducció d’emissions de CO2 és ferm: “Tenim un full de ruta clar per arribar a l’objectiu de ser zero emissions nets el 2050, amb el desenvolupament de nous negocis a l’àmbit de les energies renovables i la transformació dels negocis tradicionals. Per això estem invertint en generació renovable, elèctrica, però també estem produint nous productes com els combustibles renovables.”