La Llotja de Reus ha acollit l’acte ‘Contractes tipus i arbitratge en el sector agrícola. Eines per codificar-ne les pràctiques, usos i costums’, en el marc d’una nova sessió dels #DillunsLlotja. La conferència ha anat a càrrec de Baudouin Delforge, president de la Cambra Arbitral Internacional de París; i d’Arnau Puig, secretari general de la Cambra Arbitral Internacional de París. Ha estat presentada per José Luis Esteban, vicepresident del Comitè de la Borsa de Comerç Europea i president de la Llotja de Cereals de Barcelona.
Abans de començar les intervencions, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha pres la paraula per manifestar que la mediació arbitral en el sector agrícola “és una funció molt important per a les empreses i tant o més eficaç que la mateixa legislació judicial com a via de solució de conflictes en el tràfic mercantil”.
Posteriorment, Delforge ha recordat que ell va ser un dels impulsors perquè la Llotja de Reus tornés a celebrar la Borsa del Cereal, organitzada conjuntament amb les llotges de Barcelona i Girona. En el context de la conferència, el president de la Cambra Arbitral Internacional de París ha assenyalat que l’arbitratge “és una eina clau en un món tan globalitzat com el que vivim actualment”. “Soc àrbitre perquè vull que es faci justícia en tots els àmbits del sector agralimentari”, ha afegit.
Baudouin Delforge també ha precisat que “perquè l’arbitratge pugui existir, cal que sigui ràpid i eficaç, i més en un mercat tan volàtil com el dels cereals on aquest arbitratge guarda una gran importància”. En aquest sentit, ha parlat sobre la imparcialitat dels àrbitres i el treball de la Cambra Arbitral Internacional per aconseguir-ho.
A falta d’una solució satisfactòria per a la resolució de litigis, certs sectors professionals han trobat un mètode eficaç per a tractar els problemes inherents al comerç: la creació de contractes tipus. És a dir, models de contractes preestablerts que preveuen per endavant els drets i obligacions de les parts. En la seva intervenció, Arnau Puig ha explicat que aquests contractes promouen la ràpida celebració de negocis jurídics i el recurs a l’arbitratge “per extreure’n conclusions ràpides i promoure un conjunt de normes uniformes que tinguin en compte les pràctiques del sector agrícola”.
Puig ha detallat que els contractes tipus ofereixen als professionals “la documentació necessària per a la prevenció de les seves operacions”. Per al secretari general de la Cambra Arbitral Internacional de París, l’arbitratge “cerca salvaguardar l’economia de les empreses, tornant als orígens i creient en la paraula”. D’aquesta forma, els contractes tipus “busquen aportar una seguretat jurídica” i ha remarcat que es tracta de serveis gratuïts a disposició de qualsevol operador internacional.
Arnau Puig ha conclòs tot dient que “els contractes tipus creen un clima per afavorir un litigi. El seu objectiu és crear un marc homogeni i tranquil·litzador on les parts implicades es puguin basar només en la qualitat del producte, la quantitat i el preu”.