Aquesta setmana s’ha iniciat una nova edició del programa “Cap infant sense saber nedar”, que impulsa la regidoria de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus. Aquest curs hi participaran un total de 1.200 alumnes de 33 escoles la ciutat, de les quals tres són escoles d’educació especial. Es manté el model i mplantat l’any passat amb una aposta per concentrar les sessions i, per tant, es faran dues sessions setmanals durant un trimestre. El programa escolar ha fet un petit canvi en el seu nom (abans es deia Cap nen sense saber nadar) i ara passa a dir-se “Cap infant sense saber nedar” per fer un ús més inclusiu del llenguatge.
El programa, degà de la Regidoria, va néixer l’any 1986 i s’ha mantingut des de llavors amb la interrupció de la pandèmia. L’any passat es va fer un reajustament del format per concentrar les 20 sessions en un trimestre amb una periodicitat de 2 sessions setmanals. Quant a la metodologia, els objectius principals són la natació utilitària però és fa especial atenció a una natació més orientada a la millora de l’autonomia a l’aigua coneixent i dominant les diferents tècniques. Amb això es busca ajustar el nivell de cada alumne a les seves capacitats i satisfer les necessitats individuals d’aprenentatge.
Els nivells d’ensenyament són:
Nivell 1 (domini del medi aquàtic i desplaçaments bàsics)
Nivell 2 (iniciació a la tècnica d’estils)
Nivell 3 (perfeccionament de la tècnica d’estils)
El programa, que s’allargarà fins a finals de maig, és totalment finançat per la Regidoria de Salut i Esports. Es desenvolupa en horari lectiu a les piscines del Reus Deportiu i del Reus Ploms i disposa de personal tècnic especialitzat que garanteix un correcte desenvolupament de les sessions. L’organització també cobreix el transport pels centres educatius allunyats de les piscines. També es cobreixen les necessitats de transport adaptat per aquelles escoles que ho requereixin.
Atenció a la diversitat
Un dels trets diferencials d’aquest programa és l’atenció personalitzada als alumnes amb necessitats especials de tots els centres educatius. Els alumnes amb diversitat funcional rebran una atenció individualitzada per a garantir el màxim aprofitament de les sessions.